懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

可樂迷迷 發表於 19-1-23 15:16
話說再就生得
本身為左想順產生得好啲 同埋因為身型keep得好啲
所以陀b以黎一直都有keep住做運動嘅

順產嘅話會陰唔痛都可以做產後運動喇, 開刀醫院就話1個月後傷口唔痛可以做少少運動, 瑜珈老公就提我120日先可以打波果D劇烈少少

回覆 可樂迷迷 的帖子

Hi 可樂迷迷 ,恭喜媽媽好快可以見到可愛BB,媽媽一向有keep住做運動 產後運動可以強化會陰肌肉、預防腰背痛、促進血液循環、加速回復到產前體型,主要因應媽媽身體/傷口復原情況黎做產後運動。產後2星期以靜態及低運動量為主, 如簡單瑜伽/伸展動作,通常產後6-8周子宮已經能夠恢復到懷孕前狀態,可以做收腹/腰腹運動。媽媽依家第幾周? 清楚分娩先兆嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

唔好太心急,生完身體處於最虛弱狀態,你想keep得好,更加唔應該運動住~
否則挨壞身體,之後殘得快呀!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

可樂迷迷 發表於 19-1-28 12:23
都清楚呀

分娩先兆: 見紅、穿水、陣痛,3樣未必同時出現,有其中一樣都建議入院,祝媽媽一切順利!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至