自由講場

跳至

首頁
12345...32

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ddkaka 發表於 19-1-25 14:28
嗰日學用微信搭地鐵超方便,同嘟非一樣快,不過用深圳通非就有啲啲優惠
...

我搞唔掂! 係咪深圳通小程式唔可以坐地鐵, 要用乘車碼小程式先得? 但又唔見有discount喎!
放下自在

珍珠宮

吉野 發表於 19-1-25 14:56
深圳發展好過台灣

深圳GDP已接近台灣GDP(台灣某節目講)。不少有志台灣人寧走去深圳大冒險,都唔想留响台灣呢池死水。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

andyman 發表於 19-1-25 14:31
我坐公交多, 因為隻佬最唔鐘意安 檢.

有無app可以睇點坐巴士? 仔想坐電巴士
放下自在

珍珠宮

大檸樂 發表於 19-1-25 14:38
講開我冇記錯有新聞講過.韓國嘅泡菜8成係來自中國生產.新聞仲比大陸制嘅比當地韓國人試食話隻正宗口味.原來 ...

正如日本鰻魚都係大陸出品,正宗日本本土鰻魚只供高級食店。

子爵府

Forgetmenot999 發表於 19-1-25 14:47
好似離哂題,明明講緊食物,又會無端端扯到科技嘅
不好意思! 只是覺得有人一面倒反中, 雖然我不算親中, 但有些東西無可否認中國比香港好, 但同時有些東西中國亦比其他地方差.

翡翠宮

回覆樓主:

我。。。。。以前做嘢要上去,次次食嘢飲嘢都會形住,唔敢食得多。。。

公爵府

好媽媽勳章

Mm233 發表於 19-1-25 14:31
就算同樣來自大陸都等於唔一樣的好似大陸入口香港既菜就要注明註冊農場,來源標籤,食安都會抽樣檢查。而大 ...

其實香港街市好多走私菜,走私生果你唔知呢

公爵府

好媽媽勳章

cattz288 發表於 19-1-25 15:09

下載高德地圖,會有導航教搭車

禁止訪問

子爵府

某程度你啲同事都講得啱
可能佢地去到邊都食開啲比較下價地方
所以比較擔心

男爵府

深圳呢幾年變化好大,我地一家人近年一放假就上去玩 吃 小朋友都好鐘意。

子爵府

cattz288 發表於 19-1-25 15:07
我搞唔掂! 係咪深圳通小程式唔可以坐地鐵, 要用乘車碼小程式先得? 但又唔見有discount喎!
...
No discount unless you use their MTR card or HKICBC's unionpay card.

水晶宮

cattz288 發表於 19-1-25 15:07
...

深圳通嗰張非先又優惠,乘車碼冇優惠,不過登記定,有時張非未增值或嘟唔到時就可用乘車碼

珍珠宮

回覆樓主:

朋友在大陸長住及工,最終有嚴重肝x,佢三+幾就長住本地醫院

象牙宮

brother4 發表於 19-1-25 15:35
朋友在大陸長住及工,最終有嚴重肝x,佢三+幾就長住本地醫院
...

係咪煙酒多?
放下自在

象牙宮

健朗媽咪 發表於 19-1-25 15:15
下載高德地圖,會有導航教搭車

oh really! 我有裝! 原來有埋巴士
放下自在

大宅

olkan 發表於 19-1-25 15:07
深圳GDP已接近台灣GDP(台灣某節目講)。不少有志台灣人寧走去深圳大冒險,都唔想留响台灣呢池死水。
...

但越來越多港人移民去台灣

水晶宮

健朗媽咪 發表於 19-1-25 15:14
其實香港街市好多走私菜,走私生果你唔知呢

咪係,食環又唔係全部野都驗,點可以肯定嚟親香港嘅就一定安全,台灣都有黑心食物,但就唔會有人話怕食台灣食物,啲人真係好客觀

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

cattz288 發表於 19-1-25 15:09

我用高德地圖.大陸三寶, 微信, 高德, 大眾點評
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

象牙宮

ddkaka 發表於 19-1-25 15:29
深圳通嗰張非先又優惠,乘車碼冇優惠,不過登記定,有時張非未增值或嘟唔到時就可用乘車碼

我就係試左深圳通小程式doo唔到, 問cs, 佢教我用乘車碼, 坐完見無折! 咁無乜so
放下自在

首頁
12345...32

尾頁

跳至