自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

今日覺得十分乾燥,BB塊面好紅好乾,濕疹又爆左出來😂😂😂,一日搽五六次cream仲系乾😰

大宅

回覆樓主:

我都係,近兩日濕疹特別痕
無濕疹既地方又出粒粒
唯一好既大掃除時抹咩都快乾

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

皮膚好乾,特別喺手腳

Poyau    發表於 19-1-23 17:25

大宅

回覆 七小口 的帖子

想問,濕疹系咪冬季先會有?因為我同老公都冇濕疹,BB過左1歲(上個月開始)有濕疹,除左保濕都唔知可以做咩幫到佢😫

大宅

baby彤 發表於 19-1-22 22:08
回覆 七小口 的帖子

想問,濕疹系咪冬季先會有?因為我同老公都冇濕疹,BB過左1歲(上個月開始)有濕疹, ...

濕疹通常係免疫系統問題
留意小朋友排便正吾正常
溫度,作息,情緒,飲食,運動都會影響濕疹狀況

大宅

回覆 七小口 的帖子

BB排便,飲食,作息都正常,每日有足夠的戶外活動時間,唔知點解會突然出現濕疹,睇左醫生,搽左一星期類固醇,好返,一個星期後又復發,但比之前好左,每次沖完涼要好快手著衫,佢會R,唉!好心痛見到佢好痕

子爵府

baby彤 發表於 19-1-22 21:41
今日覺得十分乾燥,BB塊面好紅好乾,濕疹又爆左出來😂😂😂,一日搽五六次cream仲系乾 ...

今日係屋企,比靜電電咗幾次

大宅

baby彤 發表於 19-1-22 22:32
回覆 七小口 的帖子

BB排便,飲食,作息都正常,每日有足夠的戶外活動時間,唔知點解會突然出現濕疹,睇左 ...

一定有樣嘢影響
便便一日有兩次?
止痕方法有好多 單單講澡涼
但要試 因為吾係人人work
上網可以睇到煲啲咩澡涼
我諗小朋友咁細煲金銀花應該都可以
但問問中醫先較好
類固醇長期依賴會有副作用
如果吾係好勁就吾好搽咁多

珍珠宮

回覆樓主:

頭先出去跑步, 啲風吹黎好乾燥,個鼻超辛苦

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 BK Milk勳章

我對手勁乾

複式洋房

2019勳章

我B冇濕疹 但皮膚都係偏乾, 我用Petixx Planxx 戈隻cream又OK, 好似話有維他命E成份保濕可以last得耐D同修復皮膚

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

厚塗保濕

珍珠宮

回覆樓主:

濕度8x幾, 邊乾呀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊