夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

工作忙碌到爆。日日做做做,返到屋企無人關心無人理。老公一句明天見工,要做present .我走位自動波,咩家務湊仔都做曬。輪到我辛苦,佢又無理。咁大家賺錢為了養仔?為了什麼呢?

tansyneko    發表於 19-1-25 13:38

大宅

全心全意 發表於 19-1-24 20:28
工作忙碌到爆。日日做做做,返到屋企無人關心無人理。老公一句明天見工,要做present .我走位自動波,咩家 ...

最近睇左個廣告講左兩句說話 :
日做夜做就係為左搵兩餐,但偏偏就係冇時間食果兩餐。
完全係反映緊而家香港人嘅生活狀況,單身嘅無牽無掛都面對緊手停就口停,有啲上有高堂下有妻小,仲邊敢偷懶?
大部分嘅香港人都為了生活而忙碌著,目的係要維持或提高生活質素,想要休閒,無壓力又甜蜜嘅生活當然可以,睇你點取捨。

男爵府

BBB豬 發表於 19-1-24 21:04
完全係反映緊而家香 ...

認同

大宅

身同感受

大宅

現今香港生活, 每個人都很大壓力

瑪瑙宮

我都覺得結左婚生左小朋友, 得生活無愛情.

ecling    發表於 19-2-12 13:12

大宅

Nancy20090615 發表於 19-1-25 12:05
我都覺得結左婚生左小朋友, 得生活無愛情.

最慘係辛辛苦苦工作同湊小朋友,c6隨時出去搵個件,吃喝玩樂幾咁開心,不用回家煩柴米油鹽。

Chirley    發表於 19-2-10 12:35

大宅

appleyummy 發表於 19-1-26 07:45
最慘係辛辛苦苦工作同湊小朋友,c6隨時出去搵個件,吃喝玩樂幾咁開心,不用回家煩柴米油鹽。
...

唉.!好多男人收工一句減壓就大晒?消夜吹水鬆弛吓?你咁都要哦哦當年个C6就是咁大我!做女人可以點呀?

珍珠宮

工作忙碌到爆。日日做做做,返到屋企無人關心無人理。老公一句明天見工,要做present .我走位自動波,咩家 ...

等仔大左,唔使湊果時,會好D。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

瑪瑙宮

stella^^ 發表於 19-1-26 10:45
唉.!好多男人收工一句減壓就大晒?消夜吹水鬆弛吓?你咁都要哦哦當年个C6就是咁大我!做女人可以點呀?
...

係呀, 成日話自己辛苦, 家務又唔洗做, 淨係番工, 份工由做仔果時做到老, 又無兼職, 唔知辛苦乜野, 份工係你自己揀無人迫你, 唔結婚唔使番工咩?

大宅

Nancy20090615 發表於 19-2-3 13:21
係呀, 成日話自己辛苦, 家務又唔洗做, 淨係番工, 份工由做仔果時做到老, 又無兼職, 唔知辛苦乜野, 份工係 ...

正一小男人又冇擔當、冇責任洗腳吾抹腳,十個缸九個蓋都冇?週身咭數九到家無寧日,收數佬成日上門追數有得震冇得瞓!老公係自己簡可以點?思前想後為有一刀切?賣樓還債比返啲親友!一身鬆晒有覺好瞓自由自在!

大宅

858D 發表於 19-2-3 03:51
等仔大左,唔使湊果時,會好D。

等仔大左,c6又會厭你又老又dum, 出去搵過件嫰口。

珍珠宮

真係講得好應景!

珍珠宮

stella^^ 發表於 19-2-3 17:25
正一小男人又冇擔當、冇責任洗腳吾抹腳,十個缸九個蓋都冇?週身咭數九到家無寧日,收數佬成日上門追數有 ...

所以依加好多女人會選擇做盛女!唔係剩,係盛!
嫁左分分鐘多左個仔,仲要睇下遇到乜野男家,你睇過時過節,好似賣身咁,有得震無得訓,睇見都陰公~一係預左做衰新抱囉~咁分分鐘仲有得休息下~
胡杏兒都講得岩架:佢拍左3個男人,一個教佢成熟、一個教佢溫柔、一個教佢做回小孩!
最愛就係第三個!

珍珠宮

appleyummy 發表於 19-2-9 17:16
等仔大左,c6又會厭你又老又dum, 出去搵過件嫰口。

咁容易搵過件?佢揀人,人揀佢。
我前夫就冇人揀佢喇。我想佢有人要,連佢自己都話睇來唔會有人要佢。我咪預備定養埋佢同照顧埋佢過世LOR。
我先生雖然咁多女人鍾意,但要佢揀其他女人,佢都話我性格好,心地好,佢信任我,都係同我一齊化算。佢話佢從來唔信任佢前妻。佢對任何人都保留一份的不信任,我係佢唯一一個佢係完全不保留地信任的人。
我都同我先生坦白講,我唔跟第二個,係因為比起其他追我既男人來講,佢係畀到最多我的人,最能幫到我手的人。唔係佢夠我用,佢都未夠我用,但係,面對現實,能畀到夠我用的男人會揀我的機會率真係好微,近乎零。我遇到我先生願意接我的deal已經係可遇不可求的際遇了。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

水晶宮

858D 發表於 19-2-10 06:25
咁容易搵過件?佢揀人,人揀佢。
我前夫就冇人揀佢喇。我想佢有人要,連佢自己都話睇來唔會有人要佢。我咪 ...
無第三者...己好好

珍珠宮

Chirley 發表於 19-2-10 12:37
無第三者...己好好

同意,我唔想有咁多人際關係要處理。
我先生同我一樣唔想搵過件。加多件佢都唔想。冇咁多資源來管理。

珍珠宮

做個靚太 發表於 19-2-9 20:03
所以依加好多女人會選擇做盛女!唔係剩,係盛!
嫁左分分鐘多左個仔,仲要睇下遇到乜野男家,你睇過時過節 ...

我同前夫都一致教我兩D女首一人生目標就係做盛女。首先要搞好 三自:經濟獨立,情感獨立,生理需要獨立。然後再觀察與誰最夾得來共事同生活。一個幾『尊重』婚姻的男人都好,如果唔係一個合適的老公,爸爸人選,就算佢幾「尊重」婚姻都無用之處。

大宅

我老公呢個月返下午兩點,都要零晨兩點幾三點先回家(先搭車,回來廁所,之後沖涼,搞掂哂已經六點,又上床瞓了。
其實個個香港人都好忙,我都好明白你感受
但我哋無小朋友,因為我同佢太多遺病,唔會斷尾嗰隻。

你要同你老公好好傾下

珍珠宮

858D 發表於 19-2-10 13:25
我同前夫都一致教我兩D女首一人生目標就係做盛女。首先要搞好 三自:經濟獨立,情感獨立,生理需要獨立。 ...

講得岩~寧缺勿濫!
所以我唔反對人做ftm嘅,但首先係有無為自己做好準備,留條後路!

首頁

尾頁

跳至