自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

其實小朋友食得好夠,無病無痛好健康,就係食唔肥

作為媽媽真係好憎俾人問
”你小朋友唔鐘意食野咖?”
”食多啲啦,咁瘦”
”你睇下我果個,食左三碗飯啦”
”小朋友係咪唔夠營養?瘦到咁”

又到新年,又要俾啲_公_婆審問啦
我驚我今年會爆

大宅

Ma12345 發表於 19-1-23 13:58

作為媽媽真係好憎俾人問

呻完

珍珠宮

回覆樓主:

我仔, 171cm得105磅

佢由細到大都係咁,但佢冇病冇痛,只係食極唔肥

佢細個我都驚人地以為我虐兒,冇比飽飯過佢食

男爵府

2019新春慶豚圓

你自己不夠堅定,受人影響。

大宅

miffyumiffy 發表於 19-1-23 14:17
我仔, 171cm得105磅

佢由細到大都係咁,但佢冇病冇痛,只係食極唔肥

其實無病無痛咪得依家幾大?

大宅

2019新春慶豚圓

作為媽媽真係好憎俾人問

我女吾鍾意食野,瘦到營養不良甘,個仔就食超多野,已經係個肥仔,成日都有人話我重男輕女,俾曬好野個仔食,個女就無得食,對呢d 甘多口既人,我係吾會應佢地,你都可以答返佢一句,食得多吾代表健康

伯爵府

2019勳章

回覆樓主:

我大女好簡食,當然大左我話唔岩食都要食少少,佢岩食可以添幾碗飯。
佢運動夠所以食多多都唔覺佢長肉。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我女,我多數會話 身體健康咪得囉 太肥到又怕三高咁又叫好咩

珍珠宮

Ma12345 發表於 19-1-23 14:24
其實無病無痛咪得依家幾大?

16歲

佢依家標高緊,所以成枝竹咁, 再大啲唔知會唔會肥番啲啲

珍珠宮

回覆樓主:

唔理其他人點睇,自己知自己小朋友健康就ok!
我個女食野都幾好架~而且都算健康~
不過就係食唔肥,都俾人話唔長肉~
我通常都回,係囉~食極都唔肥嘅~
總有D人中意話要俾佢點食點食先得,
我又會笑一笑,回佢,咁唔夠食喎~

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

作為媽媽真係好憎俾人問

我細個時係,現在我個仔都係。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 環保接龍勳章

Ma12345 發表於 19-1-23 13:59
呻完

我仔又瘦又細粒, 因為細個成日病, 加上唔係好鐘意食野, 由其係肉, 瓜菜都會食, 飯都係得好少。

宜家大左, 冇乜病痛就算, 但求佢健康。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

男爵府

回覆樓主

我女正常身型,仲好拆得
兩歲帶佢去自助餐,唔停咁食咗兩個鐘,食咗好多碟
酒店侍應見到都走嚟問我小朋友幾歲

不過d三姑六婆次次見親話我女瘦、瘦咗嘅
陰公!明明我女重咗都可以話瘦咗

公爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

到。阿仔 7 歲,胃口好好,瞓好多,腸胃好通暢,身體好,就係唔長肉,揭起件衫可以數排骨 話佢瘦話到我 99 都放棄,改口話健康就好

不過我細個都係咁,30 歲時睇住中醫先人生第一次 BMI 合格,深知佢唔會有事嘅,但聽到呢啲說話就係不爽

伯爵府

2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔7歲半, 125cm, 得42磅, 佢唔偏食, 就係唔長肉, 去到邊都比人話做乜咁瘦,
我咪答: 幾好, 唔驚要節食減肥
唔洗理人咁多, 最緊要無病無痛, 身體健康就OK啦

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

我對仔女都係,食勁多都唔肥。
佢地無零食,少病痛,多運動。
試過飲奶都肥唔到。。。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

瘦係正常, 因為要大隻,
就要D肌肉夠粗, 但小朋友生長,
會把肌肉拉長. 所以大部份小朋友都又瘦又單薄.
肥果D係脂肪, 俾你都唔要啦,
而小時候肥既人, 中年後有糖尿病, 心血管病既機率較高,
所以小朋友唔好肥, 瘦得黎健康至係標準.

咁樣答D三姑六婆.

子爵府

回覆樓主:

我仔食超多野都係唔長肉

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 王國教室勳章

我女係,其實無乜病痛點食都唔肥。
其實我未生B前都係勁大食都唔肥。
但响香港,好煩呀,唔識d人都問你媽媽識唔識湊你㗎?咁奀㗎妹妹!
我覺得去話人外表好無禮貌,但真係好多人會咁講。
我心諗細個又話人瘦,女仔大左肥少少又俾人話肥

2019新春慶豚圓

回覆 Ma12345 的帖子

Hello Ma12345, 每個小朋友既發展同胃口都唔同, 只要佢既身高, 體重跟番自己生長線增長就可以啦! 體型受唔同因素影響, 包括: 飲食、運動量、遺傳等等, 小朋友健康, 食得玩得精神好最重要, 唔好太介意其他人點講而影響自己心情呀, 媽媽加油!
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊