自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

無人照顧便返
不要從別人的嘴裡去認識我

用戶要求終止服務

小肉妹 發表於 19-1-24 19:28
幼稚園半日?半日咪返啦,全日班就真係有在職家長有需要

半日班都可以有家長在職
平時剛好送完返學去返pt,放工剛好接放學
這兩星期都唔知幾頭痛

水晶宮

馬爾太 發表於 19-1-24 19:23
一停課,學校就會做大清洗。你帶個小朋友返去幾個鐘去睇人清潔?

其實就係唔想有人,仲帶返去!

子爵府

water55 發表於 19-1-25 19:09
停課期間老師同樣無好日子過,不停開會,整存玩具,換壁報,嬸嬸係要不停洗洗洗!學生返學係無活動,只安 ...

開會唔會日日由朝早9點開到4點?
換壁報/整存玩具本身都要做,講緊停課老師已經唔需要教書同照顧小朋友,基本上停課佢地應該少左工作量,但有家長有需要送小朋友返去就不歡迎

琥珀宮

回覆樓主:

問學校

珍珠宮

kenshiro18 發表於 19-1-24 18:08
講係咁講
但學校通常都非常唔歡迎

侯爵府

happyeasy 發表於 19-1-24 17:04
學校照樣要開?只係返到學校唔使上堂?

間間唔同,我侄女嗰間唔開、要幫手凑

大宅

壞蛋獎門人 發表於 19-1-25 17:10
佢話想全面消毒一次,又話唔想我小朋友聞咁多消毒藥水,又話想遵照教育局指定。
教育局應該唔知大把學校根 ...

咁聖誕、復活、新年、暑假,你埋一年要遲幾次職囉!安慰d講句,你都係提早一星期遲工姐!豪d啦!

已刪除用户

回覆樓主:

水晶宮

壞蛋獎門人 發表於 19-1-25 17:10
佢話想全面消毒一次,又話唔想我小朋友聞咁多消毒藥水,又話想遵照教育局指定。
教育局應該唔知大把學校根 ...

認真,就算教育局話查,學校都可以扮開放,但無小朋友返。現在學校出口術,建議家長不要帶小朋友返學而已。但執正黎講,家長有需要,都可以帶小朋友返,而學校係需要安排職員照顧回校。

不過話分兩頭,我都認為無需要唔好帶小朋友返學,因為一來返去都係hea, 同時學校點都無家咁整潔

男爵府

IvyCP 發表於 19-1-25 21:18
咁聖誕、復活、新年、暑假,你埋一年要遲幾次職囉!安慰d講句,你都係提早一星期遲工姐!豪d啦 ...

咁其實聖誕,復活呢啲假係校曆表內既,小朋友病我都可以請病假,駛唔駛同你交代?

男爵府

1314625 發表於 19-1-25 21:26
認真,就算教育局話查,學校都可以扮開放,但無小朋友返。現在學校出口術,建議家長不要帶小朋友返學而已 ...

其實講真啦,有心停課一早自行停課,唔明做咩要等教育局,停嗰三百幾間之後,以經見商場公園多左小朋友唔緊要啦,上年都係咁停左一次課,慢慢提早放年假會變成習慣,大把自私家長發燒都推個小朋友返學,啲痰多到咩,鼻涕綠色都可以唔睇醫生,香港就越黎越多人,都越黎越多自私既人,流感針唔打特敏福唔食,醫院唔爆就假,起幾多間醫院都唔夠呢啲人用

男爵府

藍尾巴 發表於 19-1-25 21:21
我間學校開,n-k3會放晒一個課室,可以畫畫玩玩具,有茶點,但就唔好唸有人同會唱歌做手工

老師無黑面,但 ...

通常會合班,有D老師要幫手清㓗,工友邊抹得咁多,如果無人照顧,可以返,但有機會交叉感染,家長自己決定!

複式洋房

不明白 發表於 19-1-25 20:35
換壁報/整存玩具本身都要做,講緊停課老師已經唔需要教書同照顧小朋友, ...

有朋友做幼教。小朋友放假佢地都好多嘢做好忙。大家互相體諒下

子爵府

tzelam2014 發表於 19-1-25 19:14
半日班都可以有家長在職
平時剛好送完返學去返pt,放工剛好接放學
這兩星期都唔知幾頭痛

讀半日預左有backup,半日學校假期咁多返10、11個月學,平時都要搵人湊啦,生出黎預左要湊/搵人湊,咁上小學仲多假期可以點?又係把責任放曬學校身上

伯爵府

學校有菌仲被小朋友返學染病菌呀!

用戶要求終止服務

小肉妹 發表於 19-1-25 23:31
讀半日預左有backup,半日學校假期咁多返10、11個月學,平時都要搵人湊啦,生出黎預左要湊/搵人湊,咁上小學 ...

請問你有咩問題?半日等於一定有backup?
想問我邊句把責任推到學校?如果我帶個小朋友返學校就唔洗頭腦啦,我只係想表達返半日嘅家長唔等於無在職家長嘅煩惱,依家加多一點係返半日更加唔等於你這個回覆的意思。根本同返全日,半日無關係。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

不明白 發表於 19-1-25 20:35
換壁報/整存玩具本身都要做,講緊停課老師已經唔需要教書同照顧小朋友, ...

校長喜歡,真係日日咁玩法架
你估真係個個幼師都遇到好老闆

子爵府

呠豬媽 發表於 19-1-25 23:19
有朋友做幼教。小朋友放假佢地都好多嘢做好忙。大家互相體諒下

我只係諗學校開放得有需要嘅要帶返去都係迫於無奈,但老師點解要黑曬面,而且本身果啲係上課日子本身老師都係要返工做嘢,我見過係有返嘅放埋一個課室有飯食有茶點玩玩具睇卡通片咁,啲老師就做自己嘢咁,佢地又唔體諒下家長

首頁

尾頁

跳至