自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

近年高價開售的新界鄉郊新盤血流成河。新地(016)元朗峻巒Park YohoGenova再錄二手蝕讓,一個三房戶僅售900萬元,較業主一年多前近1,200萬元買入價低24%,連開支慘蝕340萬元,呎價不足萬元,重返2015年第一期水平,較Park Yoho發售中的一手貨賣平逾三成。

消息指Park YohoGenova 16A座中層A室,實用925方呎,三房連主人套房及士多房間隔,去年7月放盤,叫價1,400萬元包10%額外印花稅(SSD),直至近日累減500萬至900萬元終成交,但由買家支付SSD,呎價低見9,730元,料平絕元朗半新樓。
翻查土地註冊處資料,賣方20177月向新地以一手價1,188.43萬元入市,沒有向銀行承造按揭,即以現金買樓(證明業主經濟完全冇問題!)。是次沽貨一年多貶值24%288.43萬元,若計及佣金及釐印費等開支,料損手逾340萬元,屬近年最大宗入伙盤蝕讓個案,亦是屋苑第二宗流血個案。

Genova開放式叫510

Genova去年錄得首宗蝕讓,為29座低層B室,實用936方呎,去年11月以920萬元沽出,呎價9,829元。賣方201711月以1,198萬元一手買入,賬面勁蝕278萬元或23%。據知該單位同月原以950萬元包SSD稅易手,但業主賠定,最後920萬元成交價不包SSD稅。

圖片僅供參考:

大宅

2019新春慶豚圓

投資客,新聞不停報今年料再下調一成,見勢色唔對,仲唔啦啦聲止蝕。

侯爵府

2019新春慶豚圓

難相處 發表於 19-1-26 07:47
投資客,新聞不停報今年料再下調一成,見勢色唔對,仲唔啦啦聲止蝕。

只有一類人會1200萬現今買park yoho

男爵府

2019新春慶豚圓

佢係米租唔出所以蝕賣?

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

teaspoon 發表於 19-1-26 08:34
佢係米租唔出所以蝕賣?

可能供唔掂咁多間,要賣咁啲。

男爵府

2019新春慶豚圓

ChloeMa 發表於 19-1-26 08:42
可能供唔掂咁多間,要賣咁啲。

內文話佢無搵銀行造按揭(人地估比現金實力客),咁樣一賣就蝕340萬,我窮,諗唔明啲有錢人行為

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

睇圖,內籠幾靚 間格四正

大宅

2019新春慶豚圓

ipipipip 發表於 19-1-26 08:16
只有一類人會1200萬現今買park yoho

內地客。
而個還好,早幾日西環千二呎三千幾萬易手,我窮,我覺得實在不可思議,三千萬買一個apartment。

水晶宮

teaspoon 發表於 19-1-26 08:56
睇圖,內籠幾靚 間格四正

我鐘意個廁所

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

2019新春慶豚圓

櫺囹桼 發表於 19-1-26 09:07
我鐘意個廁所

真係好靚,我都好鍾意呀。個間格擺傢私都好易。會所應該好大

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

佢呢間有做按揭,可能還有其他投資損手,急急賣去吐現救命。

男爵府

櫺囹桼 發表於 19-1-26 09:07
我鐘意個廁所

好靚

男爵府

宜家入市都可以

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

teaspoon 發表於 19-1-26 08:53

內文話佢無搵銀行造按揭(人地估比現金實力客),咁樣一賣 ...

現金其實咪等下囉,定係大陸人?
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

男爵府

2019新春慶豚圓

good_pig 發表於 19-1-26 11:14
現金其實咪等下囉,定係大陸人?

樓上話係大陸人,咁可能有更好投資。$340搵得返掛。我窮,唔識嫁

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

d咁嘅區,差唔多la

翡翠宮

回覆樓主:

個位置 ...我諗你哋未入過去啦

翡翠宮

回覆樓主:

珊瑚宮

teaspoon 發表於 19-1-26 11:39
樓上話係大陸人,咁可能有更好投資。$340搵得返掛。我窮,唔識嫁

可以好似范冰冰咁,在內地突然需要大筆資金,就不問價吐現

男爵府

teaspoon 發表於 19-1-26 08:53

內文話佢無搵銀行造按揭(人地估比現金實力客),咁樣一賣 ...

舊年POKFULAM PEAK撻大訂果位,無咗5千幾萬先誇張

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊