自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

千千萬萬 發表於 19-1-24 07:29
冇辦法,香港商業社會,所有嘢同商業掛鉤,呢幾年得戶外品牌揾到D食,露營行山跑步都要買唔少裝備,大家仲 ...

有啲裝備又真系吾小得丶我都奉獻左唔少丶近排睇跑友日日放相追捧Nike 4% 自問一對千千聲跑鞋、着咗又唔會跑得快啲、別忘本意丶勿忘初衷丶吾好隨波逐流已經好好

大宅

千千萬萬 發表於 19-1-24 07:18
我身邊都好多呢D發燒友,有D係差唔多一個月跑一轉100K,有D一個馬接住一個馬咁跑,以前都會去做下山賽義工 ...

其實跑全馬唔止傷腳仲傷肝

為健康我就唔會成日跑咁多

正確係日日慢跑可以強心肺又冇壓力冇咁易受傷

大宅

回覆樓主:

但有AED機又冇人識用真的很可惜

始終一條人命

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

ice_blue 發表於 19-1-24 08:39
請問咩訓練營

邊度上?

坊間有好多跑步群組搞訓練營丶fb 成日有招募

子爵府

做個靚太 發表於 19-1-23 21:11
嗯…我係跑開跑步機,講真,同現實跑真係兩回事!我跑步機可以跑一個鐘,但現實我跑左一陣,已經覺得好攰 ...

馬路有好多暗斜

珍珠宮

I9528 發表於 19-1-24 07:39

同樣邏輯

你都講得好岩~
咁琴晚睇,佢地係接受左死因栽決嘅~佢都知係意外~
唔係話急救就一定可以救番~
我都覺得好多人係不自量力,但都有試過,係有經驗嘅跑手出過意外,只係因為今次係個新手出意外咁解,無理由因為佢係新手,就可以忽視急救嘅黃金時間架~
我都有朋友,佢做救護員,佢講過,有懷疑當真做~
我無想話邊個唔岩~

珍珠宮

maymay220hk 發表於 19-1-24 08:34

跑10k只能夠用跑步去形容

咁無計啦~佢地係咁叫~

珍珠宮

ice_blue 發表於 19-1-24 08:46
但有AED機又冇人識用真的很可惜

始終一條人命

係啦~我重點就係講尼樣~
依加唔係有無經驗出事嘅問題~

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

琴晚我都有睇,睇到我眼濕濕

大宅

做個靚太 發表於 19-1-23 20:03
有無jm都會跑馬拉松?
岩岩睇東張真係睇到眼濕濕~
死者家屬講嘅不無道理喎~

跑街同跑跑步機完全唔同!跑街辛苦好多!平時無跑開真係唔好跑!個心率跳得好快!平時無練習,心臟有問題或只跑 10k都唔好報全馬!我覺得好危險!
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid81/pe539b2f4d66bae008f6a54c99cf57173/faf3420b.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid81/p75b46f90ca53348e019f5a3930cd11b0/faf340b3.jpg[/img][img align=right]http://lilypie.com/cache5/4/020104013.png[/img]

珍珠宮

bb-lam 發表於 19-1-24 14:04
跑街同跑跑步機完全唔同!跑街辛苦好多!平時無跑開真係唔好跑!個心率跳得好快!平時無練習,心臟有問題 ...

我都會跑街嘅,一般慢慢跑半個鐘左右,真係已經極限~不過出汗嘅感覺,真係超爽!
我都唔敢報,迷馬都唔敢,費時自己賴野。。

大宅

bb-lam 發表於 19-1-24 14:04
跑街同跑跑步機完全唔同!跑街辛苦好多!平時無跑開真係唔好跑!個心率跳得好快!平時無練習,心臟有問題 ...

跑步對我嚟講係減壓!出完汗超正!唔明點解的人成日問你最好既時間係跑幾多!去出外跑都係緊張時間!風景都無睇只睇錶!咁樣好大壓力!!應該係享受過程,而唔係睇住時間!

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

跑步人有種執着。

馬拉松就只係42.195公里,得一半21.097叫半馬拉松。其他路程全部既跑步競賽都係跟田徑項目一樣,用里數叫,100m, 200m, 400m, 10k, 50k,100k.
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

做個靚太 發表於 19-1-23 20:03
有無jm都會跑馬拉松?
岩岩睇東張真係睇到眼濕濕~
死者家屬講嘅不無道理喎~

我明你講埋, 不過好似好多人唔明.
冇人話有急救一定救得番, 但主辦單位應該提供有效率的急救措施.

珍珠宮

newcomer550 發表於 19-1-24 14:43
我明你講埋, 不過好似好多人唔明.
冇人話有急救一定救得番, 但主辦單位應該提供有效率的急救措施.

無錯~無錯~太好啦!你完全中point!
係囉~其實真係咁難明咩?!

公爵府

2018復活節勳章

我c 6 跑開,玩到去日本跑,其實係平時無訓練的人最易出事,出親事都10k賽事,為呃like 硬跑死衝。
全馬半馬無事

首頁

尾頁

跳至