少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下甘多位意見,你地會唔會打小朋友?我意思唔係狂打果隻,係講好多次都錯先打一下果隻,因為我前日打左我個女8yrs一下(手),而今日我去學校既家長講座都同老師講話我打左個女一下,老師就同我講話唔可以打,一下都唔得,就算好細力都唔可以,係犯法,我想問下你地意見,你地會唔會打小朋友?

男爵府

唔主張打,阿仔六歲幾,未打過,亦唔希望會有要打佢的一日。

原帖由 fannyman07 於 09-4-23 17:23 發表
想問下甘多位意見,你地會唔會打小朋友?我意思唔係狂打果隻,係講好多次都錯先打一下果隻,因為我前日打左我個女8yrs一下(手),而今日我去學校既家長講座都同老師講話我打左個女一下,老師就同我講話唔可以打,一下都唔得,就算好細 ...

伯爵府

我個囡三歲, 成日都比我打, 因為真係講極唔聽, 而家好啲, 只要拎起間尺拍枱, 佢都會驚吓, 肯聽你講.

水晶宮

基本上我不會打,特別是小朋友越大,我希望他明白事理,可以講道理,不需要打,但遇到一些嚴重錯誤,他錯了,我會打,我要他加強記憶,不可再犯,因為有些事情真的不可以重覆犯錯。

民房

我都有打,不過會越打越大力,個細路便更加唔聽話:;pppp: ,其實作用不大,我哋打時可以制止住佢一陣,佢係唔順氣,我個仔都9歲都開始無打,如果佢做錯事,我會罵後 大家泠靜, 最後大家講返件事有什麼錯?: 我覺得佢會諗自己的錯和服氣好多 .

大宅

我囝囝歲幾未到兩歲,有時話佢幾次佢都唔聽既話我都會打吓佢~因為佢太細個同佢講道理佢一定唔明,所以唯有用打手板嚟警惕/阻止佢~我相信到佢再大d懂事d之後,我就可以同佢解釋/講道理,咁自然就唔需要再打佢~

複式洋房

我對小朋友細個時都好少打,一般都罰企。但大咗之后,過錯會大啲,又勸極唔聽就反而打多咗。最記得打我女最勁果兩次,一次係自己周圍走,同工人走失咗,為咗要令佢記得唔可以周圍走,我第一次重手打佢,果時佢小一。第二之應該係佢小三,工人遲咗去等佢,到果時校車已走咗,但又唔見佢,原來佢考完試走咗去同學仔屋企,無講我哋知,工人等極都唔見佢通通知我,學校老師幫忙周圍揾,差啲要報警。最后校車保姆話聽到佢係車度話要去同學仔屋企.........最后返到屋企俾我打到飛起.......

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

唔主張打~
但係我係一個無乜耐性嘅人.. 有d位.. 真係唔知可以點好!
我打過一吓, 唔係好大力, 阿仔以為我同佢玩, 唔停咁笑

大宅

唔主張打,但有需要都要打手板。
打一下都係犯法.....咁叫我哋點做家長呀

禁止發言

我都有打仔女呀!!

男爵府

我之前同囝囝傾好左, 如果佢做危險動作會令我無左佢, 我會大力打"羅由", 3歲打3下, 4歲打4下, 我話我打到佢痛等佢記住都好過無左佢. 所以我打佢佢係自動送上來, 通常打一兩次就改了.

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

打, 絕對無用. 只收一時之效, 又有咩用吖?

大人無耐性/容忍力低而打小朋友, 之後自己又會喊, 又會後悔? 當你明白有d嘢錯就係錯, 做咗就係做咗, 後悔已經太遲, 而又彌補唔到的話, 作為一個成年人....., 應該可以學懂控制自己.

大宅

唔主張打,大人點處理一件事,小朋友會學.

別墅

如果講極唔聽, 都會打, 但打完好心痛 , 所以盡量同佢講道理, 或者要佢罰企反省, 真係爸媽唔易使呀

大宅

BB未出世未大我都覺有時要打先得, 但依家我試過幾次發覺打係唔WORK的, 我對仔14個月大, 距地性格係你越打距越唔明越對抗, 同埋第時距地會覺得唔啱米打人囉, 媽咪話我曳就打, 到時真係口亞亞...呢一代D細路唔似我地細時唔打唔大....唉....

侯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我初頭都有打, 不過反而係反效果law, 因佢一唔滿意就打人, 比佢覺得, 我滿意你,就可以打你既信息, 不過依家我無打佢啦, 佢做錯野, 就訓佢企, 佢哭完後, 就同佢講道理~~~
如果佢做得好, 我會獎勵方式比佢, 比佢一粒糖或者貼紙, 等佢明白甘樣做, 會得到人讚賞~~~

複式洋房

唔贊成打, 有時罰下仔女企, 反省
但有時仔女好唔聽話, 都會打一兩下手板, 等他們知道件事較嚴重, 等他們知媽咪唔高興他們這樣做, 最重要同他們講下道理.

大宅

禁止訪問

洋房

回覆 18# ng.case 的文章

我個仔而家2歲....佢都係....我一大聲罵佢...佢已經好吾中意咁大叫同哭...因為我少罵佢. 所以暫時都不須要打佢....都可以控制佢d危險動作.

首頁

尾頁

跳至