香港18區媽媽會

跳至

首頁

尾頁

洋房

2019勳章

大家好, 我都好頭痛, 阿女成績真是好差, 又剛驗到有讀障,已經是讀二線學校, 想找個好老師幫下,而且佢有專注力不足(不嚴重) 已在九龍一對讀了9個月的英文拼音同認中文字, 佢英文同數學最差,自己教佢, 佢又HEA 我, 住屯門良景附近.. 附近補習社已試了3間, 無間好... 好煩呀...小二都咁, 小三點算... 想提起佢讀書的興趣, 各位媽媽有咩好方法呀?萬謝

男爵府

2019新春慶豚圓

讀障,一般坊間的認字班幫唔到㗎,唔好浪費金錢亦磨滅小朋友的學習興趣,讀障的小朋友需要一套特別方法去認字,某d機構有班教家長或者照顧者一d方法去同小朋友認字,好過出去補習。至於專注力不足,可以做運動改善的,例如打乒乓球、羽球球、網球呢類運動。

洋房

2019勳章

回覆 CC12345678 的帖子

謝謝你呀, 咁詳細解釋,我都有同佢參加認字班, 但學校功課都搞不好, 我收工回家都8點了, 佢一個人在家就不做功課, 等我返來時又不願/無心機做, 日日要成11點幾先做完, 其實功課不多, 就是拖同超慢.... 好煩, 日日同功課搏鬥, 沒時間溫書, 默書... 連鎖反應... 請指教有咩好方法, 感激之至

男爵府

2019新春慶豚圓

VINCE10 發表於 19-1-25 12:30

謝謝你呀, 咁詳細解釋,我都有同佢參加認字班, 但學校功課都搞不好, 我收工回家都8 ...

拖功課係因為唔識做呀,但冇辦法,你又晏收工。

洋房

2019勳章

是的, 我都理解... 但是佢真是對做功課興趣缺缺, 教佢都唔想做, 日日都教血壓上升

複式洋房

你個女有無屯醫跟住?若有,同醫生講安排職業治療師去跟,但要排期。若無,就去揾私人職業治療師。讀障有可能因為眼球協調、感覺統合問題而影響。而呢d專業範疇吾係一般醫生、教育心理學家的專業。

複式洋房

讀障的小朋吾係有心吾用心做功課,佢地睇字係d字會飛。

洋房

2019勳章

回覆 apple000 的帖子

謝謝妳的意見, 一直都無醫生跟呀, 之前是K3尾開始排, 等左一年多先輪到做測試, 當時個教育心理學家同阿女做左IQ測試同讀障短測(說沒時間做詳測), 覺得時間好趕, 之後就話佢有讀障, 跟手俾左好多坊間資料我, 叫我自己看... 請問可以去醫院再輪搵醫生跟的嗎? 出面的好貴, 負擔到一時, 但長遠來說吃不消...

禁止訪問

洋房

2019勳章

回覆 rubyyellow 的帖子

都好呀, 我女做功課肉酸到慘不忍睹,被老師說佢寫字太求其, 如果在補習班佢會寫好好多, 在屋企做好像抽象派的書法家, 做完已好了, 有一輪成日漏功課

大宅

2019勳章

其實真係好明白樓主嘅心情 生活左容唔容許ftm陪伴她?

複式洋房

你去以下網址看看,有讀寫障礙治療资訊
http://belovedhome2013.wixsite.com/site
揾識業治療師評估,看看是否「視覺感知」出問題。我個小朋友小一時抄吾到黑板,抄返嚟全部是斷開的符號,學校教育心理學家同佢做評估,話佢吾係讀寫障礙,因為佢寫英文無問題,中文完全寫吾到,但教育心理學家又講吾到係咩事。後來我上網睇到一些視覺感知資料,就去協康私家症做評估&治療小组,三個月已好轉,依家已好返,只係寫字較慢。

希望幫到你

洋房

2019勳章

謝謝你的詳細資料呀, 感謝之至

洋房

2019勳章

回覆 Vicki622 的帖子

香港真是生活迫人, 我沒辦法做full time mama , 屋企仲有2個老人家要養, 所以經濟壓力好大

複式洋房

視覺感知资料

https://kknews.cc/zh-mo/baby/8lpngn.html

大宅

回覆樓主:

仁愛堂,小童群益會,東華三院,仲有好多機構都有支援,你可以去睇下,排政府排好耐架,一路排自己一路都要同佢做訓練

洋房

2019勳章

回覆 miss_lau22 的帖子

新春快樂!謝謝你的資訊

洋房

2019勳章

謝謝你新春快樂

首頁

尾頁

跳至
熱門主題