自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2018父親節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

大嘥鬼

子爵府

其實上網登記咪得囉 低能 !

子爵府

想知環保人士會吾會申請
佢地好環保,要浪費紙張喎,應該吾好申請

大宅

回覆樓主:

計埋要交的影印本,點止咁高

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

julieko 發表於 19-1-25 12:53
佢要我自己計有冇得申請,我點Q識計,佢本可以計晒,邊個有得拎邊個冇,計完叫人去登記就得
身份證副本都 ...

俾咗 ID COPY 然後啲 COPY 點處理呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

flyinsky 發表於 19-1-25 13:40
浪費咁多紙好心疼

X2

侯爵府

waiwaiii 發表於 19-1-25 10:16
政府21日起派發「關愛共享計劃」4,000元的申請表格,當局不設網上申請安排,而是以傳統「遞紙」方式申請 ...

搞到咁复杂,把鬼咩。
一早人人派4千,乜双糧,退税,免差餉…通通都無。
係咪又簡单,又環保呢?

珍珠宮

catn1984 發表於 19-1-25 23:44
總有好多老人家, 中年人唔識用電腦

好多老人家無得拎,已出三糧
就算唔識用電腦,咪叫家人,朋友,地區議員等幫手就得,社會不停進步,香港卻落後得很,以前都無手機電話,而家一人一部啦,老人家都有啦

大宅

fatmommy 發表於 19-1-25 13:03

人人都派就做唔到公平& 扶弱,要合理分配先得架

公平?
有公平咩?
我交咁多稅換黎呢個無能政府日日放150人入黎搶錢,成班新香港人仲要有三糧有$4000公平係邊

男爵府

tommyxsarah 發表於 19-1-26 13:38
其實上網登記咪得囉 低能 !

你都唔知道個重點。政府今次唔用電子網上申請係因為整個網上平台出嚟要好耐時間。

政府做嘢唔同私人公司,又要招標(淨係招標都要幾個月,私人公司鍾意用邊間就邊間唔使等,政府唔可以咁做,唔係又會話貪污唔經程序私相授受)招完標又要評估唔同 vendor, 跟住要時間寫程式測試各樣,仲有政府推出個平台之前一定要試清試楚冇問題先敢推出,成個程序起碼搞一年至年半係最基本。咁係咪要年幾之後整好左個程式之後先開始接受申請,搞搞埋埋要兩年先真正畀到錢?到時你又接唔接受?

男爵府

搞清楚,呢個唔係派錢,個個都攪錯晒喇!政府冇講過呢個係派錢!
(幣少大廈上面飛銀紙落街個D就係派…)

呢個係紓困計劃。

有困難有需要先有,所以要審查資格係正常嘅。

至於點解唔整網上平台申請上面已經講咗,呢個計畫本身唔係恒常措施(當然如果你話政府改變政策以後呢個計畫年年都會搞我覺得都應該搞個網上平台,但呢個係後話), 要而家搞一個要等十幾個月,你自問可唔可以接受申請人等一兩年先收到錢? 到時你又鬧唔鬧?

根本政府做乜都會鬧。要挑剔容乜易。

大宅

waiwaiii 發表於 19-1-25 10:16
政府21日起派發「關愛共享計劃」4,000元的申請表格,當局不設網上申請安排,而是以傳統「遞紙」方式申請 ...

算死草,個個都唔太清楚點至攞到,咪攞份表格睇下先,我認真睇完都唔明,要打電話去問,原來仲有好多細節

大宅

jonwu 發表於 19-1-27 02:11
搞清楚,呢個唔係派錢,個個都攪錯晒喇!政府冇講過呢個係派錢!
(幣少大廈上面飛銀紙落街個D就係派…)

我唔係每件政府決策都會閙,係唔應該做得咁復雜,咁唔環保,一邊叫人唔好用飲管,另一邊狂嘥紙張

郵政局自付盈虧,又叫人唔駛貼足郵費

納稅人俾稅,有就俾番納稅人,唔想俾就算,可以勉強,吹到二百幾萬人有得攞,實際根本冇四分一香港人咁多

行政費三億,可以做好多其他嘢

(我很多事情都支持政府架.......)

男爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

勞民傷財

男爵府

其實班負責執行的高官活在象牙塔,攞表和查詢人數完全低估了,又唔知有人會沒有住址證明,張form指明要用黑色和深藍色原子筆填寫更匪意所思,有冇官員睇過張form問點解要有此要求?網上申請咁普及,問吓創科局和其他部門攞經驗和意見都唔識。老實說,起一個可能用一次的系統招標要18個月,根本就應該即刻諗吓其他計仔,例如公務員職位可以上網申請,係咪可以兩局高層傾吓借人哋個網上平台擺張form做遞交呢?用招標時間耐而混淆視聽,只是掩飾高層官員的無能和墨守成規。

男爵府

scootaloo 發表於 19-1-27 09:01
其實班負責執行的高官活在象牙塔,攞表和查詢人數完全低估了,又唔知有人會沒有住址證明,張form指明要用黑 ...

規定用藍色或者黑色原子筆填表。<——根本完全沒有問題。填申請表搵支藍或者黑色原子筆都咁困難? 你真係原子筆都搵唔到支嘅我相信民政處唔會唔肯借畀你。你唔規定嘅話d人玩嘢用塗改液,熒光筆甚至乎豬血黎填得唔得?唔好話唔會,而家有班人就係專登鍾意玩嘢。

你話借人哋申請公務員個平台,根本係九唔搭八。完全要填嘅資料,交嘅證明同申請公務員完全唔同。你出一個九唔搭八嘅網上平台畀人用我相信會被人插得多過而家。

仲有你話d高官有冇睇過申請表格,我相信一定冇。你估簽 now tv 嗰張合約有冇俾李澤佳 approve 咗先用?

好多人用自己屋企或者私人公司嘅角度去諗政府,又唔識扮識。

伯爵府

不斷護航辛苦晒 不過你打幾多字都唔會改變到使用極極極大量紙張既事實

大宅

其實吸取呢次經驗,真係唔好派啦,嗰批人又唔係有需要,有需要已經有綜緩,又冇納稅,其實年年水浸,何不減返稅,冇需要就唔好收咁多,收咗又諗下點派,浪費資源,人力物力,效能又低。

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

jonwu 發表於 19-1-27 01:44
你都唔知道個重點。政府今次唔用電子網上申請係因為整個網上平台出嚟要好耐時間。

政府做嘢唔同私人公司 ...

重點係以上各樣問題,係佢地考慮派錢既時候就應該要諗埋(以前已經派過6千,唔係無經驗) ,如果派4千蚊要用4億行政費,浪費咁多紙張同人力物力,呢d就係本未倒置。

如果開發一個軟件要18 個月,咁佢地應該諗下點簡化呢個程序,或者用其他方法派,而唔係攪到好多市民都唔知自己有無份,人攞佢又攞,一遍混亂。

男爵府

jonwu 發表於 19-1-27 11:05
規定用藍色或者黑色原子筆填表。
你咁緊張護航做乜?啲執行嘢你有份跟?
政府做事要改變思維,要多從用家角度考慮,咁不如叫人用正體正字寫好未,用甚麼顏色筆真的要咁特別要求?咁電腦打埋印出來係咪唔得,做另一顔色筆填係咪要彈回頭叫市民填過?我估係抄用開啲form。巿民借到支啱顔色筆用唔代表要求合理。這只是其中例子。
你認為九唔搭八嘅嘢係因為你冇think outside the box, 有好多方法可以explore的,只是匿喺山窿做嘢咪好似而家咁只有死撐囉。

首頁

尾頁

跳至