自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

maymay220hk 發表於 19-1-23 20:14

我有跑步習慣、跑步已經系一個潮流、而吾系運動、唉… ...

好認同你講,變左潮流,係又報唔係又報~

珍珠宮

umama 發表於 19-1-23 20:27
人報佢又報⋯
Agree! 咁多人報名,又唔覺街/運動場多左人跑

雖然好多人,係不自量力去報~
但其實都有跑手係有經過訓練都突然出事,所以搞得馬拉松,對於尼D情況,應該一早要有套應變準備~
今晚聽家屬講番,好明顯係無,只係唔知會唔會係片面je~

珍珠宮

monsterparentss 發表於 19-1-23 20:46
識好多人好急進,無咩練跑就跑10K,跑到10K就報半馬,跑到半跑又報全馬。

當年我老公練全馬,真係勁辛苦, ...

唉~你講起10k,我真係覺得,多左好多人,係為左呃like,即係唔知有無跑完,總之就影相po上網~
可能人地真係有跑啦~我自問跑步好弱,覺得跑到10k真係算勁~

珍珠宮

高達紅色 發表於 19-1-23 20:50
田總絕對有責任,點解馬拉松又要攪個10k? 絕對係為左賺錢!食個潮流賺到盡,依家死左人啦!呢D咪陰質錢囉! ...

可能原意係想鼓勵多D人跑步,我諗出發點都無錯嘅,不過佢地辦得賽事,就應該有風險評估,雖然跑手自己應該為自己負責,但舉辦方都無可能由得D人暈低又唔知發生咩事架~

珍珠宮

千千萬萬 發表於 19-1-23 21:17
我從來唔參加嗰D比賽,自己慢慢跑,中意跑邊點跑自己話事,真心唔明點解比咁多報名費去參加跑步行山,我自 ...

我都係~最中意自己慢慢跑!
不過我有朋友係跑開,什至會去日同歐洲跑,佢話係一個目標~

珍珠宮

wynnehung 發表於 19-1-23 21:12
其實以我所知, 世界各地好多馬拉松賽事, 都係有10K的
(我C6每年都出外跑馬拉松)
...

尼種叫迷你馬拉松,簡稱迷馬,依加都好多~

珍珠宮

ian723 發表於 19-1-23 22:58
只有報咗名我先會的起心肝去練習

唔報就好似冇目標唔想練

所以其實跑馬拉松原意,係想鼓勵人跑步,只係依加變左潮流咁,個個都話去跑~

珍珠宮

Winnie_1210 發表於 19-1-23 21:22
跑水泥路最辛苦啱開始跑街嗰個月就跑黑咗我6隻趾甲,之前跑跑步機一直都相安無事。所以鞋都好重 ...

好好笑~我初初跑步,腳趾都瘀左!
不過真係有分別,對鞋個避震同重量唔同,都差好遠!
我跑跑步機,要半個鐘先開始出汗,但跑街,10分鐘已經出晒汗啦!

珍珠宮

siujanjan 發表於 19-1-23 21:02
係,好多人認為跑10k好易,但冇跑開步,一落到比賽場好易心雄,跑快,心率會升到好高

所以樓上jm講得岩,循序漸進~
好多人都太心急啦!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

414928 發表於 19-1-23 21:29
講真是意外一場,唔明點解咁都有得賴比人,「如果」....最肯定的如果就係佢無報名就一定唔死。 ...

X 2

參加者要付全部責任~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

414928 發表於 19-1-23 21:29
講真是意外一場,唔明點解咁都有得賴比人,「如果」....最肯定的如果就係佢無報名就一定唔死。 ...

係囉、賴急救賴主辦單位,無人用槍指住佢架,新聞年年有報導有人不自量力!

男爵府

做個靚太 發表於 19-1-24 05:21
我都係~最中意自己慢慢跑!
不過我有朋友係跑開,什至會去日同歐洲跑,佢話係一個目標~
...

我身邊都好多呢D發燒友,有D係差唔多一個月跑一轉100K,有D一個馬接住一個馬咁跑,以前都會去做下山賽義工,呢兩年直頭獨家村,太多花生,覺得好厭,自己慢慢跑慢慢玩算。

男爵府

maymay220hk 發表於 19-1-23 20:14

我有跑步習慣、跑步已經系一個潮流、而吾系運動、唉… ...

冇辦法,香港商業社會,所有嘢同商業掛鉤,呢幾年得戶外品牌揾到D食,露營行山跑步都要買唔少裝備,大家仲越買越豪,我咁孤寒理智都奉獻左唔少金錢。商家傳媒鋪天蓋地宣傳,以前我地去camp冇人嘅,營地靜英英,爽死,依家連閒日都好似趁墟咁,唯有偷雞去揾DX位玩下。

男爵府

Winnie_1210 發表於 19-1-23 21:22
跑水泥路最辛苦啱開始跑街嗰個月就跑黑咗我6隻趾甲,之前跑跑步機一直都相安無事。所以鞋都好重 ...

綁鞋帶都好重要

男爵府

ian723 發表於 19-1-23 22:58
只有報咗名我先會的起心肝去練習

唔報就好似冇目標唔想練

跑慣左自然就會想跑,唔跑反而唔舒服

男爵府

青衣為食妹 發表於 19-1-23 22:30
講得好啱

我好孤寒㗎

琥珀宮

畀面勳章

做個靚太 發表於 19-1-24 05:08
明白你諗嘅~
不過今晚家屬唔係怪急救人員,係怪大會現場嘅支援同協調非常亂,由出事開始,無人知咩事,而 ...

同樣邏輯
如果主辦單位做好晒,咁係咪 100%救得翻?
答案都係一樣 : 無人會承諾到

朋友做救護,佢用相反理念 : 救唔翻係正常,救得翻係 bonus,令人更珍惜生命

只係有人死了,死者為大,同情心多數歸死者

睇呢件事,我憂慮嘅係 : 大把人不自量力,錯都歸咎別人,此風實在不可長

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

做個靚太 發表於 19-1-24 05:22
尼種叫迷你馬拉松,簡稱迷馬,依加都好多~

跑10k只能夠用跑步去形容
上到馬先算跑馬拉松
得啖笑

大宅

Winnie_1210 發表於 19-1-23 20:39
其實依家係好多人都高估咗自己嘅能力。我上星期參加訓練營連續2日跑咗2個半馬,但同團入面有個20 ...

請問咩訓練營

邊度上?

珍珠宮

做個靚太 發表於 19-1-24 05:27
所以樓上jm講得岩,循序漸進~
好多人都太心急啦!

我自己都係0.5-1k咁慢慢上,初初都辛苦,所以一開波10k真係太高估自己

首頁

尾頁

跳至