自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小兒剛4歲,做阿媽真係好大學問,每個階段都係EQ大考驗,懷孕只希望佢第
健康快樂成長,到開始返學更加發覺期望計劃總趕不上變化,所以忽發奇想分享下期望與現實落差

期望 vs 現實

聽話受教 》極有主見硬頸
學習聰明伶俐 》唔覺聰明,數學點極唔明
開朗有禮 》內歛怕羞
自律有要求 》 求求其其

大家呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

baoyeah2014 發表於 19-1-23 16:16
小兒剛4歲,做阿媽真係好大學問,每個階段都係EQ大考驗,懷孕只希望佢第
健康快樂成長,到開始返學更加發覺 ...

2個仔(11,13y old)希望健康成長、做個開朗快樂人、讀書盡力就可、做個有責任感、品德、有愛既人
2個仔好知我底線、任何野都有得商量、只要佢肯講、平衡到盡量都會卑
所以佢地咩都同我分享、只要吾過份

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

無期望,所以無落差
升上小學後先按佢嘅能力去要求佢更好
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

已刪除用户

回覆樓主:

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我女的名有個賢字,我老公希望她賢良淑德,中國女子的典範,點知宜家是個小魔鬼,和賢良淑德一點邊都靠不到~

侯爵府

一個完全無期望,有時會有驚喜
另一個有點期望,有時達標,有時唔達。
仍然只想佢地健康快樂,大個唔好學壞就得喇。

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔敢有太大期望, 唔會有好大失望
無論佢達唔達到期望, 我都一樣咁愛佢

翡翠宮

回覆樓主:

我對我仔冇咩期望,唔係話我仔資質差,而係我真係想佢開開心心,健康成長就滿足。有時都會諗第時佢會讀到咩中學,會發展成點,但,呢d只係一閃即逝嘅想法,我好佩服有d家長,陀住bb已經計劃好晒讀咩學校學d咩,當然有好多人都會失望,因為正如樓主所講,會有落差,但仍然有少部份人係做到,不過我見小朋友就會好辛苦,冇晒童年。。。。。我唔想我仔長大左只會記得點被迫去上興趣班或補習之類。。。。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

明白原來“天資聰穎”呢句評語其實不是求其/話咁易。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

落差一定有 加油

tsung    發表於 19-1-24 20:33

大宅

我對我仔好大期望,但佢偏偏日日返小學俾人投訴佢曳,上堂吾專心,罰企多過坐係度上堂,但人品不壞的,只是百厭,到而家十二歲,上左中學才半年,真係一個大翻身,成個人變左,定左,有交帶左,讀書成績好左,識照顧細佬。
回想從前,只係一個百厭既小朋友,佢每一天成長每一天都在變,未到完全成長既一天,都好難講係期望定失望

侯爵府

陪月勳章

係,連小小禮貌上頭的要求也不肯做,
其他咪提了。

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

親子王國15週年勳章

阿媽期望(現實):

誠實(大話精)
坐定聽書(坐唔定,冇意願聽書)
老實善良(蠱惑又連父母都整蠱)
讀書科科掂(得一兩科掂)
安靜聽話(完全唔安靜,嘈到死,硬頸)
食軟又食硬(軟硬都唔食,同你鬥到盡)
讀數理科(讀文商)
入港大(去外國)

不過諗深一層,你生 B 果陣,touch wood 其實可以有好多意外發生,例如早產、屁股出先卡頭缺氧、臍帶纏頸,亦有可能基因突變,令到佢有殘疾,1 歲前仲有機會突然猝死。諗到其實由穿羊水開始,你同佢都經歷過無數鬼門關,能夠今日平安健康長大,都已經唔容易。唯有安慰自己,人從來都係見步行步,事情未必如意,但求努力過,無悔。有幾多人能夠話自己細個成個 出木杉 英才,靚仔又叻仔?大個咪照樣有份安穩工作,有頭家,又懂得孝順父母。

珍珠宮

我成日安慰自己,上天唔會將一切最好的全給你。。慢慢变得知足(或叫阿Q)
運動唔叻>>做運動求健康啫,做到健健康康快高長大就好了
讀書唔算叻>>肯自動自覺做功課,考得中規中矩ok啦,唔係天才揠苗助長盏逼C佢,天生我才mah

我最终只想他做個正直快樂人。

伯爵府

我反而希望阿女有主見,現在太聽話了,細個係好,但這個世界有很多騙子,佢咁嘅性格,我驚佢大咗比人呃

水晶宮

cinda72. 發表於 19-1-24 00:04
我隻女細個時話選港姐,但有左又唔肯去

咁快升做婆婆了嗎?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

禁止訪問

水晶宮

cinda72. 發表於 19-1-24 01:42
唔係有左,係大左,我揀錯字
我唔想做阿婆住呀,肯定手尾長
...

畀你嚇一嚇
冇事冇事
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至