自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

救命,我媽媽迷信到一個點,真係好驚佢出唔返黎
話說我媽媽一年前開始接觸佛學,開頭都無乜野,普通睇下經書,去佛堂做下義工,我見佢心靈同生活有寄托本來都好開心
但佢開始越來越嚴重,逼屋企人聽佢啲道理,仲開始睇一套叫"心靈法門"既野,入面教人日日唸幾多次經就可以消災解厄,我媽信到十足,日日唸好耐經先肯訓教
唔止咁,佢仲係屋企整左個佛台,最詭異係個佛台同時供奉觀音同太歲...但明明觀音太歲係兩個派別既野,佢聲稱個太歲係太歲觀音...屋企有養貓,我叫佢唔好買百合同富貴竹呢啲有毒野,但佢死都唔聽買左,最後我發爛先掉出去,掉出去仲要有儀式

大宅

回覆樓主:

最最最困擾係我就快結婚,原本已傾好左同奶奶分開住,佢聽心靈法門啲唔知乜話我掉低老人家好折墜,話我對佢唔好,仲想搵埋未婚夫上來傾佢媽點住,逼我就範同奶奶住,大佬我咪傾好左囉,你叉隻腳入黎做咩?同埋以佢性格一定會亂講野,到時影響結婚都似。所以我拜託我姨姨同佢傾下,傾完佢把口應承左唔再提,但就黑我面直到今日,好難頂

洋房

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

有方法对付迷信家人唔该通知埋我。
我家姐系佛教徒,开口埋口因果报应,又话人哋有钱人系做好事所以先至会投胎做都有钱人,我哋全家因为前世冇乜做功德做好事,所以先会挨穷受苦,所以今世要做多啲好事,積多d功德丶下世先会好过啲。
又去睇相,相士話佢会嫁畀中产,叫佢慢慢拣,又话佢屋企冇家底,所以我家姐觉得佢好准,信到佢十足

複式洋房

已經走火入魔,好難搞喎

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

唔出聲, 由佢講

男爵府

2019勳章

講真冇方法對付,小事可以就佢,大事企硬預左大家反面

我阿媽以前都好迷信,我結婚時,佢知道我奶奶個best fd個老爺半年前係大陸過左身,佢唔比我奶奶個best fd出席我婚禮,佢同佢傾左幾次都唔聽,最後冇理佢照請個auntie

水晶宮

回覆樓主:

冇得搞。。。要靠佢自己。我老公果邊有1個,信呢d信到捐晒副身家比佛堂,講緊係7位數!最後比班仔女係街同佢果班所謂弟兄姊妹嘈交,嘈到差d去警告,佢先開始信班仔女。。。。。

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

佛教都有供觀音,百合富貴竹好多人家都有,佢一日唸幾多次經都唔影響到你就算,至於同99住果方面咪答佢先2人世界2年至同99住,2年後再hea 佢

大宅

blackberry 發表於 19-1-23 15:25
佛教都有供觀音,百合富貴竹好多人家都有,佢一日唸幾多次經都唔影響到你就算,至於同99住果方面咪答佢先2 ...

我都明白佛教有供觀音,但其實係咪真係有太歲觀音 想了解下
百合嗰啲因為對貓有毒,誤食會死,所以我先千叮萬囑
我有同佢講將來99行動不便需要照顧,我唔介意再搬返同住,至少比我嘆下2人世界先啦 佢都唔制,我無佢扶

大宅

tingting2200 發表於 19-1-23 15:00
講真冇方法對付,小事可以就佢,大事企硬預左大家反面

我阿媽以前都好迷信,我結婚時,佢知道我奶奶個best ...

小事我都有就佢,佢日日up佛野我都左耳入右耳出,大事我就無理到佢企硬。依家佢企圖破壞我生活,好煩呀 佢已經漸漸嚴重到,我唔應該佢做義工個啲佢就話我有因果報應

大宅

RileyChannnn 發表於 19-1-23 14:46
有方法对付迷信家人唔该通知埋我。
我家姐系佛教徒,开口埋口因果报应,又话人哋有钱人系做好事所以先至会 ...

我媽就係成日話要修行,啲台長講咩佢又信到十足

大宅

[email protected] 發表於 19-1-23 15:06
冇得搞。。。要靠佢自己。我老公果邊有1個,信呢d信到捐晒副身家比佛堂,講緊係7位數!最後比班仔女係街同 ...

我公公信基督,又係成日捐錢去教會,當時我媽都睇唔過眼,但今日佢變左公公翻版

子爵府

回覆樓主:

佢係咪太空虛無寄託?

水晶宮

(sarah) 發表於 19-1-23 13:58
話說我媽媽一年前開始接觸佛學,開頭都無乜野,普通睇下經 ...

你媽去邊到聽佛,係未佛堂?某些可能並不正規。人心靈空虛之時,其他神佛就乘虛而入,多d關心下佢

大宅

anyuser18 發表於 19-1-23 15:48
佢係咪太空虛無寄託?

應該係。依家已經發展到我唔太想同佢交流,佢開口埋口都係佛,佢更加空虛

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

真係已經入魔咁,你咪俾佢影響到你既生活,然後咪理佢,要等佢自己走出黎

大宅

(sarah) 發表於 19-1-23 13:58
話說我媽媽一年前開始接觸佛學,開頭都無乜野,普通睇下經 ...

心靈法門唔係佛教,妳可以上網查下

大宅

mandy952 發表於 19-1-23 15:50
你媽去邊到聽佛,係未佛堂?某些可能並不正規。人心靈空虛之時,其他神佛就乘虛而入,多d關心下佢
...

係呀去佛堂,佢仲去成幾間佛堂...返工附近一間,屋企附近一間。

大宅

kcc88888 發表於 19-1-23 15:53
心靈法門唔係佛教,妳可以上網查下

我知道呀,所以好擔心 入左邪教就大劑

男爵府

好恐怖!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊