自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我覺得麥好好呀,佢父母教一個咁多元化嘅女,好似佢今個月全個月都去咗踩單車,挑戰自己訓練自己,全個月都做為咗呢樣野做善事,其實係冇收入嘅,但做人唔係應該就係睇錢,都應該做善事回饋社會,今次活動可以突破自己,我諗佢入行都係想有機會試吓唔同野囉,我幾鍾意睇佢,我覺得佢好正面

水晶宮

MrsPerthLiu 發表於 19-1-23 02:31
我覺得麥太叻過佢嘅仔女添

麥太自己一直有工作,仲可以栽培兩個子女成材,期間,麥太自己仲讀左兩個碩士 ...

認同麥太叻過仔女
佢本書有記錄麥明詩話好欣賞媽媽,除了工作、陪伴佢地之餘,仲有進修,試問有幾多人可以做到?
麥太話仔女喺外面遇到嘅風雨,佢未必幫到手,但適當時比一個擁抱仔女,等仔女地知道屋企係支持佢,佢地就會有勇氣繼續闖!
真係好溫暖

子爵府

回覆樓主:

唔會因教子女迷失自己
唔會以子女為俾自己的炫耀,為未來有回報,要求子女呢樣嗰樣但又自己唔付出
關心子女,給予空間,自由,責任,愛
重視親子關係
能供應子女基本所需
有計劃,有遠見,唔隨波隨流
唔會把子女同其他人比較
欣賞子女長處,發揮潛能
尊重佢哋

子爵府

究竟我是誰 發表於 19-1-22 20:34
幫仔女改名叫'成功'咪得囉

珍珠宮

tkop 發表於 19-1-22 20:20
父就唔知,失敗乃成功之母。

公爵府

回覆 Ma12345 的帖子

比到個溫暖個家仔女,會令到仔女無論有開心事或唔開心事都會同我同老公分享,事業有成,心地好,有同理心,唔會做犯法事

禁止訪問

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

maggiejane 發表於 19-1-22 20:26
令仔女知道雖然佢地有自己的想法,有自己的朋友圈子,但知道父母永遠喺身邊支持,有溝通有分享,有困難肯出 ...

你同我嘅教法好似,目前為止我兩個女都算唔錯

男爵府

當然要幫仔女鋪好晒路,名幼,神校係基本,邊方面弱就要幫佢地搵補習,親力親為睇功課,仔女出人頭地做律師醫生,搵到錢又孝順咁就成功喇

侯爵府

回覆樓主:

麥明詩係叻女,有人話讀咁多書入娛樂圈浪費哂,但係入娛樂圈當然趁後生入,後生先可以賞識不同領域嘅工作,令自己擴闊眼界,唔通等自己老咗先入娛樂圈咩?另一方面,佢都不斷裝備自己,考海外律師牌,做律師又無年齡限制,幾時都可以入行,最緊要係無悔。

首頁

尾頁

跳至