自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我唔係歧視,但而家係香港生活,真係要改變自己。

以前?會好有禮貌,人地推我撞我?算啦,讓啦。打尖,算啦,由佢啦。慢慢發現最後吃虧係自己,對住冇品大陸人真係要悪過佢地。我知冇品既唔分國籍,但大陸人真係好多。

而家我已學會改變自己,你話我衰都係咁話。

上電梯係咁推係咁撞,我真係一野撞返佢。
入地鐵明明冇位仲撞入黎,我企硬唔郁,你有本事叫其他人讓你入。
去排隊打尖,我一定大大聲話佢。

我發現d大陸人,係會怕你悪過佢。
呻完。

BBJOJO    發表於 19-1-24 19:14

子爵府

ivycwl 發表於 19-1-24 18:54

以前?會好有禮貌,人地推我撞我?算啦,讓啦。打尖,算 ...

喺仔女面前才會保持冷靜
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

男爵府

2019新春慶豚圓

以前?會好有禮貌,人地推我撞我?算啦,讓啦。打尖,算 ...

我反而相反,以前會企硬反激,現在好禮讓,因為街上多咗好多有問題的人,遇著個顛嘅就弊

子爵府

Supertalkative 發表於 19-1-24 19:19
喺仔女面前才會保持冷靜

我都係。
冇仔女係身邊,我真係唔會讓。
對住有禮貌既人當然讓。你有禮時我有禮。
冇禮貌個d,睬你都儍

男爵府

唉……昨日出街話D插隊怪話到口乾,而家好多人買嘢,條隊十人以上,D衰人就扮傻插隊,你話佢扮聽唔到超賤
巴士排隊又係,真係火到黎

大宅

回覆樓主:

樓主,我同你一樣,以前都係唔出聲,但依家唔得,見到果種中国人就會自動警惕自己,有事要立即反擊!

男爵府

係!尋日排隊搭的士,架的士喺站尾,前面有車塞住未駛到埋嚟,我排第一,後面有個大陸女人開門上車,我即刻去後面叫佢排隊,佢仲好意思話自己排左好耐,我話我一直喺你前面!

大宅

無錯,以前我係會忍,而家會出聲,但啲人真係好野蠻架!

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

不嬲都係咁
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

大宅

YuiYeeMa 發表於 19-1-24 19:24
我反而相反,以前會企硬反激,現在好禮讓,因為街上多咗好多有問題的人,遇著個顛嘅就弊
...

認同,驚佢會刮你一巴扯頭髮或是踢你打你咖

翡翠宮

...

我都係,今朝搭車,有個女人企喺我後面不停笑,又自言自語,我唔敢直望佢,陣間係癲既就麻煩

珍珠宮

回覆樓主:

我都會,以前我比大6人打尖,我出聲,佢唔show我就算數

依家我會勁大聲問佢:阿姐你係咪打尖呀?佢話唔係,佢係企呢度,我就指住佢,勁大聲同後面條龍講:呢個阿姐打我地尖呀

佢講粗晒我全家,我同佢鬧過

人渣唔洗同佢客氣

我仔話佢唔識死,好惹唔惹,惹全條隊最癲果個

伯爵府

2019新春慶豚圓

我唔會咁做,我會遠離呢d人,而家d人咁多情緒失控,唔知會做咩的。

大宅

點只大陸人,好多香港人都變到好無品

cissie    發表於 19-1-24 22:34
Bbpig2014    發表於 19-1-24 21:36

珍珠宮

Ma12345 發表於 19-1-24 20:43
點只大陸人,好多香港人都變到好無品

bk大把,癲狗咁

男爵府

我是改變自己生活方式

多佐在家, 少行街,網購多.

香港已不去樂園,旅行才去

多佐有狂燥症的人! 最怕地細路有樣學樣!

侯爵府

vivibabyvivi 發表於 19-1-24 20:33
我都係,今朝搭車,有個女人企喺我後面不停笑,又自言自語,我唔敢直望佢,陣間係癲既就麻煩
...

我有晚響住所大堂比個痴線女人追住我話我狗奴材,要向佢叩三個響頭係咁炮哮狂鬧,追左我三座大廈佢至走,我半個中後至敢番去。
活在當下

男爵府

...

X2

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

誰大誰惡誰正確

子爵府

2019新春慶豚圓

而家係你叫佢借借,唔知係聾定係扮唔識聽,冇反應郁都唔郁。
唯由用自己的方式開路。
用文明方式係唔得

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊