0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

咳左兩個星期未斷, 醫生叫我餵人奶個時記得帶口罩, 同埋勤洗手, 如果呢段時間補奶粉係咪會好d?

珍珠宮

你有冇食藥亞?如果食藥就停幾日喇

大宅

如果有食藥怕影響到的話就餵奶粉,但自己就keep住泵奶,咁病好之後先可以keep到有人奶餵

男爵府

回覆樓主:

你睇醫生開藥畀你時,有冇同佢講你餵人奶?
佢會開啲適合餵人奶嘅藥畀你 ,你返到屋企可以照餵人奶,而且人奶中有大量抗體,特別係你病咗嘅嗰隻菌
但一定要保持衛生,帶口罩同埋打乞嚏去廁所要洗手梘液搓手20秒
我試過傷風,感冒腺病毒,我又咳又流鼻涕,照喂人奶bb都無事 人奶好勁嫁

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

醫生咁講,應該系可以繼續喂人奶。

禁止訪問

大宅

回覆 ami703 的帖子

泵出來餵咪安全囉, 最緊要食有同醫生講餵人奶, 等佢開藥時就返, 我之前都病左, 都有照餵人奶, 相信BB而家已經有我隻病菌的抗體喇..........................

禁止訪問

禁止訪問

大宅

咁佢知你餵人奶就應該會開返d,適合餵人奶果時既藥俾你,真係擔心的話都可以餵奶粉

珍珠宮

我病果幾日都係停左餵人奶,泵出來。

水晶宮

嘩,原來咁多人觀念錯誤!病就更加要餵人奶啦。你病咗咁耐,除非期間完全同BB隔離,否則佢都好有可能已經接觸到令你致病嘅病原體!呢個時候,如果媽媽唔餵含豐富抗體嘅人奶(最好埋身餵,一來母嬰直接交流母體會懂跟BB健康情況產生更合適母乳/抗體,二來病咗仲要煩泵奶洗嘢好痛苦),反而走去餵不含抗體、全無活性成分嘅奶粉,你覺得啱唔啱聽呢?

病緊要餵的話可以戴口罩、勤洗手、同醫生講你餵人奶請佢開合適嘅藥。自己儘量多休息多飲水。

大宅

睇醫生個陣有冇同佢講有餵人奶?如果無講,但又食藥既話最好停一停

禁止訪問

別墅

病左係更加要餵人奶 咁你b抵抗力先會好 你都會快d病好 除非醫生講明d藥唔食得 擔心既就打番去診所問番你食緊既藥影唔影響餵奶

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至