自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

wkpig166 發表於 19-1-23 08:57
唔知零晨幾點起身。
之前 考試,就當起身溫書。。
但考完喇

我個囡都係咁, 佢今年中四. 放學6-7點返黎, 未食飯就去瞓覺, 有時九點幾會起身食飯, 做功課. 兩三四點再瞓.

昨晚就十二點起身, 我剛返屋企, 煮咗個麵佢食, 同佢傾陣偈, 叫佢唔好太夜瞓, 我就去瞓了. 都冇計.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

8~9點睡都冇食飯?你們家幾點開飯?如大人OT,细路可食先,大人食尾圍,我有朋友係咁。

佢可唔可以放學後沖個熱水涼,舒服地瞓一陣,7點叫醒佢食晚飯。飯後做找功課。

佢的作息時間好不正常,有礙發育,亦骚擾家人,儘快要改,耐左,要改更難。

伯爵府

wkpig166 發表於 19-1-23 08:57
唔知零晨幾點起身。
之前 考試,就當起身溫書。。
但考完喇

我女今年F5,F3以前都11點先瞓,7點幾剷也不起,星期六、日仲瞓足12個鐘.F3暑假就8:30pm瞓,早上4:30-5pm起身溫習、沖涼,咁我就配合她約5:30pm開飯比她食先,今年F5朝早5am起床溫習到7點食早餐,晚上就補完習或有時做義工幫人補習,返來食完飯都8:30pm,溫習溫到10:30pm沖涼刷牙都近11pm先瞓,我都擔心她晚晚睡咁少.叫她睡多d又唔聽.

象牙宮

回覆樓主:

咁都要鬧,好慘!我仔有時都會咁,果日返學忙就會,我由佢唔食飯架!同佢好好地講,5,6點先沖涼啦,成日咁早有嘈音,爸爸媽媽都會唔精神架1!

大宅

回覆樓主:

我中四五時試過,夜晚8點瞓,朝早5點起身,因為我想朝早做數學練習。有次嘈醒左我爸,佢不停拍我廁所門,我去完廁所問佢咩事,佢問我做咩,我話起身做數囉,佢話以為我撞邪。

咁其實我覺得冇咩問題,覺得仲健康左。不過四點又太早,如果5-6點可能比較好。始終4點仲係夜晚,生理時鐘上應該5-6起身比較好。鬧就唔好鬧,同佢傾傾,或者建議下佢延遲一個鐘起身。

大宅

回覆 newcomer550 的帖子

是否補完習回來? 最好回來即刻食飯, 太夜食飯對胃唔好.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

系咪聖誕節時識左個起英國留學既朋友仔?零晨4點幾,果邊夜晚8點幾,如果系寄宿生,時間岩岩好。(果邊3點半放學,課外活動到5點,之後沖涼6點食飯,自修堂到8點,9點半關燈收手機)

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係咪太早訓所以早起, 試下想訓時先沖涼, 沖完涼會精神D就可以延遲睡眠

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

lemon2005 發表於 19-1-23 16:36
回覆 newcomer550 的帖子

是否補完習回來? 最好回來即刻食飯, 太夜食飯對胃唔好. ...

不是, 佢唔肯補習, 成績OK, 等佢自己揀.

我地放工, 最快7:30返到屋企, 佢頂唔順, 要去瞓覺. 佢又唔想一個人食飯先, 宜家通常係8:00叫佢起身食飯.
其實佢由細到大都要瞓晏覺, 唔瞓會好謝.

男爵府

yuyueng 發表於 19-1-23 16:39
系咪聖誕節時識左個起英國留學既朋友仔?零晨4點幾,果邊夜晚8點幾,如果系寄宿生,時間岩岩好。(果邊3點 ...

我都估係咪long D,晨型人應該無咁早就煲電話粥

伯爵府

phoebe_pui 發表於 19-1-23 15:14
我想當年都係咁⋯不過就唔會4點沖涼,係放學一返黎就沖,早上4點起身我係超級安靜
同房既呀妹完全唔知道我 ...

應該係同同學傾。
女仔

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

冇所謂喎,早睡早起身體好
9點瞓第二日4點起身,都瞓左7個鍾
咁同12點瞓到7點未一樣
反而你試下關心下佢,係咪最近壓力大

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實4點太早,仲係夜晚,5點打後都好D,因為人既五臓由夜晚十點開始排毒,零晨4點到肺部,成日半夜起身對身體唔好。

琥珀宮

畀面勳章

早睡早起其實又冇唔啱,只係如果你地要返工就少左時間相處啫

首頁

尾頁

跳至