自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

琴日細佬send message俾我話,話爸爸有肺癌,而家轉去瑪家烈等做手術化驗係第幾期。
我離開香港都十年啦。
請問有咩機構可以幫到家人?
我知癌症唔食得太甜太咸,豬肉汁可以加強抵抗力嗎?謝謝

tsung    發表於 19-1-23 21:08

大宅

回覆樓主:

https://www.cancer-fund.org/blog/癌協服務中心/

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mandysio 發表於 19-1-23 14:38
琴日細佬send message俾我話,話爸爸有肺癌,而家轉去瑪家烈等做手術化驗係第幾期。
我離開香港都十年啦。
...

不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

crystal媽咪 發表於 19-1-23 14:48

謝謝。在悉尼呢邊你話有cancer,我完全知道有咩機構幫手。
因為父母住唐樓,係怕治療過程返屋企會麻煩。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mandysio 發表於 19-1-23 14:50
謝謝。在悉尼呢邊你話有cancer,我完全知道有咩機構幫手。
因為父母住唐樓,係怕治療過程返屋企會麻煩。
...

我都唔識,唯有幫推。睇下有冇其他人畀到資料你。
我諗到時出入上落會少少辛苦

公爵府

crystal媽咪 發表於 19-1-23 14:52
我都唔識,唯有幫推。睇下有冇其他人畀到資料你。
我諗到時出入上落會少少辛苦
...

謝謝crystal媽咪。
我都仲未諗到打俾佢點講。
自己都怕講講下喊出黎。

寶石宮

mandysio 發表於 19-1-23 14:53
謝謝crystal媽咪。
我都仲未諗到打俾佢點講。
自己都怕講講下喊出黎。

用住whatsapp先。 一次過搵埋啲資料cap曬畀佢哋睇

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

要驗左至知可用咩藥
如睇政府,可向醫務社工查詢點申請標靶藥資助

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

祝福你爸爸

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

珍珠宮

幫推

大宅

祝福你爸爸

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

找醫院社工

水晶宮

回覆 mandysio 的帖子

公立醫院咁快安排做手術, 真係唔錯了, 你唔洗太擔心呀!

男爵府

回覆樓主:

男爵府

現階段最緊要抽組織睇吓邊種類型先可以知用咩藥
醫院應該會安排照電腦掃瞄睇吓有冇擴散去其他地方
心境亦好重要, 積極面對, 唔好咁快判自己死刑
祝福你爸爸早日康復

男爵府

你爸爸幾多歲呀?
我爸爸係因為食煙而有肺癌,佢唔肯做手術,已做了電療同食中藥,都係瑪嘉烈做,最近覆診沒有其他惡化,但近日天氣唔好,令到條氣喘,都幾嚴重,除了氣喘之外,睇佢好似正常老人一樣。我爸沒有什麼戎口,佢只要喜歡食就比佢食。我爸年紀大,隨佢鍾意;我家人亦有心理準備,現在行得走得食得,只要佢喜歡就得。你都唔好太悲觀,祝你爸爸手術成功!
[img align=left]aal[/img][url=[img align=left]aal[/img]][img align=left]aal[/img][/url][img align=right]C:\Documents and Settings\Angie\My Documents\photo~Ivan[/img]

公爵府

總之而家香港衰過十年前, 醫療都無咩變, 都係咁差, 零支援, 都唔洗搵咩野支援了
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

祝福

首頁

尾頁

跳至