自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

琥珀宮

winnielong 發表於 19-1-23 22:47
我都好想佢快啲出嚟打工佢自閉在接受訓練中同佢開個戶口咁我係唔係要每個月要郁下佢㗎
...

其實一年郁一次,就唔會變不動戶,係番你銀行開戶,方便互相轉錢

珍珠宮

麟媽媽 發表於 19-1-23 22:08
我都唔明?!填張表又話唔識填,其實去睇醫生都要填呢啲資料,政府只係要你填多一樣戶口資料,簽個名就得 ...

張form 真係簡單到痺,又有sample 可參考,點解咁多人鬧麻煩,又話唔識填

珍珠宮

我係小紅帽 發表於 19-1-23 22:57
我有户口,但無住址證明,問過銀行話要俾50蚊先可以有住址證明。
所以有户口都未必有住址證明
...

上網可以print E-statement,上面有曬地址。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

ckktmy 發表於 19-1-23 23:04
四十年前結婚,住嘅地方已經拆咗再重建。
我明白佢意思係

係 (結婚証書 + 丈夫 或 妻子的住址證明)⋯⋯你唔係咁到理解唔到⋯⋯

不過無所謂,現在已經變成,無需要⋯⋯住址證明。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

caryfox 發表於 19-1-23 23:16
我明白佢意思係

係 (結婚証書 + 丈夫 或 妻子的住址證明)⋯⋯你唔係咁到理解唔到⋯⋯

點止唔需要住址證明,亦都唔需要戶口資料,會比現金支票呢班大帝,咁都仲有得投訴?不如唔好拎啦。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

jannlly 發表於 19-1-23 22:49
租屋,都有租約呀

之前有講公屋租證同普通租約都唔當住址證明

水晶宮

麟媽媽 發表於 19-1-23 22:49
我見到呢d真係想暈!人家比4千銀過你只要填幾隻字都話唔識,要住址證明又話唔知邊度有?!乜都投訴最好速 ...

頭先睇新聞都係咁講
courier到屋企啦笨
跟住會有人話
攪錯啊 咁嘅時間黎
邊有人啊? 唔洗返工啊?
實係屋企架?

差在未求佢收個4000蚊

水晶宮

麟媽媽 發表於 19-1-23 23:18
點止唔需要住址證明,亦都唔需要戶口資料,會比現金支票呢班大帝,咁都仲有得投訴?不如唔好拎啦。
...

唉! 我唔明白,咁簡單事,也會變成咁⋯⋯

珍珠宮

winnielong 發表於 19-1-23 22:15
唔好意思我個仔18歲雙失、冇手機冇鋃行戶口佢真係冇住址證明的、之前有學校手冊証明得唔得呢:p ...

無銀行戶口都可以攞錢,不過要親身去觀塘民政事務署(好似係)攞支票。

住址證明好易整姐

你快d 幫個仔申請銀行戶口,將來出來工作無銀行戶口點出糧。

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

caryfox 發表於 19-1-23 22:14
稅單係住址證明⋯⋯

唔係3個月內。。9月收到評稅。。已經過晒3個月

水晶宮

BKsquare 發表於 19-1-23 23:20
頭先睇新聞都係咁講
courier到屋企啦笨
跟住會有人話

依家係咪無咗兒童銀行戶口呢樣嘢?

我細個時 真係好細個已經有銀行戶口
我自己名
爸爸帶我開黎自己學儲錢、用錢

依家唔興?

水晶宮

小軒軒 發表於 19-1-23 23:23
唔係3個月內。。9月收到評稅。。已經過晒3個月

而家已經唔需要住址證明啦⋯⋯

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

caryfox 發表於 19-1-23 22:14
稅單係住址證明⋯⋯

早幾星期幫細仔張prepaid sim上台
有封選舉事務處寄嚟嘅信,算係政府公函
諗住無衰啦~
有我名、有地址、有郵chop
但唔係平時bank statement咁印喺A4紙,係直接印喺信封
但係電訊公司話呢啲唔算

珍珠宮

YEOMORGAN 發表於 19-1-23 23:12
張form 真係簡單到痺,又有sample 可參考,點解咁多人鬧麻煩,又話唔識填
...

唔通話你知佢有讀障咩

我初頭都以為好難填,上網睇完資料後,原來好簡單。

水晶宮

BKsquare 發表於 19-1-23 23:24
依家係咪無咗兒童銀行戶口呢樣嘢?

我細個時 真係好細個已經有銀行戶口

有! 一直也有兒童銀行戶。

興唔興係父母帶唔帶兒童去開戶⋯⋯

水晶宮

小倩 發表於 19-1-23 23:25
早幾星期幫細仔張prepaid sim上台
有封選舉事務處寄嚟嘅信,算係政府公函
諗住無衰啦~

圖書館網上借一本書,幾天後就會有一封通知書,寄到府上。

圖書館會收你幾元,

帶這個住址證明去辦理。

子爵府

木土土 發表於 19-1-23 23:11
其實一年郁一次,就唔會變不動戶,係番你銀行開戶,方便互相轉錢

明白、謝謝你

珍珠宮

choco_soup 發表於 19-1-23 23:25
唔通話你知佢有讀障咩

我初頭都以為好難填,上網睇完資料後,原來好簡單。

啲報導啊,攻略說到好難。。話填11項加3項證明咁,睇下張表,我”下”咗聲,基本資料咗!
不過最煩可能在要身分證副本囉,呢樣普羅大眾啊公啊婆又真係要找地方影印嘅。但正常年輕的,在出面影都係好少錢。

伯爵府

畀面勳章

cibewong 發表於 19-1-23 21:55
係囉,唔明點解啲人話冇地址證明,就算住劏房都有地址㗎。

我老婆都無,好奇咩?水電煤都係我名,銀行寫娘家,我銀行信都係我老豆度。
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

水晶宮

諗緊貼唔貼郵票好
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

首頁
23456...9

尾頁

跳至