自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

暫時未打過(仔兩歲幾,我細細聲鬧就已經知驚),我認為可以唔打就唔打,耐心d去教/解釋 - 幾嬲都要忍,不過如有需要(必要),一定會打。
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

洋房

原帖由 月希 於 09-4-23 21:23 發表 講得好好
會..有d細佬..唔打下手..唔打下patpat..佢地唔知錯..死都唔改..你同佢講道理..佢當你唱歌的

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

好難會唔打,鬧佢當我唱歌.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔捨得打, 最多都係罰佢企埋一邊揸耳仔, 佢就知自己錯喇.

子爵府

嬲到爆炸果陣就會打手板.

侯爵府

醒目開學勳章

早幾日先用衣架打完
唔係棒下出孝子咩? (呢句講笑je)
但有d嘢教咗n年唔改,唔打唔得

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我會係細個既時候會打, 因為未懂性, 唔識聽道理. 不過通常都係打一下手板或者打pat, 都痛架, 要等佢知驚.

大左懂事就冇再打囉. 因為唔想佢覺得打可以解決問題,所以同佢講道理.
Latte, 又名臭TE或臭喵

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

有,不過係佢出世以來5年幾打唔過10次,有2,3次係自己情緒唔好,打得最應,果陣佢好細,我都好後悔~~其餘果D都係打下手仔,係真係好唔聽話,行到最後一步+上自己控制唔到情緒先會咁做,平時控制到我會用罰企or扣貼紙等等代替打~

其實個個小朋友性格都唔同,而我仔性格基本上唔使用到打,因為佢肯聽我講道理~佢明白左我點解唔比佢做某樣野,要佢知道做左之後個後果會係點,佢明左就唔會再去做~

大宅

甘你地會唔會驚比人拉?因為我聽老師講係犯法之後我有d驚 唉,依家lee個都唔知乜社會,好聽d就保護小朋友,唔好聽d就係累死d父母

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 fannyman07 於 09-4-24 15:25 發表
甘你地會唔會驚比人拉?因為我聽老師講係犯法之後我有d驚 唉,依家lee個都唔知乜社會,好聽d就保護小朋友,唔好聽d就係累死d父母

驚咩~如果我仔要打先教得好我唔會驚,我為左教好我仔咩都會做得出,但重點係打唔係一個好既教仔方法呢

禁止訪問

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我唔贊成用架生,怕打傷咗小朋友,最好係手打手板,大家都痛o個隻,減少濫打/家長將怒氣發洩在小朋友身上。如果咁都告得入,我會對香港法律好失望,只可縱容,不可管教嗎?

原帖由 fannyman07 於 09-4-24 15:25 發表
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

邊驚得咁多..依家個社會太保護小朋友..長大後成班變晒癈人..又唔鬧得,唔受得壓力,連話2句都唔得既...諗下以前邊有咁多青少年,小朋友自殺..依家果d..小小野就話去死..
咁我情願比人拉..仔仔有錯教唔聽都要打...我打佢..大家都係痛一陣...等佢知乜係唔錯,等佢知有錯就要比人罰比人鬧...唔打佢..唔鬧佢..第日佢自殺..係邊搵番個仔

子爵府

都有架! 打手板啦, 不過不是大力果種 lor!

首頁

尾頁

跳至