自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019新春慶豚圓 2019勳章

如題,因屋企已有焗爐,但見Airfryer出品又好吸引,想買,請給我一些建議,謝謝(emoji)(emoji)

翡翠宮

令人開心的玩具。買啦。
玩具萬歲!

男爵府

I wanna know too
N whats the purpose of the light inside ? Facilitate the cooking ?

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

比焗爐快,脆 我個焗爐而家只用嚟焗飯,因為氣炸鍋唔夠大

複式洋房

fitfish 發表於 19-1-25 21:38
令人開心的玩具。買啦。

怕自己3分鐘熱度

複式洋房

blackberry 發表於 19-1-25 22:54
比焗爐快,脆 我個焗爐而家只用嚟焗飯,因為氣炸鍋唔夠大

見d谷友,整得好正,又方便喎

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

u_uk_c 發表於 19-1-26 18:45

方便,又安全過爐爐,而家我仔負責炸雞亦,豬扒,炸完肉跟手掉2條蕃薯做點心

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

air flyer超方便,一開就熱,我有大焗爐,係煮大份野放唔落air flyer先用

伯爵府

u_uk_c 發表於 19-1-26 18:45

[size=1.2em]Airfryer整薯條/炸魚條/春卷,但炸雞...有油類物品就不建議,除非你有心,事後大清油漬

Airfryer係可以少油,但Airfryer就算大機容量始終較細(一次約M記大薯條多D).兩者會要焗爐
世上千百萬人,不求別人幫助.只不求被惡攪已很感恩

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Airfryer 烹調時間比焗爐快一倍

男爵府

張就仁 發表於 19-1-26 18:54
Airfryer整薯條/炸魚條/春卷,但炸雞...有油類物品就不建議,除非你有心,事後大清油漬
...

都唔會呀,好易清潔,浸下水等一陣,就好易洗去啲油,Airfryer 氣炸先出名,不用油炸,但食物一樣好脆,好味道

伯爵府

至愛朱古力 發表於 19-1-26 19:11
都唔會呀,好易清潔,浸下水等一陣,就好易洗去啲油,Airfryer 氣炸先出名,不用油炸,但食物一樣好脆,好 ...

頂端發熱線那部份洗不到

BeBe媽媽    發表於 19-2-10 14:59
世上千百萬人,不求別人幫助.只不求被惡攪已很感恩

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

u_uk_c 發表於 19-1-25 21:27
如題,因屋企已有焗爐,但見Airfryer出品又好吸引,想買,請給我一些建議,謝謝(emoji)(emoji)
...

如果平時你成日焗野食, 買黎都好. 同埋焗得比焗爐得快, 脆係優點, d 人整燒肉都得. 如果同炸爐比就整得慢好多, 當然少用油係一大優點.

有時我翻熱d 飽點, 腸仔扒類都用air fryer, 唔駛下下開焗爐. 我冇咁好廚藝同心機, 所以人地post 上谷既野我齋睇唔整. 我屋企人多, 焗肉, 雞果d 用焗爐, AF 唔夠大.

複式洋房

bosch 發表於 19-1-26 19:22
如果平時你成日焗野食, 買黎都好. 同埋焗得比焗爐得快, 脆係優點, d 人整燒肉都得. 如果同炸爐比就整得 ...

請問大家用咩牌子和型號?

大宅

回覆樓主:

其實我都想買氣炸鍋,但屋企又有光波爐
都吾夠位放 我前幾日睇豐澤廣告有隻特價

伯爵府

請問可以烤雞肉嗎?我怕熱氣,唔食得炸嘢。

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 BK Milk勳章

超好用我果部係第一代,用到依家,係心大心細想換部大size咋

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 BK Milk勳章

Chole 發表於 19-1-26 19:34
請問可以烤雞肉嗎?我怕熱氣,唔食得炸嘢。

可以。

但⋯⋯⋯其實真係幾熱氣,我用低溫焗肉類,想脆面先係尾果兩三分鐘先加大度數

男爵府

u_uk_c 發表於 19-1-25 21:27
...

分別係,焗爐係焗,air fryer係炸;如果鐘意炸野食,air fryer係好用既,有肥膏或者皮既食物唔洗落油,會自炸;無皮嗰啲只需要少少油就可以好脆,好似春卷呢啲

伯爵府

jessica0768 發表於 19-1-26 19:37
可以。

但⋯⋯⋯其實真係幾熱氣,我用低溫焗肉類,想脆面先係尾果兩三分鐘先加大度數

熱氣我唔掂,我係一食炸嘢就喉嚨痛跟住病埋。

多謝提醒!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊