6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家BB6個幾月了,最近已經每日試餵一次米糊或果蓉,但唔知點解見到佢㖔果下個樣變到好似食檸檬咁嘅樣!好似覺得D野好難食!又唔㖔!lur哂出黎!好似仲未有興趣食野咁!點算呀??

侯爵府

lazy_baby 發表於 19-1-26 03:19
而家BB6個幾月了,最近已經每日試餵一次米糊或果蓉,但唔知點解見到佢㖔果下個樣變到好似食檸檬咁嘅樣!好 ...

佢未習慣有奶以外既野放入口,佢平時鍾唔鍾意放野入口?如果鍾意可以先俾手指米餅俾佢試下先,我bb 果時4個幾月加固都係咁,要用兩星期去習慣,五個月已經可以代到一餐,加固要好有耐性,同埋可能呢隻米糊佢唔鍾意,果時我仔試到第三隻先肯食

珍珠宮

可能都係要比少少時間佢適應

大宅

freshrose 發表於 19-1-26 09:25
佢未習慣有奶以外既野放入口,佢平時鍾唔鍾意放野入口?如果鍾意可以先俾手指米餅俾佢試下先,我bb 果時4 ...

米餅?唔係一定要食D爛晒嘅嘢咩?佢都鍾意成日拎張被同紗巾放入口啊如果米餅都得我去買啲試吓先!唔該哂你

佢唔止食米糊係咁嘅樣,連蘋果蓉南瓜蓉都係咁嘅樣

係細孖先至係咁,大孖又唔會,食得好開心咁~

大宅

GCHK 發表於 19-1-26 12:44
可能都係要比少少時間佢適應

唯有比少少耐性慢慢同佢練習下~

侯爵府

lazy_baby 發表於 19-1-26 14:03
米餅?唔係一定要食D爛晒嘅嘢咩?佢都鍾意成日拎張被同紗巾放入口啊如果米餅都得我去買啲試吓先! ...

果d米餅放入口會溶,我bb 食呢種

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

應該係吾中意食,我大女bb時又係試過食粥,第一啖一食落口就打冷震,因為我咁大個人第一次煲粥,又真係煲得幾難食下

大宅

freshrose 發表於 19-1-26 14:05
果d米餅放入口會溶,我bb 食呢種
唔該哂你呀,呢隻米餅一田有無得賣呢? 等我都買包試下先

大宅

913189396 發表於 19-1-26 14:54
應該係吾中意食,我大女bb時又係試過食粥,第一啖一食落口就打冷震,因為我咁大個人第一次煲粥,又真係煲得 ...

但我比過幾款野佢都係咁,我驚佢仲未想食野住呀,而家已經6個月多少少,如果仲未識食野唔知驚唔驚???

侯爵府

lazy_baby 發表於 19-1-26 17:08
唔該哂你呀,呢隻米餅一田有無得賣呢? 等我都買包試下先

應該有,呢隻唔難揾,hktvmall 都有

大宅

freshrose 發表於 19-1-26 17:48
應該有,呢隻唔難揾,hktvmall 都有

hktv有仲好!唔洗出去買

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

你最好細細啖咁俾佢食喎,可能佢仲未識吞呢個動作

大宅

我要做媽媽 發表於 19-1-26 20:30
你最好細細啖咁俾佢食喎,可能佢仲未識吞呢個動作

已經好細啖了~佢硬係個表情好似食毒藥咁款!

大宅

lazy_baby 發表於 19-1-26 03:19
而家BB6個幾月了,最近已經每日試餵一次米糊或果蓉,但唔知點解見到佢㖔果下個樣變到好似食檸檬咁嘅樣!好 ...

要慢慢試唔同嘅嘢食~開頭都係試一兩啖,有啲食物要試十次八次先肯食~bb依家嘅味覺好簡單,唔鐘意太多款,隔日試返相同嘅食物會容易接受多啲~
啲bb好得意架~有時今日唔食,聽日又可能鐘意返~第二日又唔鐘意~所以加固都係一大挑戰~

大宅

ophe_ofee 發表於 19-1-27 01:57
要慢慢試唔同嘅嘢食~開頭都係試一兩啖,有啲食物要試十次八次先肯食~bb依家嘅味覺好簡單,唔鐘意太多款 ...

哇~好難服侍呀 其實如果一個B都易搞D,至慘兩個B,因為我一個人湊,有時試餵緊大孖食野,已經夠高難道,又成咀係,細孖又突然喊,又要停一停走去睇下佢抱下佢tum下佢,然後先繼續返去餵大孖,D野凍咗又唔食!又要坐返暖,然後細孖又唔知喊乜,又要走去睇!想認真D專心餵都好難

大宅

lazy_baby 發表於 19-1-27 04:02
哇~好難服侍呀 其實如果一個B都易搞D,至慘兩個B,因為我一個人湊,有時試餵緊大孖食野,已經夠高 ...

都明白湊孖b好難搞~我自己full time 湊一個,岩岩1Y,食一餐固都搞到打將咁~
孖B食嘢可以兩個平排一齊坐high chair ,面對住媽媽食~等佢地知道食嘢係一齊嘅~因爲到大個啲都會同大人一齊食~開始加固就係最好訓練嘅時候~ 大孖食幾啖,細孖學等,到細孖食,大孖學等~同時細孖又可以睇大孖點食~peer pressure ~=)
至於食物可以放入暖壺,兩羹兩羹咁不落隻碗
到~咁會無咁快凍~不過就麻煩啲~
我表哥湊孖b,所以都有睇過係點湊~

大宅

ophe_ofee 發表於 19-1-27 10:42
都明白湊孖b好難搞~我自己full time 湊一個,岩岩1Y,食一餐固都搞到打將咁~
孖B食嘢可以兩個平排一齊坐h ...

你初初會整D咩比你個B食㗎?我上網search話張D蓉雪冰磚!可以食一星期喎! 我之前唔知,食一次整一次!忙到死!最終放棄買現成啦!點知佢地又作嘔 我整果D佢地都肯肯地食,但買果D一定作嘔!!唉!真係冇咁多時間整!又要洗衫做家務洗奶樽幫兩個冲涼........我全身都好痛呀而家

你表哥有冇請工人?我至慘屋企細,冇位啦想請工人都唔得

暫時得一張high chair咋~我要買多張了,不過到時屋企真係冇乜位行

大宅

lazy_baby 發表於 19-1-28 02:00
你初初會整D咩比你個B食㗎?我上網search話張D蓉雪冰磚!可以食一星期喎! 我之前唔知,食一次 ...

開始加固我仔食米糊為主,一啖一啖咁加,另外再俾蓉,例如南瓜,甘筍,節瓜,菠菜,,菜心,粟米,蘋果,白蘿蔔,蕃薯…… 因為我仔唔食粥,所以一路都係米糊加蓉,之後就食下麵,飯仔,麵包。
我之前都有整冰磚呀,方便好多,又唔使餐餐整,一整又可以整多啲~通常一次可以整定2至3款蓉嘅冰磚,輪住食,一次整定食大約一個星期~到7,8個月就可以食粥仔加1,2款蓉一齊食一餐。
我仔都唔係好食現成買嘅嘢,所以我都係自己煮~最緊要新鮮食材,就算整冰磚都無問題~

屋企無咁多位可以買一張booster, 放上大人餐椅上用~我仔到依家都係咁食飯~我屋企都好細 XD

大宅

lazy_baby 發表於 19-1-28 02:00
你初初會整D咩比你個B食㗎?我上網search話張D蓉雪冰磚!可以食一星期喎! 我之前唔知,食一次 ...

孖B 係大家最好嘅小伙伴,所以食飯最好一齊食,有伴之餘又可以向對方學習~比起一個b會進步得快啲~ 如果可以,大人食飯嗰時都放佢地一齊同枱,俾條菜心莖或者米餅佢地同你地一齊食飯咁,依家嘅bb鐘意模仿大人,對食多啲嘢會有幫助~
我仔到依家都好鍾意望住我地食嘢,要俾佢食下先心色~

我表哥都無工人,不過就係嫲嫲爺爺一齊湊兩個~ 媽媽你一打二好叻呀~如果無工人,要你老公放工幫輕下啲家務,等你可以休息一陣~全職媽媽都真係好攰。

珍珠宮

lazy_baby 發表於 19-1-26 14:04
唯有比少少耐性慢慢同佢練習下~

係亞,耐性都好重要

首頁

尾頁

跳至