自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

複式洋房

2019新春慶豚圓 2019勳章

政府21日起派發「關愛共享計劃」4,000元的申請表格,當局不設網上申請安排,而是以傳統「遞紙」方式申請,首階段印製了100萬份中文版申請表格及33萬份英文版申請表格,結果即日派罄,其後加印100萬份中文版,共印製至少233萬份表格。

以每份4頁表格最少佔用兩張A4紙計算,即使未計各區議員及市民自行印刷的表格、證件副本等,是次派錢計劃已耗用近466萬張紙,全部疊起來可達512米高,相當於1.2棟國際金融中心(IFC)的高度、比484米的全港最高大廈環球貿易廣場(ICC)更高。

tsung    發表於 19-1-25 18:35
JD930    發表於 19-1-25 14:48
tansyneko    發表於 19-1-25 13:13

珍珠宮

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

[size=1.2em]是次派錢計劃已耗用近466萬張紙

子爵府

呢個關愛4000盡顯各政府部門之低能

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

又話響應環保, 政府帶頭壞榜樣

大宅

2019新春慶豚圓 MommyPanel勳章 2019勳章 KMALL特別版勳章

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

肯定超支tim ar

公爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

男爵府

吾申請咪可以響影環保

男爵府

waiwaiii 發表於 19-1-25 10:16
政府21日起派發「關愛共享計劃」4,000元的申請表格,當局不設網上申請安排,而是以傳統「遞紙」方式申請 ...

想唱返首歌比财爺 ~浪費

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

都古到會浪費好多紙張,古5到有甘多

男爵府

冇眼睇

男爵府

回覆樓主:

每人派2-3千好過, 勞民傷財
又唔可以網上申請, 落後到極點

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 hashtag影視迷勳章

仲要好多人手去拆信封, 輸入資料

今時今日竟然唔用電子化, 招標時間長果D, 一早都應該列入考慮範圍啦, 後知後覺

伯爵府

仲未計印証明文件呢,個個派幾千咪算

男爵府

回覆樓主:

個表4張print埋1張, 副本一張影晒得唔得呢

子爵府

回覆樓主:

行政費加埋已經夠派晒比全部香港人啦,都唔知個腦諗咩,到時就唔駛填表啦

大宅

TingTing 發表於 19-1-25 10:27
呢個關愛4000盡顯各政府部門之低能

無能

珍珠宮

回覆樓主:

淨係行政費都已經唔少錢啦

大宅

WChan 發表於 19-1-25 11:04
仲要好多人手去拆信封, 輸入資料

今時今日竟然唔用電子化, 招標時間長果D, 一早都應該列入考慮範圍啦, 後 ...

今朝睇新聞, 話無資詢過創科局添呢 !

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

波叔叔真好野

首頁
12345...9

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊