嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

係網上流傳好多話疫苗對bb/小朋友無用兼有害,仲出埋一d信嘅sample,叫家長拎去俾醫生簽名,話自願唔俾小朋友打針,同埋教家長自己係小朋友針卡簽名

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

大女3歲半有打,細仔10個月無打

複式洋房

913189396 發表於 19-1-23 15:01
大女3歲半有打,細仔10個月無打

細仔一支都無打?

大宅

2024年龍年勳章

綺羅香 發表於 19-1-23 15:06
細仔一支都無打?

我睇錯了我以為講緊流感針。。。疫苗兩個都有打。發雞盲添

複式洋房

913189396 發表於 19-1-23 15:08
我睇錯了我以為講緊流感針。。。疫苗兩個都有打。發雞盲添
...

唔緊要(emoji)(emoji)
綺羅香 發表於 19-1-22 23:52
係網上流傳好多話疫苗對bb/小朋友無用兼有害,仲出埋一d信嘅sample,叫家長拎去俾醫生簽名,話自願唔俾小朋友 ...

Hello 綺羅香,小朋友抵抗力較弱,容易受傳染病感染。打疫苗針可減低受傳染病感染的機會,雖然仍可能有感染的機會,但就算感染,病情也會比自然感染輕微,呢個係打疫苗針的好處。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

水晶宮

係網上流傳好多話疫苗對bb/小朋友無用兼有害,仲出埋一d信嘅sample,叫家長拎去俾醫生簽名,話自願唔俾小朋友 ...

真係多得呢啲人唔少。。。

望過嗰封 sample 信,寫嗰個都傻傻地。

男爵府

EstrellaDamm 發表於 19-1-25 00:00

害死人

大宅

EstrellaDamm 發表於 19-1-25 00:00

佢哋係咪情願take risk去中流感,都唔想中流感針嘅副作用?
中左流感咪又有機會有併發症⋯
中左流感要食特敏福咪又有機會有副作用⋯

男爵府

呢D真係會害死好多小朋友

複式洋房

Yvonne@NUTRICIA 發表於 19-1-24 17:56
Hello 綺羅香,小朋友抵抗力較弱,容易受傳染病感染。打疫苗針可減低受傳染病感染的機會,雖然仍可能有感 ...

其實我都同意打定會好d,但太多家長信哂個班人,佢地唔俾自己小朋友打,好驚會惹埋其他小朋友,爆發疫情

禁止訪問

綺羅香 發表於 19-1-25 16:25
其實我都同意打定會好d,但太多家長信哂個班人,佢地唔俾自己小朋友打,好驚會惹埋其他小朋友,爆發疫情
...

除左打流感疫苗針之外,大人同小朋友都要做足預防流感措施,例如勤洗手,特別係進食前、觸摸口/鼻/眼之前、觸摸公共設施之後、大人照顧小朋友之前。避免到人多擠逼的地方,及戴上口罩,保持室內空氣流通; 均衡飲食、恆常運動及充足休息都有助提高抵抗力。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至