自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

睇到第六頁,#120

子爵府

唔介意小妹分享小小, 我曾經係一間龍頭醫院既PRO, 唔洗你地講都知D PT可以有几顛, 每次收投訴盡量拆得就拆, 好多時其實係溝通方法引起既誤會再變成投訴. 有部分既投訢都係PT “LONG黎”想R野小事化大. 但有個別情況既根源係因為態度而引起. PRO refer得隻case出去就係想知道個事實再覆番個客, 真係有改善既空間就諗辦法解決而並唔係想為難任何人. 做前線就好似做人老公咁, 滑滑頭好仔兩頭暪就大家開心, 大家撐到底企得硬永遠冇好結果. 人總有情緒, 做到P哂係好難好態度, 但仍然保持到個EQ亦係專業既一部分.. 當然, 收到D無賴CLIENT,我地都要企硬立場唔可以比人屈啦. 難聽講, 我曾經對住D無道理又懶識野既人, 收線後都小到MAMA聲..

大家都話高層衰, 我接觸既可能係中層人多, 接觸過既DOM個面都惡C lun dun, 但其實好攬d front line, 當時我地收到係呢D DOM既CASE都忌忌地但暗地裡其實覺得佢地几有型.

我自己都偶爾係公院病人, 老實講, 呢個世代既姑娘真係好好, 一個正正常常既病人, 佢地通常都好温柔, 係好耐唔C有一個半個倔左小小, 但作為病人, 應該要有體諒既心去理解姑娘工作繁忙一眼關7. 再者, 個度係醫院房, 唔係酒店房.

姑娘們, 希望你地繼續努力, 香港市民好需要大家

子爵府

回覆 Nbs 的帖子

唔介意小妹分享小小, 我曾經係一間龍頭醫院既PRO, 唔洗你地講都知D PT可以有几顛, 每次收投訴盡量拆得就拆, 好多時其實係溝通方法引起既誤會再變成投訴. 有部分既投訢都係PT “LONG黎”想R野小事化大. 但有個別情況既根源係因為態度而引起. PRO refer得隻case出去就係想知道個事實再覆番個客, 真係有改善既空間就諗辦法解決而唔係想為難任何人. 做前線就好似做人老公咁, 滑滑頭好仔兩頭暪就大家開心, 大家撐到底企得硬永遠冇好結果. 人總有情緒, 做到P哂係好難好態度, 但仍然保持到個EQ亦係專業既一部分.. 當然, 收到D無賴CLIENT,我地都要企硬立場唔可以比人屈啦. 難聽講, 我曾經對住D無道理又懶識野既人, 收線後都小到MAMA聲..

大家都話高層衰, 我接觸既可能係中層人多, 接觸過既DOM個面都惡C lun dun, 但其實好攬d front line, 當時我地收到係呢D DOM既CASE都忌忌地但暗地裡其實覺得佢地几有型.

我自己都偶爾係公院病人, 老實講, 呢個世代既姑娘真係好好, 一個正正常常既病人, 佢地通常都好温柔, 係好耐唔C有一個半個倔左小小, 但作為病人, 應該要有體諒既心去理解姑娘工作繁忙一眼關7. 再者, 個度係醫院房, 唔係酒店房.

姑娘們, 希望你地繼續努力, 香港市民好需要大家

大宅

kimmama 發表於 19-1-23 22:31
唔介意小妹分享小小, 我曾經係一間龍頭醫院既PRO, 唔洗你地講都知D PT可以有几顛, 每次收投訴盡量拆得就拆, ...

算把啦,d高層對住我地會變面,apn,wm., 嘥氣 所以咪話佢哋只做show囉

大宅

kimmama 發表於 19-1-23 22:32
回覆 Nbs 的帖子

唔介意小妹分享小小, 我曾經係一間龍頭醫院既PRO, 唔洗你地講都知D PT可以有几顛, 每次收 ...

以前d dom 就會保護人, 而家啲嘥氣

子爵府

回覆 圓圓2017 的帖子

樹大有枯枝 每一個工作環境都有人總係A字膞 同自己講: 勿忘初衷

大宅

kimmama 發表於 19-1-23 22:44

樹大有枯枝 每一個工作環境都有人總係A字膞 同自己講: 勿忘初衷

我好快離開㗎喇

子爵府

嗱, 我遇過D DOM, 向STAFF面前係几惡會要求FRONT LINE改改改, 但由佢地既回覆同平時對話, 睇得出佢地係撐自己D STAFF既.. 但點撐都好, 向佢個位就要做佢既事. 大家都向大家既ANGLE睇一睇, 世事都會變得好D

大宅

kimmama 發表於 19-1-23 22:49

嗱, 我遇過D DOM, 向STAFF面前係几惡會要求FRONT LINE改改改, 但由佢地既回覆同平時 ...

你咁好彩真係恭喜你呀
我就遇到啲衰人多

男爵府

回覆 Nbs 的帖子

唔介意小妹分享小小, 我曾經係一間龍頭醫院既PRO, 唔洗你地講都知D PT可以有几顛, 每次收 ...

我個度d高層無論咩事都叫d細同人對歉
就係驚人地投訴到PRO

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

回覆 Nbs 的帖子

中肯有理性
我諗無論做邊一個行業,邊一個崗位,都總有難題要面對
尤其前線要直接面對交鋒,好多時要解決嘅唔係件事嘅本身,而係人嘅問題……哩D真係好睇個人嘅EQ同歷練,可以同擁有嘅專業或技術無關……

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

tequiero_ic 發表於 19-1-23 23:01

我個度d高層無論咩事都叫d細同人對歉

總會有哩D情況發生
其實諗深一層,自己只係俾佢推出去嘅代言人,道咗歉,背後嘅代價,係由決策者去承受……而公道自在人心

子爵府

回覆 tequiero_ic 的帖子

老實講, 個CLIENT比左PRO跟, 好可能最後都係要REFER番出去, 你地最後要寫情信, WM/DOM再修改再比我地PRO REPLY 個CLIENT, 其實都係加重左你地既工作
可以既, 梗係唔想開多隻CASE. 現場斬立決到係最好既做法..但當然, 如果條友分明玩野既, 你地ALERT下 PRO, 正常計, PRO自然會HANDLE.

所以之前話, 好多時都係一兩野既態度就會衍生一系列既工作量..

男爵府

kimmama 發表於 19-1-23 23:26

老實講, 個CLIENT比左PRO跟, 好可能最後都係要REFER番出去, 你地最後要寫情信, W ...

其實好多都係無理既要求,道理係我地度,前線無做錯點解要道歉?

子爵府

每個情況唔同, 有時我地覆都唔會野野SAY SORRY, 無必要係唔會SA LUM. 但點樣SETTLE個CLIENT又唔會蝕自己個張, 係要練番黎.
好多時我一路覆電話, 我D同事話我個頭頂D火可以打邊爐..

大宅

kimmama 發表於 19-1-23 23:35

每個情況唔同, 有時我地覆都唔會野野SAY SORRY, 無必要係唔會SA LUM. 但點樣SET ...

我不是討論pt,有d根本是r着數,你悬pro,你明,所以你不比,一定彼投訴。 你地不在前線,風凉話,馬後砲,誰不識說,但你會說得服。我做左30年,未比人投訴過,讚揚不小。都 係耍講垃圾高層,攪小圈子,各自為政,用人為親。黑暗。高層做小錯小, 只係為自己舖路更上一層樓,成班戲子。

伯爵府

圓圓2017 發表於 19-1-23 20:43
qeh 有個門診護士長, 辭職 咗半年又可以返嚟再做護士長 係另一個門診, 大根家 好做嘅他條, 深切體會呀 ...

我見証過在婦科做完手術,有個大肚護士當夜,仲係剛發生事個段時間,替她辛苦,目測只有兩個人做野

伯爵府

choco_soup 發表於 19-1-23 21:12
成個醫管局都係咁黑暗

其實唔至護士,pca opa 呢d 前線員工都好辛苦,人工仲要好低,但無人為佢地發聲。

人工真係好低

大宅

AC117 發表於 19-1-24 07:47
我見証過在婦科做完手術,有個大肚護士當夜,仲係剛發生事個段時間,替她辛苦,目測只有兩個人做野
...

其實有啲'人可以唔使做嘢囉.,淨係喺度傾計講是非, 我 部門 、'都有人係咁,個apn,同rn,pca,wm 唔同時間照見佢哋 傾計, 攞料,有人做野咩?剩係識托。但是傾-是非

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 Nbs 的帖子

你講得最啱果句就係,果度係醫院唔係酒店。
我fd 話試過有病人投訴個枕頭唔好瞓,應該俾病人好好休息。又有投訴醫院餐唔好食,講緊係公院啊!其實香港好多麻煩嘅人,自己無義務,但有200%以上嘅權利。

首頁

尾頁

跳至