自由講場

跳至

首頁
23456...32

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

andyman 發表於 19-1-25 15:38
我用高德地圖.大陸三寶, 微信, 高德, 大眾點評

我齊呀~不過未識得晒咋
wechat 深圳通, 乘車碼都有裝!
放下自在

珍珠宮

cattz288 發表於 19-1-25 15:37
係咪煙酒多?

大陸的洒好似50度以上

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

paramount1980 發表於 19-1-25 15:22
No discount unless you use their MTR card or HKICBC's unionpay card.

即係銀聯閃付? 我見站寫未用得! 噢!原來要咭先有折
放下自在

象牙宮

123blow 發表於 19-1-25 15:17
呢個吾應該叫高德地圖, 應該叫堅得.....

見到喇! 揀公交! 好正呀 多謝各位教路

放下自在

水晶宮

brother4 發表於 19-1-25 15:35
朋友在大陸長住及工,最終有嚴重肝x,佢三+幾就長住本地醫院
...

我表弟長住大陸,3x歲身體健康,其實冇乜代表性,唔通長住香港嘅就唔會有呢啲病?

珍珠宮

回覆樓主:

我上深圳只吃酒店的餐廳、或長龍店、口碑店,如探魚、陳鵬鵬、海底撈、外婆家那些、小店或街邊通常不會吃的。

珍珠宮

brother4 發表於 19-1-25 15:35
朋友在大陸長住及工,最終有嚴重肝x,佢三+幾就長住本地醫院
...

似乎不太關喺喎

象牙宮

健朗媽咪 發表於 19-1-25 15:15
下載高德地圖,會有導航教搭車

請問呢, 喺公交果樹見到有call車, 係咪類似uber? 點溝通架?
放下自在

公爵府

好媽媽勳章

cattz288 發表於 19-1-25 15:59
請問呢, 喺公交果樹見到有call車, 係咪類似uber? 點溝通架?

我未試過呀,所以搭你唔到

伯爵府

wantaima 發表於 19-1-25 14:50

除非你自己煮去有信譽既鋪頭買,否則你都難保香港餐廳&食 ...
咁咪去囉

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

cattz288 發表於 19-1-25 15:59

個人觀感, 在大陸唔會坐的士或出租車, 好怕唔知車左我去邊.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

象牙宮

andyman 發表於 19-1-25 16:05
個人觀感, 在大陸唔會坐的士或出租車, 好怕唔知車左我去邊.

下! 的士好安全喎!啱啱早兩日先坐完, 佢都唔識路, 開左導航
放下自在

珍珠宮

Mm233 發表於 19-1-25 16:04
咁咪去囉

我回係回應你香港食市餐廳食材都唔會有保證!

珍珠宮

happy_eatnsleep 發表於 19-1-25 15:37
但越來越多港人移民去台灣

佢地有人已有路數先去,唔係貿貿然去。好人都覺得香港太多人,住得唔舒適。好似一般移民一樣,起步難。果邊人工太低,不少當地人高學歷都難找工。
早前睇報道有間港式微有名氣食店老闆,去台灣開店,之後都回返香港做。原因難經營。

珍珠宮

cattz288 發表於 19-1-25 15:09
有無app可以睇點坐巴士? 仔想坐電巴士

用高德地圖check, 會教你搭幾號巴士喺邊到上落車

宜家深圳真係唔同晒,啲的士,巴士用電動車,行車又靜又穩。 廿年前坐深圳的士一陣電油味。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實我覺得通常咁樣講既話都係井底之蛙,佢地都唔知道深圳同內地發展已經去到咩程度

珍珠宮

cattz288 發表於 19-1-25 15:37
係咪煙酒多?

有機會,後生仔煙酒捱夜少不免。傷身。我有朋友父母都退休後返大陸長住。健康ok喎。不時回港走走,探吓親戚朋友。

象牙宮

RelaxHippo 發表於 19-1-25 16:25
用高德地圖check, 會教你搭幾號巴士喺邊到上落車

宜家深圳真係唔同晒,啲的士,巴士用電動車,行 ...

係呀~商場又大, 都幾高消費!!
放下自在

禁止訪問

大宅

2024年龍年勳章

好多野都係大陸做架啦,無得驚架啦

首頁
23456...32

尾頁

跳至