婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

廣告係由一位自稱姓梅嘅男子刊登,聲稱要同一位曹女士脫離母子關係,

更爆嘅係寫埋原因︰

因為婆媳關係糾紛,我很喜歡我老婆,所以放棄阿媽。

唔少人都鬧呢個男子衰仔,因為老婆可以搵過,阿媽只得一個。

亦有人掉轉睇,老婆有得揀,但阿媽係冇得揀。

公爵府

回覆樓主:

這個廣告似乎係登俾阿媽睇ge ? .....似乎係阿媽迫佢二揀一 ? 何必呢 ? 老人家大半世都過左啦 ? 仲有什麼唔化 ? 何必要同一個細佬女過唔去 ? 就算你爭贏左個心抱,....無幾耐阿仔又去溫另一個女人了....試問你可以爭贏幾多次呀 ? 幾十歲人都唔化ge ?

ingrid000    發表於 19-1-24 07:53

男爵府

真係唔知講乜好

別墅

美之選468 發表於 19-1-23 21:56
這個廣告似乎係登俾阿媽睇ge ? .....似乎係阿媽迫佢二揀一 ? 何必呢 ? 老人家大半世都過左啦 ? 仲有什 ...

簡單講 99的問題, C6 係有責任去攪定,並非老婆去處理的,如果 C6 唔去攪,頭家遲早散
大家有什麼意見?

http://bit.ly/DJI_MavicProV2

珍珠宮

回覆樓主:

我記得當年我老公都有講過,佢可以揀老婆,但係父母佢無得揀~
佢講尼句說話時,真係眼濕濕架~
如果我老公唔係比較樂天同埋堅強,早就同佢阿哥一樣玩完啦~
所以我老公講過,佢好珍惜依加自己頭家,雖然我唔知將來係點,但起碼睇得出,佢真係好顧家!因為佢以前無家!
個個齋睇廣告,乜野道德論都爆出尼~
其實內情係點?有幾多人知?
我會選擇齋睇就算!

珍珠宮

這個廣告似乎係登俾阿媽睇ge ? .....似乎係阿媽迫佢二揀一 ? 何必呢 ? 老人家大半世都過左啦 ? 仲有什 ...

唉~你又將會係人99,又係人新抱~
點解諗法,同某D都未做人99,就代入角色嘅jm差咁遠~
你好識諗,可能就因為你有經歷過啦~
祝你家庭幸福

ingrid000    發表於 19-1-24 07:55

公爵府

做個靚太 發表於 19-1-24 06:30
唉~你又將會係人99,又係人新抱~
點解諗法,同某D都未做人99,就代入角色嘅jm差咁遠~
你好識諗,可能就因 ...

系呀! 如果個個都識諗,這個世界是完全可以避免很多的不幸,起碼這個廣告就可以完全避免了 ! 很可惜.....原來幸福不是必然的....是真的。

大宅

做個靚太 發表於 19-1-24 06:28
我記得當年我老公都有講過,佢可以揀老婆,但係父母佢無得揀~
佢講尼句說話時,真係眼濕濕架~
如果我老公唔 ...

你 c6同我c6諗法一樣,應該細個原生家庭問題。
所以我c6都好錫我,好珍惜而家擁有咖野。

珍珠宮

yanwendy 發表於 19-1-24 10:34
你 c6同我c6諗法一樣,應該細個原生家庭問題。
所以我c6都好錫我,好珍惜而家擁有咖野。
...

老實講,我老公個賤老豆都好賤,為左錢,一個廿幾年無出現過嘅人,番尼偷我99野,又迫99要賣樓(層樓佢無供過),恐嚇我老公都試過,而且又周圍問人借錢,話佢個仔係邊度番工,但係法律上好似係無得脫離關係,所以之前都有朋友,係律師樓做,佢話見過有客,係登報紙先,方便日後打官司多D證據~

大宅

做個靚太 發表於 19-1-24 10:43

老實講,我老公個賤老豆都好賤,為左錢,一個廿幾年無出現 ...

咁你62真是好衰。
我62頂多穩唔少,但俾好少家用99,搞到我c6細個唔夠食,所以我c6好憎佢老豆自私。

珍珠宮

yanwendy 發表於 19-1-24 10:58
咁你62真是好衰。
我62頂多穩唔少,但俾好少家用99,搞到我c6細個唔夠食,所以我c6好憎佢老豆自私。
...

所以我先覺得,搞到要登報,實有D問題!
況且尼個道德社會,咁樣登報,博俾人圍插咩~
你睇尼幾日,個個網媒出文,都係帶有不孝意思嘅標題,就知個社會幾多道德論~
真係不孝子,點會登報咁笨架~

大宅

做個靚太 發表於 19-1-24 11:16
所以我先覺得,搞到要登報,實有D問題!
況且尼個道德社會,咁樣登報,博俾人圍插咩~
你睇尼幾日,個個網 ...

咪系,呢個社會現實得可怕。
好似我62.99咁控制欲大,以前同住,咩尊嚴都唔俾我三口。
咪自己搬出住,有時探佢哋,都仲系要高高在上 句句有骨,姐系要我哋唔使探佢,都唔知咩人。
總之做人難。

珍珠宮

yanwendy 發表於 19-1-24 11:21
咪系,呢個社會現實得可怕。
好似我62.99咁控制欲大,以前同住,咩尊嚴都唔俾我三口。
咪自己搬出住,有時 ...

其實我覺得,既然都住埋一齊,何必要分晒尊卑。。況且雖然話無本事要住埋,但6299站係一個施助者嘅角色,有必要恃強凌弱嗎?要人感恩,首先你要真係施恩~
依加似係,再嘈就趕你出去,鬼叫你窮呀!
我地捐錢/買旗,都唔會蝦蝦霸霸啦~
講真,除左新抱無本事,其實自己個仔都一樣無本事,何必拙拙迫人,搞壞關係,倒頭來,人地搬走,記得嘅,只有恨,咁6299咪就係吃力不討好囉!點解要咁笨?!人地一去無回頭,6299咪仲無癮!
咁當然有D新抱係唔抵幫嘅,問題係老公度,又賴晒6299,一係就覺得自己生個bb,就係大晒咁~
總之識互相尊重,就真係差好遠!

大宅

做個靚太 發表於 19-1-24 11:51
其實我覺得,既然都住埋一齊,何必要分晒尊卑。。況且雖然話無本事要住埋,但6299站係一個施助者嘅角色, ...

你啱,能夠中立。
之前邊個唔著都好,都過去
而家久唔久見面好來好去咪好,但係佢哋下下有骨呢

珍珠宮

yanwendy 發表於 19-1-24 11:58
你啱,能夠中立。
之前邊個唔著都好,都過去
而家久唔久見面好來好去咪好,但係佢哋下下有骨呢

咪係囉…係都要人唔妥佢先得嘅!
所以我咪話,尼D6299自己笨囉!
呀好話係咩心直口快,對住新抱講難聽說話,究竟係咩用意,佢地自己心照啦,當個新抱唔理你時,唔好心虛就得啦!

男爵府

畀面勳章

請問邊度睇得出係99迫?
就咁睇段野, 我就覺得似係老婆迫多D.....

禁止訪問

公爵府

獅子仔媽媽 發表於 19-1-24 12:03
請問邊度睇得出係99迫?
就咁睇段野, 我就覺得似係老婆迫多D.....

如果是老婆迫他脫離母子關係,他根本不用登報紙,而廣告上的每一句話都是在對著阿媽說的,男人天性是保護弱小的,他要選擇登廣告,證明阿媽很強勢,他根本不敢直接面對。才選擇登報。

珍珠宮

吹吹水 發表於 19-1-24 13:30
施助者?
2+啲新抱有無咁弱, 有手有腳後又後生過6299,乜6299逼啲新抱嫁俾自己個仔,明知自己男友無本事都 ...

咁事實真係好多年青人係無能力搬嘅~
奴果覺得我唔岩,我都無乜所謂!
反正惡性循環嘅唔係我~
我自己係過來人,無靠過我99半分半毫,但真心唔明,對住男家人要卑弓屈膝,狗都不如,係咩玩法~
做一個受人尊敬嘅長輩,有時唔係靠運氣~仲要有真材實料~
唔情願同後輩同住,不如索性趕佢地走,唔好又唔願意又要玩心軟,結果吃力不討好~唔係好洩底咩?!
我信有新抱係擺明搵著數嘅,我都遇過~
所以都明白無得一慨而論啦~
不過唔岩聽就算啦~反正我問心無愧,唔介意俾人鬧衰新抱嘅~做個衰人,點都好過做好人~

男爵府

Stephen3163 發表於 19-1-23 21:16
廣告係由一位自稱姓梅嘅男子刊登,聲稱要同一位曹女士脫離母子關係,

更爆嘅係寫埋原因︰
第一反應係為咗公屋分戶, 諗唔到第2個理由!

首頁

尾頁

跳至