6個月-1歲

跳至

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

大家有無試過?我對BB啱啱6個月時開買咗2號比佢地,暫時試咗幾日,我一餐一號,一餐2號,但每次飲2號BB就飲飲下作嘔 我即刻試味,原來2號好鬼甜!!佢哋可能唔慣咁濃味!你地D BB有冇咁嘅情況?如果飲返1號可以嗎?其實轉2號有乜好處??我係買美素力㗎~

大宅

lazy_baby 發表於 19-1-26 03:27
大家有無試過?我對BB啱啱6個月時開買咗2號比佢地,暫時試咗幾日,我一餐一號,一餐2號,但每次飲2號BB就飲 ...

有冇人可以解答下?

複式洋房

如果你覺得係因為甜所以攪到bb作嘔,
最簡單咪試過隻冇咁甜既睇下囉

大宅

Manukaka 發表於 19-1-26 20:40
如果你覺得係因為甜所以攪到bb作嘔,
最簡單咪試過隻冇咁甜既睇下囉
我買左好多罐2號,而家諗住一係買返一號比佢地囉~

複式洋房

lazy_baby 發表於 19-1-26 20:57
我買左好多罐2號,而家諗住一係買返一號比佢地囉~
暫時比番佢飲一號係可以既,
另外就係考慮轉奶粉,有隻enfinitas,都幾淡口

大宅

Manukaka 發表於 19-1-27 01:04

係咪話有D奶粉直情冇落糖嘅呢?
其實過咗6個月係咪一定要轉2號奶粉㗎?我見佢地飲開一號飲得幾好,轉第二隻牌子唔知有無機會敏感或者冇便便之類?

複式洋房

lazy_baby 發表於 19-1-27 01:28
係咪話有D奶粉直情冇落糖嘅呢?
其實過咗6個月係咪一定要轉2號奶粉㗎?我見佢地飲開一號飲得幾好,轉第二 ...

其實唔一定要轉2號奶粉架~2號通常係多咗蛋白質,但bb 6個月開始加固,會吸收不同營養,所以唔轉奶粉都無問題~有啲bb又加固又轉奶粉會唔習慣~唔肯飲唔肯食~
唔同牌子嘅奶粉,bb都會有唔同嘅吸收能力,會有唔同質地嘅便便(emoji)亦有機會敏感~所以如果要轉,要一餐一餐咁轉新奶粉,慢慢試~

大宅

ophe_ofee 發表於 19-1-27 01:47
其實唔一定要轉2號奶粉架~2號通常係多咗蛋白質,但bb 6個月開始加固,會吸收不同營養,所以唔轉奶粉都無 ...

原來突然又加固又轉奶粉會唔習慣㗎?!哎呀!唔怪得之呢兩日試過嘔到火山爆發咁~
我見佢飲2號嘅時候,初初都冇乜嘢,但飲到一半就作嘔,好似好(滯)咁呢~ 但又冇真係嘔出黎,2號原來蛋白質多D,咁其實係咪飽肚D呢咁?咁原本飲6安,或者試下5安,同埋我而家都係3安1號3安2號咁溝比佢地飲咋~都唔敢全2號~ 唉~都叫我老公唔好一次過買咁多,試一罐先,佢又唔聽我講!一買就買6罐
唔該你先!你解釋得好清楚,我明白哂了

水晶宮

遲d再試。
不過我6個月直接轉無嘢

複式洋房

lazy_baby 發表於 19-1-27 03:53
原來突然又加固又轉奶粉會唔習慣㗎?!哎呀!唔怪得之呢兩日試過嘔到火山爆發咁~
我見佢飲2號嘅時候,初 ...

咁你有兩個b, 6罐都好快飲哂~
不過我會建議唔好溝奶粉,本身可能飲4餐奶嘅,先轉一餐,飲幾日,再加一餐~慢慢轉成4餐。
之前我仔出世係醫院轉奶都係咁轉~
加油媽媽

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

美素力嘅話我自己都試過,我覺得真係好甜亞。你如果想轉2號奶粉嘅話,可以轉隻比較淡嘅,咁佢應該比較容易適應

複式洋房

Manukaka 發表於 19-1-27 01:04
呢隻我見過有2間醫生診所都係賣佢

複式洋房

亨少 發表於 19-1-27 21:28
呢隻我見過有2間醫生診所都係賣佢

我都見過, 好似價錢同係出面買都係差唔多

大宅

puppydingo 發表於 19-1-27 05:53
遲d再試。
不過我6個月直接轉無嘢

你食邊隻?可能你果隻2號冇咁甜?

大宅

ophe_ofee 發表於 19-1-27 10:30
咁你有兩個b, 6罐都好快飲哂~
不過我會建議唔好溝奶粉,本身可能飲4餐奶嘅,先轉一餐,飲幾日,再加一餐 ...

下?如果全部落2號,我諗佢直情唔飲喎 而家3安1,3安2,佢都lur出黎,勁唔鐘意呀

平時1號大約4日一罐,如果2號,溝一半咁飲,可能8日先飲完一罐

我果陣生完,醫院比S26水奶,之後我出院就比美素力佢地呀,好彩佢地又飲,一直飲到而家了~

丫!其實6個月大,一日係咪4餐就夠啦??我餵5餐會唔會太多?我暫時加固仲未太得,所以加固果餐都有比奶呀~

大宅

我要做媽媽 發表於 19-1-27 20:18
美素力嘅話我自己都試過,我覺得真係好甜亞。你如果想轉2號奶粉嘅話,可以轉隻比較淡嘅,咁佢應該比較容易 ...

其實我而家決定買返1號算了~最多研究下整D咩食比佢地 我search過,原來好多人飲1號飲到1歲喎

大宅

我要做媽媽 發表於 19-1-27 20:18
美素力嘅話我自己都試過,我覺得真係好甜亞。你如果想轉2號奶粉嘅話,可以轉隻比較淡嘅,咁佢應該比較容易 ...

咁你2號最終有冇轉咗第二隻呀?

大宅

Gin616 發表於 19-1-27 23:25
我都見過, 好似價錢同係出面買都係差唔多

幾錢呀?

複式洋房

lazy_baby 發表於 19-1-28 01:39
下?如果全部落2號,我諗佢直情唔飲喎 而家3安1,3安2,佢都lur出黎,勁唔鐘意呀

平時1 ...

其實佢唔鐘意飲轉返一號俾佢可能會好啲~寧願加固俾多啲唔同嘅嘢食佢食~ 你又唔使麻煩,呀b又唔使食到lur。飲到1歲都無問題~

6個月都係岩岩加固,要慢慢嚟嘅。6個月通常食5-6餐,其中一餐加固,開頭未食得好多都係要補奶嘅,等佢地真係代到一餐先減一餐奶都未遲。我仔就去到9個月就代2餐固。1歲前奶都係bb主要營養來源。

水晶宮

lazy_baby 發表於 19-1-28 01:25
你食邊隻?可能你果隻2號冇咁甜?

Nan pro

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊