論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

2019勳章

我家印傭黎左兩個月,頭一個月都無咩問題 主動完成手上的工作。但最近一個月問題就開始黎了,
距好無記性 交代的事情經常唔記得 唔知距聽唔明定系真系無記性 早上送完小朋友返學就買送,
大概9點幾左右 一直都11點幾都未開始做野 凈系起廚房已經成2-3個小時 唔使講一定系度玩手機
去廁所都要成半個小時到一個小時左右。每天交代做事情 都系當聽唔到 次次都話明明明。
好想炒左距
請問下未夠三個月想炒工人 需要咩程序????

複式洋房

回覆樓主:

好有共鳴,我個姐姐又係咁,成日就喺廚房,連地都冇抹。去廁所又用得耐,做嘢超慢,好困擾,我都掙扎緊係咪應該換過個。

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

寫底要求。
每天有 task list, 叫佢完成 tick, 你 check.
未做完的野會 accumulate 去下一日, 下一日又有新 task。夠膽坐係度扮傻只有愈來愈多野做。

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Kamy826 發表於 19-1-24 17:13
好有共鳴,我個姐姐又係咁,成日就喺廚房,連地都冇抹。去廁所又用得耐,做嘢超慢,好困擾,我都掙扎緊係咪 ...

印?做左幾耐?

複式洋房

lovebobo 發表於 19-1-25 09:03
印?做左幾耐?

印,做咗接近3年

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Kamy826 發表於 19-1-29 07:48
印,做咗接近3年

第二張約就開始變

子爵府

icyho2011 發表於 19-1-24 13:36
我家印傭黎左兩個月,頭一個月都無咩問題 主動完成手上的工作。但最近一個月問題就開始黎了,
距好無記性 ...

做咗一日,同做咗一年,炒佢程序一樣

你有冇返工?炒佢有冇人幫手頂住?

扮明又唔做,就叫佢講返一次你聽你的要求,唔記得,就叫佢自己寫低,貼係厨房當眼處

我會同佢玩,唔會炒佢賠錢

翡翠宮

叫亞SlR鬧佢一鑊。
玩具萬歲!

翡翠宮

因為玩电話所以心散
玩具萬歲!

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 分享愛

icyho2011 發表於 19-1-24 13:36
距好無記性 ...

我咁答你唔知你會唔會覺得好灰, 我家印姐快6年了, 雞肋, 有哂你姐姐缺點, 佢重係出左街就冇時間觀念返屋企( 但唔太嚴重, 最多失蹤一個鍾) 我唯有盡量少叫佢出街買野, 廢事勞氣叫佢返黎。

冇記性經常發生, 講3件事做一件重要有甩漏。

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 分享愛

重有未講完, 我7:30出門送小朋友返學, 買完餱9點左右返, 佢重企緊廚房發緊夢, 到我做完手頭工作, 11點作重未開始執房,痴實左係廚房架。

之前佢下午偷玩電話(小朋友返屋企後我唔比玩電話, 小朋友返左學我唔會理佢)佢一個鍾入2,3次入廁所, 次次都係有人要用先出返黎。

複式洋房

幸福黃太太 發表於 19-1-29 19:25
重有未講完, 我7:30出門送小朋友返學, 買完餱9點左右返, 佢重企緊廚房發緊夢, 到我做完手頭工作, 11點 ...

中哂,似乎好多姐姐都係咁

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊