自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

大廈有40年,d窗老化,我係租客,吾會開窗。

但係有一人無啦啦跌左個窗落街,係業主定租客問題?

請教大家。

公爵府

如按照陸大律師的講法, 這是 strict liability, 租客要負全責, 坐監賠錢
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

以下是我廢up的~~

我覺得可能兩個都有責任喎.....但業主的責任大D, 因為佢有確保窗戶安全的責任, 例如要定期搵合資格人士檢查~~

但租客都有責任, 因為佢係窗戶使用者(雖然無開窗), 如果窗戶有潛在危險, 也有責任第一時間通知業主~~

以上是我廢up~~

別墅

回覆樓主

我覺得雙方都有Liability,我上年發現寫字樓窗老化生銹,影相比業主睇,佢好緊張叫我唔好開窗,第二日就搵師傅上嚟整啦。

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 BK Milk勳章

華華子 發表於 19-1-22 17:25
以下是我廢up的~~

我覺得可能兩個都有責任喎.....但業主的責任大D, 因為佢有確保窗戶安全的責任, 例如要定 ...
主要係租客, 因為佢才是使用者。

但如果租客証明佢通知業主維修, 而業主唔理, 咁2個都有責任。

所以業主和租客都應該買第三者保險。

大宅

cayu 發表於 19-1-22 17:28
我覺得雙方都有Liability,我上年發現寫字樓窗老化生銹,影相比業主睇,佢好緊張叫我唔好開窗,第二日就搵 ...

你個業主好好,我果個咩都吾理。

我聽日都係影下相,同佢講聲,whatsapp佢,話叫佢留意下,我吾會開窗,但起碼我通知左佢先。

翡翠宮

靚媽媽 發表於 19-1-22 17:18
大廈有40年,d窗老化,我係租客,吾會開窗。

但係有一人無啦啦跌左個窗落街,係業主定租客問題?

開窗嗰位

象牙宮

回覆樓主:

民事索償業主租客都可能被告

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊