論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019新春慶豚圓 2019勳章

pinkywyy 發表於 19-1-28 13:53
Final: 工人話做多一個月就走。但係我見佢仲爭人哋四個月錢,即係印尼姐姐嚟香港頭半年要還錢嗰啲錢。咁請 ...

最好笑係就係話自己媽媽心臟病,但係佢尋日又去迪士尼樂園玩。不過我唔理得咁多,好來好去就算。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

pinkywyy 發表於 19-1-28 13:51
我問Agent 公司, 佢乜鬼都唔理, 佢話工人要走係我都冇辦法,Agent 話lee d 係你同工人之間自己傾,我話當 ...

你係出糧比工人, 不是 agent 出糧, agent 話工人辭職係你同工人之間的事, 正確到極。agent 冇必要參與其中!!

你諗下香港地有边間公司/老闆管理、解僱員工 係帶個員工去第三者度處理? 我認知係得 bk 的外傭僱主係咁。

子爵府

pinkywyy 發表於 19-1-28 13:53
Final: 工人話做多一個月就走。但係我見佢仲爭人哋四個月錢,即係印尼姐姐嚟香港頭半年要還錢嗰啲錢。咁請 ...

agent 都講到明係你同工人嘅事,無謂亦無需再揾agent, 自己搞啦!

工人有冇還錢,無謂操心',與僱主無関,
23/2 下午或晚上,工人已可離開你屋企,快快掃把佢
機票就問吓佢想要邊日,簽咗名confirm 日期先好買,寫明改期工人自己負責,勸你不要太早買,佢哋好多花臣,怕佢遲d 喊晒口要改期
掃把工人後,就通知入境處

複式洋房

birdbird 發表於 19-1-28 13:58
你係出糧比工人, 不是 agent 出糧, agent 話工人辭職係你同工人之間的事, 正確到極。agent 冇必要參與其中 ...

其實都擔心最後一日又突然間話唔願走, 五時花六時變我見佢一時一樣所以我都係想佢快啲走,個心成日同其他工人朋友嘅工作量比較。講真我同老公都有落手落腳做家務就係等你慢慢適應。我哋真係好比心機教佢,係正常溝通,不過既然佢又多多藉口,一時一樣。咁就算,佢走嗰日我要返工所以先想送佢去agent度。喺嗰度交代清楚人工機票。不過我啲朋友話其實唔需要啦你自己做足就冇問題,想問如果24號走,我收工返嚟都五六點,咁如果佢大約七點鐘走。咁係七點至到夜晚12點期間如果佢有事都係入我數?

複式洋房

細姐姐 發表於 19-1-28 16:10
agent 都講到明係你同工人嘅事,無謂亦無需再揾agent, 自己搞啦!

工人有冇還錢,無謂操心',與僱主無関 ...

好的謝謝你明白。我係跟足法例做足程序。只係驚有任何遺漏。雖然已打咗去1823問清楚。想問最後一次出糧我比cash佢, 你哋會唔會再帶佢去7-11還多一次錢先?
我明白佢賺錢唔關我事,不過我都係擔心如果佢喺香港唔還錢其實條數佢返去印尼都要還?

佢爭嗰啲錢係因為佢係海外姐姐第一次嚟香港頭半年要還錢嗰啲錢。

子爵府

pinkywyy 發表於 19-1-28 16:18
好的謝謝你明白。我係跟足法例做足程序。只係驚有任何遺漏。雖然已打咗去1823問清楚。想問最後一次出糧我 ...

真係唔使理佢有冇還錢

帶佢去7-11?绝對唔使,唔好自己煩自己,揾d 無謂功夫嚟做

佢還唔還,同你有何関係?!

珍珠宮

2019新春慶豚圓

pinkywyy 發表於 19-1-28 16:18
好的謝謝你明白。我係跟足法例做足程序。只係驚有任何遺漏。雖然已打咗去1823問清楚。想問最後一次出糧我 ...

23 樓細姐姐的意見及提醒十分有用, 你唔好理你嘅份外事, 例如帶工人去7仔還錢。工人係成年人, 佢還唔還錢比人, 幾時還,還幾多, 全是 佢自己決定, 你不需要亦不應該牽涉其中!!!

複式洋房

birdbird 發表於 19-1-28 16:35
23 樓細姐姐的意見及提醒十分有用, 你唔好理你嘅份外事, 例如帶工人去7仔還錢。工人係成年人, 佢還唔還錢 ...

Ok thx(emoji)(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊