想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

del

大宅

babylover53 發表於 19-1-23 10:41
我本身多囊 (31歲),老公精子型態2% (32歲),備孕大半年,仁安follow緊,食左兩個cycle排卵藥未bingo,今個 ...

中醫我覺得有效,唔幫多都幫少。因為我食左中藥之後,中醫有幫到我調經暖宮,延長左每個週期既經期,提升左卵子既質素。

你本身應該都試過自然懷孕唔成功,我提議你睇中醫兩三個月,之後做iui,就算一次唔得,都盡左最大努力,調理好身體去做,好過即刻衝去做,會心息。睇你自己財政壓力,或者同醫生傾吓你哋雙方既生育情況,先至決定做一次iui,定係最多3次iui。

你兩邊輸卵管通,情況都好好吖。我識人得一邊輸卵管,一次iui成功。不過呢d係講機率,冇話一定。

祝你好孕!

別墅

回覆樓主:

del

別墅

chubama 發表於 19-1-23 13:47
中醫我覺得有效,唔幫多都幫少。因為我食左中藥之後,中醫有幫到我調經暖宮,延長左每個週期既經期,提升 ...

做一次iui都一萬,醫生無set一個時間俾我,話做3次失敗就應該點點點,但我自己咁諗,如果做3次iui都失敗,咁我寧願第一次即刻去做ivf

我自己經濟狀況一般,雖然俾三次iui錢都ok,但如果都唔中,我就唔想浪費金錢,直接ivf算

我而家個情況其實係想搵一個最可靠最快的方法bingo,錢俾左唔緊要,但我要成功率高,唔想再浪費時間試呢樣果樣

大宅

babylover53 發表於 19-1-23 14:13
做一次iui都一萬,醫生無set一個時間俾我,話做3次失敗就應該點點點,但我自己咁諗,如果做3次iui都失敗, ...

仁安iui $一萬幾 (你決定時間做)
仁安ivf $十萬幾 (你決定時間做)
瑪麗公家症ivf $2萬幾 (等政府排期)

呢d真係要你自己決定啦!
iui 成功率 15~17%
ivf 成功率 30~40%
iui當然係低成功率啦,但價錢平,可以俾能夠較高自然懷孕既女仕嘗試,男方洗精後,醫生將全部精英打入子宮腔,比起自然懷孕提高機會。

我自己就只會試一次iui,之後全力做ivf。而且又冇浪費時間機會,邊睇中醫,調理身體,之後仁安做iui,期間等瑪麗ivf。

做iui唔算多錢,我會試。
你自己當然可以直接仁安做ivf,快,唔洗等。

別墅

chubama 發表於 19-1-23 14:25

仁安iui $一萬幾 (你決定時間做)

我自己諗住做iui最多兩次,如果兩次失敗我就全力ivf,雖然我排緊瑪麗公家症,但都唔知排到幾時,我自己打算用錢買時間,都係私家症做或者私家醫院做

大宅

babylover53 發表於 19-1-23 14:31
我自己諗住做iui最多兩次,如果兩次失敗我就全力ivf,雖然我排緊瑪麗公家症,但都唔知排到幾時,我自己打 ...

好吖!有目標,做兩次iui都好夠,一次起,兩次止。兩次iui總洗費約三萬多,好過唔試,白等。

可能你做完兩次iui,瑪麗已經打電話俾你,提早你既期呢!我就係咁,本來排3年後,跟住嗌兩年後,第三次打嚟,已經係排期一年後。期間我冇嘥過時間白等,有睇中醫,有仁安iui。

大宅

babylover53 發表於 19-1-23 14:31
我自己諗住做iui最多兩次,如果兩次失敗我就全力ivf,雖然我排緊瑪麗公家症,但都唔知排到幾時,我自己打 ...

睇瑪麗生育輔導組既病人,期間成功左,就會縮短條隊,嗌其他病人提早見醫生。

本來安排每位病人做3次ivf開3次針,有d人第一次ivf,第一次放胎就成功,條隊會短好多時間。

別墅

chubama 發表於 19-1-23 14:40
睇瑪麗生育輔導組既病人,期間成功左,就會縮短條隊,嗌其他病人提早見醫生。

本來安排每位病人做3次ivf ...

我主要想知,瑪麗如果可以見醫生,可以直接要求ivf? 唔會話一定要你先試 iui?

大宅

babylover53 發表於 19-1-23 14:43
我主要想知,瑪麗如果可以見醫生,可以直接要求ivf? 唔會話一定要你先試 iui?
...

排期一年見醫生,醫生了解我病歷後,決定我直接做ivf,唔洗再試iui,iui對我冇作用。瑪麗唔洗我及老公再抽血,只需再驗丁,因為之前仁安所有嘢都驗哂。三個月後聽講座,聽完講座同日見醫生,醫生話開始ivf。護士排期俾我開ivf針,10月開針,11月放胎,成功懷孕。
【由排期至第一次ivf,需時一年半,我算好快進入ivf程序。省卻再試iui時間。】

*有病人本身私家做過iui,瑪麗都要佢做iui先,之後做ivf。由醫生決定醫療程序。
*有病人睇過家計會或其他,抽血報告瑪麗不承認,要病人再抽血。

別墅

chubama 發表於 19-1-23 14:49

排期一年見醫生,醫生了解我病歷後,決定我直接做ivf,唔洗 ...

咁啫係排到瑪麗見醫生之後,就算報告有齊,報告接納,做iui定ivf都係由醫生決定,我地唔可以自己揀啦!

如果排到政府,我想直接ivf囉 快,靚,正!

大宅

babylover53 發表於 19-1-23 14:51
咁啫係排到瑪麗見醫生之後,就算報告有齊,報告接納,做iui定ivf都係由醫生決定,我地唔可以自己揀啦!

...

冇得揀,醫生決定!
可能你睇瑪麗私家症,有機會有自主權。

別墅

chubama 發表於 19-1-23 14:52
冇得揀,醫生決定!
可能你睇瑪麗私家症,有機會有自主權。

如果私家症,俾咁貴,一定想點就點啦!如果我瑪麗私家症ivf,我可能會過台灣/深圳做ivf,香港做ivf實在太貴

大宅

babylover53 發表於 19-1-23 14:58
如果私家症,俾咁貴,一定想點就點啦!如果我瑪麗私家症ivf,我可能會過台灣/深圳做ivf,香港做ivf實在太 ...

如果你真係唔想試iui,可以跟其他jm咁,去台灣做ivf,係香港既一半價錢。咁你就唔做iui都得,直接去做ivf。。。香港做3次iui,等如台灣1次ivf俾左5份3價錢。

別墅

chubama 發表於 19-1-23 15:01
如果你真係唔想試iui,可以跟其他jm咁,去台灣做ivf,係香港既一半價錢。咁你就唔做iui都得,直接去做ivf ...

iui我應該點都會試1-2次,如果失敗,當俾自己心息,其實你知唔知台灣ivf到底幾錢?

我爬文有人話2-3萬,有人話5-6萬,都差好遠喎

大宅

babylover53 發表於 19-1-23 15:03
iui我應該點都會試1-2次,如果失敗,當俾自己心息,其實你知唔知台灣ivf到底幾錢?

我爬文有人話2-3萬, ...

你要問做過台灣ivf既過來人,開post問,因為我知道有d人驗多d嘢,pgs果d,而且唔同醫院醫生唔同價錢。你問多d好呀,多d資料,知道方向,唔會只聽一個醫生講,多d出路。

加油!祝你好孕!

別墅

chubama 發表於 19-1-23 15:06
你要問做過台灣ivf既過來人,開post問,因為我知道有d人驗多d嘢,pgs果d,而且唔同醫院醫生唔同價錢。你問 ...

多謝你喲,解答左我咁多資訊,接好孕

大宅

我本身多囊 (31歲),老公精子型態2% (32歲),備孕大半年,仁安follow緊,食左兩個cycle排卵藥未bingo,今個 ...

今日睇到一個post既case同你類似,
佢既醫生叫佢唔洗試iui,直接做ivf。
好值得你參考!
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3711166

別墅

chubama 發表於 19-1-24 19:28
今日睇到一個post既case同你類似,
佢既醫生叫佢唔洗試iui,直接做ivf。
好值得你參考!

多謝你啊,我會好好考慮下,而家都開始了解緊IVF既資訊

FB體驗帳戶

我同你情況完全一樣呀 ,年紀比你地各大一年
又係乜都check晒,醫生證實屬不明原因
比左信排公立,我簡左廣華
12月比信登記,佢一星期就打比我
問我要唔要轉去聯合,可以1月就睇得,如果繼續等廣華就要等半年,我見佢可以快就快點,所以我住元朗都照轉聯合睇。
上星期睇完 佢話下個月經期一黎就可以做IUI,做最多三次,三次唔得,就排IVF,大約等1-2年

所以其實你可以排公立先吖,都冇其他講到咁耐既

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊