婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有個朋友(叫c), 佢近排想同佢bf結婚,
等我簡介下c的背景:
c以前o係大陸黎香港讀小六, 讀到中二上學期就走左返大陸幾年, 跟住返香港搵工, 好不容易搵到份工, 做左一年就無做, 日日o係bf屋企, 佢同bf都無俾家用屋企, 佢話佢地唔o係屋企食飯, 點解要俾家用, 佢99要佢地起碼都要俾水電, 佢地又唔肯. 可能相處唔好, 俾佢99趕左佢地出去.
跟住佢62唔忍心, 叫99俾錢買左層樓俾佢地, 寫個仔名. 每個月俾返幾千蚊99當供又好家用又好, 俾左幾個月之後就無俾.
近期同c傾計, 大概內容如下:
我: 聽講你今年結婚, 幾時呀?
c : 唔知ar, 佢地都未傾掂.
我: 你指雙方父母? why要佢地傾, 唔係你地搞咩.
c : 我地都無錢, 結婚一定係99俾錢, 佢仲未話俾幾多錢, 成日話同我爸媽傾左先, 我覺得佢唔想出錢lo.
我: o係香港結婚不嬲都係自己出錢...
c : 佢(99)生得個仔出, 就一定要幫個仔結婚, 唔係生黎做乜.
我: 下........

近排又搵佢傾計:
我: 結婚d野搞成點呀?
c : 99話俾5萬蚊.
我: 你99對你地都幾好丫.
c : 咁少, 邊夠用.
我: 人地男家香港都無親戚, 5萬蚊攞去你鄉下擺酒夠晒用啦.
c : 5萬蚊包晒所有野, 咁少, 邊夠. 禮金最少都要5萬啦.
我: 佢買埋樓俾你地, 算好好啦.
c : 層樓值個八十幾萬, 唔及bf大佬同99住個層, 新好多, 大好多, 起碼相差成廿幾萬, 好偏心囉..
我 : 人地大佬乖嘛, 一出糧俾晒大部份錢媽, 咁你地呢..有時d野無得咁計, 你99都算對你好好啦.
c : ......(唔記得佢講左咩, 最後話:總之好憎佢啦)

聽到我好奴氣, 好想話佢, 跟住轉話題:
我: 你咁耐無做野, 仲諗唔諗住搵野做?
c : 唔知啊, 都唔知做乜好.
我: 我依家搵緊工.
c : 下?! 乜你結婚之後仲做野?!
我(大大聲): 唔洗做丫, 邊個話結左婚就唔洗做野.

大宅

仲有樣野,
c : 你男家會俾幾多禮金你媽?
我: 香港公價 $38000.
c : 下?! 乜香港都咁少禮金, 大陸都唔只呢個數啦, 大陸起碼都要八萬啦!
我: ......

大宅

一貫既大陸人本色,算啦,你同佢傾都無用,你係香港人,你唔會明D大陸人既諗法架,無錢就唔好學人結婚啦,叫佢唔好生仔添呀,費事累埋下一代,分分鐘生左出黎,都係要佢6299養,我係你的話,呢D朋友當唔識佢好過

大宅

我唔信大陸禮金有8萬羅!! 佢吹牛咋ma!!

水晶宮

咁佢唔番大6嫁人........!?
做佢99真係慘呀.....

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

痴孖根
咁鐘意大陸既就死番上去la
佢99對咁地係咁la
買埋樓比佢,佢仲想點呀
叫佢食x la
呢d咁既人最衰個男既被愛情"傘"住睇唔到
睇到到個咁既女人飛左佢la.

男爵府

又一大6衰新抱
樓住唔好同d咁嘅人做朋友
影響自己人格

洋房

痴線...叫你個fd 番番大陸唔好影衰香港女人啦, 大把大陸姑娘嫁黎香港都係住板間房,仲要去做清潔女工幫補家計,而家婚都未結99已經又俾錢又俾樓佢仲嫌3嫌4, 叫佢番大陸搵d 地方高官包養佢做2奶咪會有錢有靚屋又唔洗對住奶奶囉

複式洋房

呢個99真係慘.....其實個bf同個大陸婆都係咁衰!! 唔係度食就唔比家用, 咁水電煤唔洗錢咩?? 佢哋入房唔開燈, 唔開冷氣?? 咁黎恰兩個老人家...呢d人, 肯定第日又生埋一大"鬥", 跟住又咪攞綜援囉!!!

大宅

我同我bf講起呢個朋友, 我bf話大家文化都唔同, 你咁怒氣都無用...., 咁又係既, 咁耐無見, 近排講左呢幾次電話之後, 真係唔想再同佢傾結婚d野, 因為真係好難溝通.

大宅

我識果d內地女子嫁hk人全部都有,仲唔止
佢地禮金中全部都包10-30萬返郷下起間屋

原帖由 Melody_Che 於 09-4-23 16:52 發表
我唔信大陸禮金有8萬羅!! 佢吹牛咋ma!!

複式洋房

原帖由 鑰匙 於 09-4-23 16:38 發表
我有個朋友(叫c), 佢近排想同佢bf結婚,
等我簡介下c的背景:
c以前o係大陸黎香港讀小六, 讀到中二上學期就走左返大陸幾年, 跟住返香港搵工, 好不容易搵到份工, 做左一年就無做, 日日o係bf屋企, 佢同bf都無俾家用屋企 ...

不係得罪講句,你個fd同佢未來老公幾多歲呀?
結婚要99佢地幫晒手? 佢地兩個本身無做嘢?
如果老公當初娶我係要靠晒屋企,我真係不會嫁比佢!
我會覺得男友想娶我,佢自己"草錢"係比我睇佢對我既
"誠意", 不通我真係咁怪

男爵府

原帖由 wxxyxn 於 09-4-23 17:28 發表
我識果d內地女子嫁hk人全部都有,仲唔止
佢地禮金中全部都包10-30萬返郷下起間屋

吓~~~咁你識果d好好彩囉!
我嬸仔係惠東嫁比叔仔,傾果時話會有$5000-全包,無影婚莎相.無擺酒,但係最後連果$5000-都拖到無比過,仲要係hk做奴隸咁,幫叔仔生咗兩個女,咩錢都無過過手無房瞓,6.7年嚟都係瞓廳床位!
一拿到單程証兩個星期,就比人話好唔搵嘢做!兩年嚟都有做嘢,剛剛先搬咗入公屋,6299大伯姑奶無人幫佢,無人送入伙禮物,但個個都有去食人餐入伙飯!
我就送咗燈色$2xxx-比佢地,但無去食飯因為唔想見到果斑人!

大宅

原帖由 abc_3212008 於 09-4-23 17:30 發表

不係得罪講句,你個fd同佢未來老公幾多歲呀?
結婚要99佢地幫晒手? 佢地兩個本身無做嘢?
如果老公當初娶我係要靠晒屋企,我真係不會嫁比佢!
我會覺得男友想娶我,佢自己"草錢"係比我睇佢對我既
"誠意", 不通我真係咁 ...

我地差不多25 years old, 男仔有做野, 約萬蚊一個月. 女仔好懶, 唔會做野.

大宅

大陸要80000?佢講喳~~傻架,佢bf都俾唔起啦,擺明就屈99錢啦~~~~賤到佢呀,咁都有人要嘅!!!!

大宅

原帖由 Cat1218 於 09-4-23 17:58 發表
大陸要80000?佢講喳~~傻架,佢bf都俾唔起啦,擺明就屈99錢啦~~~~賤到佢呀,咁都有人要嘅!!!!

其實大陸文化係咁ga, 結婚係父母俾錢, 仲要起埋樓/買樓俾個仔. 我媽都話$38000禮金少, 不過見我地結婚係自己俾錢, bf爸媽無幫過手, 所以都無介意.

複式洋房

原帖由 鑰匙 於 09-4-23 17:53 發表

我地差不多25 years old, 男仔有做野, 約萬蚊一個月. 女仔好懶, 唔會做野.

25歲都不係好細,但係佢地個腦好細!個男仔搵萬蚊一個月,自己使就差不多重要加埋個女仔成日不做嘢,
咁佢地好似無嘜結婚既基礎(金錢同心態上),
真係鄧佢99可憐
真係嘜嘢男人就遇到嘢嘢女人,個仔又可
以娶個老婆樣樣指意晒屋企?
個女仔係不係hk人?
我真係睇不慣......悲哀!
不怪得而家好多人都不咁生仔

男爵府

點解大陸人可以咁好..比埋層樓仔住結婚, 因為樣樣野都平.
佢地可能已經係大陸起左幾層樓收下租, 咁個仔結婚, 咪比一層樓個仔住下囉...
不過係hk邊有咁好喎....
除非係大有錢佬, 又好多層樓收租啦...
唔係都係得自己住的層樓..仲可能仲要供緊.
香港同大陸就係有咁既分別.
原帖由 鑰匙 於 09-4-23 18:04 發表

其實大陸文化係咁ga, 結婚係父母俾錢, 仲要起埋樓/買樓俾個仔. 我媽都話$38000禮金少, 不過見我地結婚係自己俾錢, bf爸媽無幫過手, 所以都無介意.

大宅

好唔好彩見仁見智啦,男大過女十幾廿年架
同埋成日嗌咬/互數,都係錢錢錢錢錢

原帖由 peggy@_@ 於 09-4-23 17:47 發表

吓~~~咁你識果d好好彩囉!
我嬸仔係惠東嫁比叔仔,傾果時話會有$5000-全包,無影婚莎相.無擺酒,但係最後連果$5000-都拖到無比過,仲要係hk做奴隸咁,幫叔仔生咗兩個女,咩錢都無過過手無房瞓,6.7年嚟都係瞓廳床位!
一拿 ...

複式洋房

原帖由 鑰匙 於 09-4-23 18:04 發表

嘜大陸咁好 ,第時將個女嫁番大陸 - 講笑!

其實父母最在乎都係個女婿有無上進心,
對個女好不好?

首頁

尾頁

跳至