自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

NBMOM 發表於 19-1-25 08:23
我都明白的,係咪覺得個老師有問題,都選擇不出聲?

睇事件, 要研究下用咩手法對付佢

大宅

阿女幼稚園試過, 簽了不參加謝師宴後, 連續2次不派英文圖書回家,

在學習評估上寫了她英文....

第1次沒收到已向學校反映, 老師話沒可能

第2次沒收到再向學校反映, 老師話是漏派, 但一直沒派回來.

男爵府

2020勳章

我小三個年個班主任好唔妥我
成日搵我麻煩
我屋企有黑板
甘個頭咪有粉筆屑
佢係都話係頭失
要我坐最後一個月
但個時無咩感覺
唔當佢係一回事
之後有次收錢
我收到張銀紙有血
會痴住張銀紙
返到屋企發現找多左
換轉其他人我會拎返去
但佢麻
我就合埋把口
由得佢嘔返出來

以德報怨,甘以何報德

Ps早幾日買二十蚊野
俾五十
個店主以為我俾一百
找張爛,ge二十蚊俾我
我話我俾ge係五十
佢找唔到張爛ge俾我
後尾諗到佢甘賤
應該由佢
谁曾一心痴求 海晏河清 锦绣冠盖满千城
歌尽升平 人和政通 也算无愧戎马半生
怎忆昨宵花正浓 幽兰清芳落静庭 香漫水殿暗生风
卷帘人仍在 旧时深宫 回眸惊鸿

剑指天下 山河纵横驰骋
唯有一人未在 运筹帷幄定局中
缘来世间 难留帝王指间 芳华冷
青史笔落 情寄社稷为重
从来半句未言她 似春江浮灯
流入我梦

伯爵府

幼稚園無聽過,小學或以上有感受過。

D老師會偏愛某一D同學,針對某一D同學,通常鍚最乖同最調皮的,至曳會被針對

8-)

珍珠宮

2020勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一定有啦
連小朋友都知, 成日都話多一事不如小一事
佢地可能都見唔小

珍珠宮

NBMOM 發表於 19-1-25 10:15
嘩!個老師做埋d八婆野,做謠生事?
係呀,佢知道我媽係盲目相信老師,當老師係神咁拜的家長,佢先成功地整到我

我人生當中當然比不止一個老師針對過啦,只係我最憎依個,佢整得我最慘,我嬲媽多啲,因為個咁假咁易穿嘅大話佢都信,信個外人多過信自己個女,作為一個中四男生(衰老師口中的虛擬男朋友),有財力搞掂自己一個人3日2夜去渡假屋呀,伙食等費用,已經係神跡,仲要包埋女朋友果份?同埋學校通告有話我去邊度camp,又有比埋營地電話地址,媽打電話去營地,叫營地職員叫我聽電話都可以真相大白啦

講句公道話,以我咁嘅貓樣,有人肯做我男朋友,仲肯同我過夜,媽應劏雞還神,而吳係劏我出氣

珍珠宮

YIU_2012 發表於 19-1-25 10:23
阿女幼稚園試過, 簽了不參加謝師宴後, 連續2次不派英文圖書回家, 在學習評估上寫了她英文.... 第1 ...
咁細個比老師咁玩,個心一定好驚啦

謝師宴,少一個學生出席洗死咩,個老師洗吳洗咁緊張呀,謝師宴邊度搞呀,幾$個學生,係咪學校食水深先咁緊張

瑪瑙宮

2020勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔一定係單向針對
bk 都有唔少怪獸家長,學校亦有唔少 hea 老師
視乎事件嘅真相 + 來龍去脈
只係三言兩語,唔可以定論

珍珠宮

梗係有啦,乜band乜學校都有
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

伯爵府

2020勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

一個樣樣投訴家長大仔入咗某小學, 到細仔要入學時世襲都唔收, 算唔算?

個家長成日投訢呢樣投訢果樣,又話學校呢度唔好果度唔好, 好心就唔好要個細仔屈就, 當然家長又因呢件事再投訢同周圍唱學校

大宅

NBMOM 發表於 19-1-25 07:51
幼稚園時,我聽見不少,中丶小學呢?

有多於一人地方,唔多唔少都有針對囉

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

NBMOM 發表於 19-1-25 07:51
幼稚園時,我聽見不少,中丶小學呢?

幼稚園未聽過, 小學、中學大多數都有,老師針對學生多的是啦

公爵府

2020勳章

Jnam 發表於 19-1-25 11:37
一個樣樣投訴家長大仔入咗某小學, 到細仔要入學時世襲都唔收, 算唔算?

個家長成日投訢呢樣投訢果樣,又話學 ...

直私?照計官津够分,學校無計喊都要收wor。

子爵府

回覆樓主:

麻煩家長嘅小朋友,好彩嘅係學校變咗隱形人(任何要學校揀學生去嘅活動一律冇份),唔好彩教中英文嘅咪係oral、作文、造句呢啲扣你分囉。

子爵府

回覆樓主:

玩針對一定有,
我中學時都試過被老師針對(全班都睇得出)
呢啲都係睇彩數~睇你遇到咩老師咩校長

子爵府

Jane1983 發表於 19-1-25 13:44
直私?照計官津够分,學校無計喊都要收wor。

話佢俾漏嘢咪會唔收囉

公爵府

2020勳章

馬爾太 發表於 19-1-25 13:54
話佢俾漏嘢咪會唔收囉

高手!

子爵府

NBMOM 發表於 19-1-25 08:23
我都明白的,係咪覺得個老師有問題,都選擇不出聲?

可以出聲,但睇你點出聲。

大家交換意見,同你教人做嘢,已經係兩回事。

公爵府

2020勳章

回覆樓主:

有人的地方就有江湖。我一向的宗旨係我女自己搞衰自己,係佢的事,但我盡量唔會做任何嘢影响佢。所以我係一個好合作、好通情達理的家長,對學校、其他家長和其他同學都如是。

男爵府

2020勳章

中學都會仲要係個男老師~

首頁

尾頁

跳至