自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下廣大jm意見,集思廣益。阿仔而家等咁做流感測試,如果唔好彩中咗甲型流感,大家會唔會俾小朋友食特敏褔,發燒就棃起過48小時,唔該大家俾d意見。

伯爵府

2024年龍年勳章

如醫生建議就會俾,醫生起碼提供到專業意見

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

如果我見佢無惡化跡象,例如發燒嘅溫度已經響39度樓下丶發燒嘅間距開始愈來愈長丶無胃口轉差同精神ok,我就唔會俾佢開始特敏福療程。
我最怕佢高燒唔退啫。

公爵府

2024勳章

hello^_^ 發表於 19-1-23 11:52
想問下廣大jm意見,集思廣益。阿仔而家等咁做流感測試,如果唔好彩中咗甲型流感,大家會唔會俾小朋友食特敏 ...

大宅

回覆樓主:

好,唔該

水晶宮

我信任我醫生我會聽佢recommendation

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

會跟醫生的指示

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

聽吓醫生意見再決定

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

醫生話需要就要食啦!

點會自己再決定食唔食

男爵府

Yes

子爵府

阿仔上星期中左甲型流感,都有食。實在唔食根本退唔到燒。佢燒到差唔多41度!

不過實在有好多副作用,開頭食第一日,佢食完一個鐘唔夠就嘔,而且瞓瞓吓半夢半醒講外星話。
小朋友放暑假比平日更忙!

伯爵府

我有比呀

男爵府

會食

大宅

回覆樓主:

我有比。
醫生講,流感最驚併發症。48小時後,想食都唔得了。

甲流,燒得勁,食了特敏福了,都燒了26小時,40度以上,小朋友好辛苦。如果冇食自己退燒,有人講可能要燒過3,4日!這段時間,爸媽應該好擔心,小朋友應該好辛苦。

男爵府

回覆樓主:

我畀左,呀女高燒頭痛,全身冇力,不停咁昏睡,24小時內食左,食左2小時後開始有D肚痛,嘔左1次,12小時後開始退燒,成個人精神返,已經食得玩得,吾再昏睡。

子爵府

想問下廣大jm意見,集思廣益。阿仔而家等咁做流感測試,如果唔好彩中咗甲型流感,大家會唔會俾小朋友食特敏 ...

侯爵府

過左48小時,就一定唔食,如果未過,說會睇下佢既情況,如果食咗退燒藥,而d 燒可以控制到,而精神又唔差,可以考慮唔食,不過一定要睇住佢,一見嚴重左就即入院,呢個係人生交义點,你要好好考慮

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

阿仔中過兩次

第一次燒得好勁成40度
有食
一食完就底燒38點幾
但好返差唔多大半年都keep住病

第二次底燒冇食,一星期自己好

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

bufferzone 發表於 19-1-23 16:00