懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

https://topick.hket.com/article/1968954/%E9%99%AA%E6%9C%88%E6%95%99%E5%9D%90%E6%9C%886%E7%A8%AE%E9%80%B2%E8%A3%9C%E5%BF%85%E5%82%99%E9%A3%9F%E6%9D%90%E3%80%80%E9%A0%86%E7%94%A2%E9%96%8B%E5%88%80%E5%B9%BE%E5%A4%9A%E6%97%A5%E4%B8%8D%E5%8F%AF%E9%A3%9F%E9%9B%9E%EF%BC%9F?mtc=10016

大家點睇?順產咪頭兩星期,只可以食魚和豬肉?

複式洋房

回覆樓主:

係㗎,一定要清乾淨惡露先

大宅

回覆樓主

即係頭2星期,蒸雞呀,炒雞柳那些都唔食得?

珍珠宮

回覆樓主:

以前聽醫生講,開刀會順便幫產婦清一清埋惡露,先再聯針,所以順產惡露會多過開刀~
不過如果講傷口恢復,應該順產係會快D,但身體恢復,其實因人而異~
其實坐月頭20日,最好清淡,俾身體 將過去280日積存嘅毒素排出,有D人什至要耐少少,之後當身體處於清潔狀態,就可以進補,此時身體就好似無水海棉咁,大量吸收,百日內都可以進補,其實唔駛咁心急~
尼D都係我自己睇書,什至去台灣嘅網站學番尼,有時唔係唔信陪月,但係依加實在太易就可以做陪月,質素好參差!

大宅

做個靚太 發表於 19-1-24 23:09
以前聽醫生講,開刀會順便幫產婦清一清埋惡露,先再聯針,所以順產惡露會多過開刀~
不過如果講傷口恢復,應 ...

感激您的分享。
我只請一個月陪月,她又話吃雞吃補品,所以我怕怕。。。叫我買左好多野。
咁我都係等20日後才慢慢補吧。頭20日清清地。

珍珠宮

homelover11 發表於 19-1-24 23:12
感激您的分享。
我只請一個月陪月,她又話吃雞吃補品,所以我怕怕。。。叫我買左好多野。
咁我都係等20日 ...

其實你個陪月都無錯嘅,咁你請佢一個月,佢無理由成個月要你食清淡野架~
只係我覺得,好多陪月,係有個牌,見識唔多~
你請陪月都無錯嘅,有人可以照顧你坐月嘛!
坐月最重要就係唔好操勞,要休息好,有陪月,D野盡量留俾佢跟!

首頁

尾頁

跳至