自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

白玫瑰 發表於 19-1-22 23:19
1)坐飛機我18歲先去,宜家飛完个仔就话下次想去邊
2)Ocean peak 中学先去,我仔去到唔想去
3)上游水班、好 ...

唔enjoy 點解仲成日去旅行同ocean park既?

珍珠宮

wmkcnw 發表於 19-1-23 00:43
唔覺得而家小孩比我們幸福, 因為物質充裕但精神壓力大。

1) 全球化令佢地要同全世界人競爭。

同意

子爵府

good_pig 發表於 19-1-23 00:31
年代唔同, 冇乜好比較

認同

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

時代唔同咗

Poyau    發表於 19-1-23 16:42

伯爵府

唔可以咁比較。我記得小時候,不吃某樣東西,我嫲就話當年佢走日本仔,只係食樹皮,邊有咁好的東西吃,點點點,真心煩。

調轉,如果現正的年輕媽媽被較年長的媽媽話,你們現正就幸福啦,我當年餵母乳,哪有咁多東西協助? 那有付多少錢,就可以請個陪月回家。。。。

相信大家心目中都係時代唔同啦,點比較呀

大宅

我細都唔鐘意聽d老人家講舊時點點,而家點點,所以我唔會講,除非係趣事。通常令人反感

大宅

同小朋友講佢幾幸福都晒氣,只會左耳入右耳出,自己當年聽都覺得煩。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

asa2012 發表於 19-1-23 07:04
唔可以咁比較。我記得小時候,不吃某樣東西,我嫲就話當年佢走日本仔,只係食樹皮,邊有咁好的東西吃,點點 ...

咪係囉,社會會進步,仲50年前咁咩

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實無得比較, 反正你都話佢只enjoy 一 樣嘢咋喎,咁又有何幸福....而且 佢都唔覺你所講嘅 其他嘢係幸福

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

opl2 發表於 19-1-23 00:42
旅行同Ocean Park 你唔帶佢去咁多,佢咪唔會麻木哂囉
宜家好多野都係家長做成
攪到細路仔識珍惜 ...

係呀,之前買了年票成日去廸廸尼,佢去到悶。但踏入小學後,年卡過期,我決定唔再續,臨last 2次,佢知道係「最後」,結果個2次係勁開心。現在隔了年幾都冇去,佢就開始想念了。旅行都係,佢話想飛,我話冇錢,佢就知外遊係珍貴架,唔係話飛就飛。人就係咁,物而罕為貴,一多,佢就唔識珍惜。
Childhood is journey, not a race.

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

猫物語 發表於 19-1-23 07:28
同小朋友講佢幾幸福都晒氣,只會左耳入右耳出,自己當年聽都覺得煩。
我只會跟小孩一齊睇新聞, 同佢地做義工。

讓佢知道 "而家" 有好多 不幸的人, 亦學習 感恩。

就連有乾淨水飲, 都感恩。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

你認為幸福的事不代表他人。
我細個也有零食,但我唔中意食零食的。
我細個有學琴有跳舞,但我係被迫的。
我細個有出國旅行,但我寧願留在家。
可能有人會覺得我身在福中不知福,但而家你再問我一次,我仍然係唔中意。
別將自己喜歡同得不到的都投射在自己兒女身上,這是我現在對女兒的態度。

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

d細路會話時代唔同了,要與時並進呀

水晶宮

opl2 發表於 19-1-23 00:42
旅行同Ocean Park 你唔帶佢去咁多,佢咪唔會麻木哂囉
宜家好多野都係家長做成
攪到細路仔識珍惜 ...

所以我唔會整年咭

珍珠宮

asa2012 發表於 19-1-23 07:04
唔可以咁比較。我記得小時候,不吃某樣東西,我嫲就話當年佢走日本仔,只係食樹皮,邊有咁好的東西吃,點點 ...

將也比己,我都好討厭聽到呢d。
尋日有個post講上一輩要知情識趣,我覺得更有意思

伯爵府

而家細路幾歲開始就年年幾次旅行,樂園玩到唔想入,食又食得好,其實真係超幸福,但呢d係父母俾,父母唔好怪佢地唔感恩

珍珠宮

呢個係尋日見到:

「想當年」不是人人愛聽的話,如今不是憶苦思甜的年代,沒有人願意享受你的光榮歷史和苦難經歷,時代畢竟不同了,你吃過的野菜,現在變成高檔佳餚,你坑荒造田,現在變成破壞生態,因此,「想當年」的話題要適可而止

男爵府

我細個好唔鍾意我父母,又要帶人去玩,之後又要俾說話人聽,我平平淡淡,並唔係過唔到日子,但係要捱呢啲說話,我就寧願你唔好俾任何享受我

男爵府

我覺得真心對人好,係唔需要時常掛喺口邊,是想掛係口邊,就有點像情緒勒索!其實真心愛錫自己嘅小朋友,佢係知道嘅,大個咗都會感恩

男爵府

全部都唔enjoy, 有幾幸福呢?

首頁

尾頁

跳至