懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

我太太琴日去贊育睇oscar 報告,睇完醫生話檢查胸部,但無帶手套
我同太太都問過朋友,但佢地都無試過要檢查胸部。

請問咁多位準媽媽有無類似經驗,係咪正常?

大宅

healer1987 發表於 19-1-25 15:02
我太太琴日去贊育睇oscar 報告,睇完醫生話檢查胸部,但無帶手套
我同太太都問過朋友,但佢地都無試過要檢 ...

我都係贊育, 我喺早期OSCAR當日有CHECK胸呀, 不過係女醫生(我高危組), 都冇帶手套, 果次之後就冇CHECK過LU

洋房

黃家三少奶 發表於 19-1-25 17:38
我都係贊育, 我喺早期OSCAR當日有CHECK胸呀, 不過係女醫生(我高危組), 都冇帶手套, 果次之後就冇CHECK過L ...

問過好多人了今日,都未試過check胸。
其實唔係好明大肚做咩check 胸,我媽個年代都無呢樣野的

btw,謝謝回答,等我同返老婆講,費時佢亂諗。

別墅

檢查乳房好正常
我去公家和私家都有做呢個檢查,除咗乳房,仲有摸甲狀腺
私家仲用埋超聲波檢查乳房,甲狀腺,最後才檢查子宮(胎兒)
唔駛太擔心......

其實如果太太擔心,應該即場向醫生查詢吧。

洋房

MrsNgSY 發表於 19-1-25 20:48
檢查乳房好正常
我去公家和私家都有做呢個檢查,除咗乳房,仲有摸甲狀腺
私家仲用埋超聲波檢查乳房,甲狀 ...

老婆話醫生本身都好似有話查頸(甲狀腺),但最後檢查完胸就無了

大宅

有啲醫生會檢查埋個胸,試過,不過都係女醫生,朋友試過係男醫生,但佢問過果間正常都有檢查胸

大宅

我o係贊育做檢查都有檢查胸部呀,係女醫生,有帶手套 (可能個個醫生做法唔同掛)
如果冇觸碰敏感部份應該冇問題既,唔洗擔心太多

珍珠宮

環保接龍勳章

我有試過懷孕時喺政府醫院check 胸,用手按
人生本是苦

洋房

Mrswong_JM 發表於 19-1-26 10:35
我o係贊育做檢查都有檢查胸部呀,係女醫生,有帶手套 (可能個個醫生做法唔同掛)
如果冇觸碰敏感部份應該冇 ...

敏感部位没有碰到,可能我們多心了

複式洋房

有時都會檢查胸部不過一般有帶手套

水晶宮

healer1987 發表於 19-1-25 20:06
其實唔係好明大肚做咩check 胸,我媽個年代都無呢樣野的 ...

我喺醫院產檢,都試過被醫生按胸檢查,我又覺得好正常。

其實好多檢查喺我地媽媽時代都冇的。而家有資源同時間做,係好事。

子爵府

healer1987 發表於 19-1-25 20:06
其實唔係好明大肚做咩check 胸,我媽個年代都無呢樣野的 ...

第一次係要check喎

子爵府

回覆樓主:

我係另一間政府第一次見醫生有check...話要check甲狀腺,摸完頸2邊就到胸

不過我係女醫生,有無戴手套就唔記得了

別墅

應該正常都會喺初期check一次胸

複式洋房

我廣華產檢都有檢查胸部. 男醫生, 每邊輕輕按左3下

大宅

我去健康院第一次做產前檢查,都有檢查乳房
女醫生戴手套用手按幾下,聽心肺

正常黎講如果男醫生要觸碰女patient做檢查,要有女護士在場睇住

大宅

男醫生/護士會「借眼」,
搵女同事在場,証明同事做緊醫療程序。

戴唔戴「手套」
係個人工作時習慣,冇關係。

大宅

回覆樓主:

我係贊育第1次見醫生都有檢查,都係男醫生,不過有幾個護士係度,同埋個醫生叫我除bra扣,冇除bra,然後在每邊乳房既底部用手指篤左一下就算。

男爵府

我喺贊育第一次見醫生都係男嘅,佢檢查時有問我需唔需要檢查乳房,我話唔需要,咁就冇按skip咗呢part了。當時有女醫生學生、一個姑娘同兩個女學護在場

首頁

尾頁

跳至