自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

屋企人因病申請了$2交通津貼, 請問搭機場快線由青衣站去機場幾錢?

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

2蚊優惠好似唔包機場線,但有無半價呢,就要打電話問下喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

回覆樓主:

火車去羅湖,我知係半價,唔係兩蚊,其他唔知

男爵府

十一哥 發表於 19-1-25 09:55
屋企人因病申請了$2交通津貼, 請問搭機場快線由青衣站去機場幾錢?

你可以試看看有沒有中途轉車入機場的路線巴士坐的
咁樣一樣可以$2十 $2。咁樣入機場
例如 $2搭8號去銅鑼灣 再$2 搭E11就可以去機場
機場快線係沒有優惠的

子爵府

機場快線不適用的.

子爵府

NBMOM 發表於 19-1-25 11:56
你可以試看看有沒有中途轉車入機場的路線巴士坐的
咁樣一樣可以$2十 $2。咁樣入機場
例如 $2搭8號去銅鑼 ...
明白, 即係第一程坐正常巴士而又去到是但一個轉車站轉去機場嘅巴士, 對嗎?

男爵府

十一哥 發表於 19-1-25 12:05
明白, 即係第一程坐正常巴士而又去到是但一個轉車站轉去機場嘅巴士, 對嗎?
...

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

https://www.lwb.gov.hk/fare_concession/index_c.html#s4

優惠計劃涵蓋的公共交通工具及服務

港鐵
港鐵本地服務,包括輕鐵服務及港鐵巴士(新界西北)路線
不包括機場快線、往返羅湖、落馬洲及馬場站的東鐵線服務、東鐵線頭等服務

九巴、新巴、城巴、龍運巴士及新大嶼山巴士的專營巴士路線
不包括機場巴士「A」及「NA」線、馬場路線及以預約及團體租用形式提供的特別服務 城巴經營的非專營路線(即61R、88R及89R)

渡輪 指定的渡輪服務
不包括豪華位服務

綠色專線小巴 所有專線小巴路線

註:有關各公共交通營辦商自行提供的票價優惠詳情,包括兒童免費乘搭車船的年齡及其他限制,請向有關營辦商查詢

wcpcelia    發表於 19-1-25 14:03

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

機場去青衣3X蚊

翡翠宮

正價65元
想省錢 2元E車去又得
想快 2元E車去中轉站轉任何A車 比多17至18元正價

玩具萬歲!

翡翠宮

青衣E車入机場車程約35至40分中

A車20分中
E加A都是2O分中
玩具萬歲!

象牙宮

回覆樓主:

優惠計劃收費如下 但機鐵無特價

http://www.mtr.com.hk/archive/ch/pdf/fam2018/MTR_Octopus_PTFCS.pdf

子爵府

lam133 發表於 19-1-25 12:23
機場去青衣3X蚊
其實最想知青衣站去機場拎呢張証幾錢, 唔洗一定$2才搭, 如果平過$40都抵.

象牙宮

十一哥 發表於 19-1-25 13:55
其實最想知青衣站去機場拎呢張証幾錢, 唔洗一定$2才搭, 如果平過$40都抵.

車費跟成人一様 官網有資料

http://www.mtr.com.hk/ch/customer/tickets/tf_index.html

伯爵府

clpapa 發表於 19-1-25 12:11
https://www.lwb.gov.hk/fare_concession/index_c.html#s4

優惠計劃涵蓋的公共交通工具及服務

翡翠宮

65元
玩具萬歲!

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

青衣去機場32.5元/紅磡去羅湖坐頭等40.2元,
普通20.1元

2蚊個D人士

翡翠宮

如有即日的士收據超过40元 用八達通去机場就收半價 32.5元 共5人都可以
玩具萬歲!

子爵府

fitfish 發表於 19-1-25 19:13
如有即日的士收據超过40元 用八達通去机場就收半價 32.5元 共5人都可以
呢個抵喎, 謝謝分享

翡翠宮

十一哥 發表於 19-1-25 19:58
呢個抵喎, 謝謝分享

想搭机铁有优惠 要時時看他的官纲
有二或三或四人同行优惠 有時又老人半价

二人同行每人50
三人每人46.7

四人每人42.5

玩具萬歲!

首頁