自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

有無人都係咁?堅持左幾耐?
我小朋友就黎三歲
之前用左差不多一年讀左個課程
一個星期一堂四小時
意家考完試暫時停左,不過想升落去既
讀哂就應該要用多三四年
平時我温書做功課只會係夜晚十一點至凌晨一兩點做
日頭主要照顧小朋友 無長老幫 同無時間溫書
再讀落去驚好吃力 因為K2應該要開始忙小學d野?
我想知大家點樣堅持到同keep到恆心
因為真係體力腦力都好累

wcpcelia    發表於 19-1-24 15:45

象牙宮

回覆樓主:

加油

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

我覺得你要攞到個平衡先得。

我朋友,仔仔小學果陣因心結同工作關係,讀咗個兒童心理學,連佢自已返學做功課同打理自己生意,跟本無咩時間睇仔功課同親子。結果佢仔仔小四去偷嘢,同成績一直唔好。結果去咗band 2學校,而母子關係亦麻麻。

當然,個個人唔同。

別墅

2019勳章

反而想知樓主讀咩
我都想讀下書,有介紹嗎

男爵府

days.bb 發表於 19-1-24 00:18
我小朋友就黎三歲

小朋友返學時段會唔會有時間做功課溫習?

大宅

加油!

我自己讀左兩年,暫時都OK

打理屋企,小朋友讀書同自己讀書方面都應付到

男爵府

你返學個時間有無人幫你湊住先呀?我都試過夜晚去學野,但學野個陣要老公湊住,所以都只可以學d一兩個月旣課程

水晶宮

我覺得,同樣的事情,還是看自己的心態。帶着壓力讀的(如家庭經濟家人支持等⋯⋯)自然辛苦成績也未必如意。心態上輕輕鬆鬆,就算每日腦力體力高強度運轉,只覺充實享受。
少奶奶的身份,丫頭的命...

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

加油

男爵府

2019勳章

我囡出世半年後開始讀遙距課程,主要靠佢午睡時間溫習及做功課;囡返幼兒班及幼稚園時我上班去,靠開工前、午餐休息時間及囡上課外活動的時間溫習及做功課,最後在佢升小學前完成課程畢業了。

時間是要搵出來才有,深信自己可以做到的就一定得。
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

伯爵府

days.bb 發表於 19-1-24 00:18
我小朋友就黎三歲

要睇下你讀嘅課程有幾忙? 小朋友讀幼稚園只有3小時返學。 如果你意志力夠嘅,每天3小時可學習/溫習, 家務買餸個d咪湊回小朋友時才做。 幼稚園唔使溫功課,我覺得只要唔係太忙嘅課程,係可以handle到。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊