自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

有無話, 對方係乜嘢身分至可以叫佢dear 或者係honey 架?

公爵府

maynjune 發表於 19-1-23 14:31
有無話, 對方係乜嘢身分至可以叫佢dear 或者係honey 架?

dear 我覺得係fd or lover
honey. only lover

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Honey - spouse/children
Dear - can be close friends, 熱情既人可以逢人都 dear

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

dear可對所有人
honey, darling 對情侶夫妻仔女

你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

Honey 對小朋友或熟朋友親人ok

我覺得Dear乜人都用得

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Dear基本上咩人都可以講,honey係對啲家人或者愛嘅人, 如果係好friend嘅同性friend我都會講

Poyau    發表於 19-1-24 00:18
JD930    發表於 19-1-23 15:02
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

我系澳洲,去超市買嘢,佢地都叫我honey (hun) 的。

我fb 英文人,叫佢地d close friends 都叫dear, darl, hun 的。

子爵府

Dear 可以咩人都得,
正如英文信俾唔識的人,可以用Dear Sir

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

crystal媽咪 發表於 19-1-23 14:49
Dear基本上咩人都可以講,honey係對啲家人或者愛嘅人, 如果係好friend嘅同性friend我都會講
...

首頁

尾頁

跳至