自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

唔好問政府點解,問下當初斤斤計較嘅香港人,又話N 無又盛。政府怕咗佢地咪整個勞財擾民嘅三不象方法。整咗又俾人鬧

複式洋房

Ononluk 發表於 19-1-24 17:59
唔好問政府點解,問下當初斤斤計較嘅香港人,又話N 無又盛。政府怕咗佢地咪整個勞財擾民嘅三不象方法。整咗 ...

終於揾到知音人

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

唔好問政府點解,問下當初斤斤計較嘅香港人,又話N 無又盛。政府怕咗佢地咪整個勞財擾民嘅三不象方法。整咗 ...

Agree

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我都唔讚成

公爵府

回覆樓主:

agree

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

當admin cost咁貴,何必?
一係當初人人派
一係今年唔派出年派
一係用錢攪醫療教育

唔好為派而派,又怕益錯人,左減右減,填果個又鬧做果個又辛苦(仲係手填要慢慢對至勁!)

利申扣左稅無4k,唔贊成派錢
成家唯一qualify係我無交稅嘅女,好明顯會拎黎吃喝玩樂

學會放下    發表於 19-1-27 12:34

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

其實set門檻係岩嫁喔
同埋點解政府一定要派錢呢?

子爵府

回覆樓主:

一早唔應該派啦
合資格申請援助既已有
不如投放資源去醫療同老人服務好過

wcpcelia    發表於 19-1-25 14:49

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

有得拎但唔贊成派錢
嘥咁多冤枉錢、浪費紙張、人力物力......
果啲落黎無耐都有得攞

大宅

回覆樓主:

經濟預期下行,失業率預期回升,留返啲錢同心機時間搞好醫療同老人護理人才培訓轉型仲好

學會放下    發表於 19-1-27 12:35

子爵府

sasatt 發表於 19-1-24 18:12
一早唔應該派啦
合資格申請援助既已有
不如投放資源去醫療同老人服務好過

就係有部份所謂N 無人仕噪,攞緊綜援生果金嗰啲之前已經著數咗

學會放下    發表於 19-1-27 12:35

男爵府

2019勳章

派4千,行政成本1萬,簡直本末倒置。

男爵府

2019新春慶豚圓

浪費人力資源,派就豪派,唔派就無。

男爵府

同意

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-1-24 18:07
當admin cost咁貴,何必?
一係當初人人派
一係今年唔派出年派

一樣
利申:亞女會拎
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

回覆樓主:

同意,咁多年乜都冇份,但我感恩可以做到冇份嘅一群

真心覺得唔派好過派,民生福利如醫療/教育 等等可更善用此財算

複式洋房

2019勳章

回覆樓主:

其實政府有盈餘多唔係應該放返落去社會度咩,好似成日醫療唔夠錢,好多藥都冇,點解唔撥款去醫療方面? 只係識派錢畀市民塞住把口,好明顯就係技窮亦難得諗辦法,因為咁樣最簡單直接自己又唔使做

侯爵府

搞到咁複雜,行政費又係$,
寧願呢舊$拎去做老人或醫療開支。

大宅

回覆樓主:

我都贊成唔派啦,幾佰萬份申請表,超無謂,用完又去堆田/燒毀,我寧願唔要果幾千蚊。

男爵府

Myluckybaby 發表於 19-1-24 18:31
派4千,行政成本1萬,簡直本末倒置。

行政成本大概每人百幾至2百,你可以講1萬

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊