自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

唔計download coupon,香港地有乜地方已改用QRcode?

我講先,快X美影證件相無CD,職員會叫你掃QRcode睇下download成唔成功先走

子爵府

2019勳章

元氣, 要用手機掃QR code到指定網頁落單.

男爵府

回覆樓主:

去網站訂入場飛,speed pass都係send 番QRcode拎去掃

象牙宮

回覆樓主:

網購入場券

大宅

回覆樓主:

果時d反中友又話大陸掃QR code 唔係先進

點知香港宜家先開始用呢樣咁唔“先進”科技

子爵府

2019新春慶豚圓

機場快線,戲院,入場券

公爵府

kenshiro18 發表於 19-1-26 19:48

係喎,仲好認真咁講,點唔好用,點危險......

不過如果唔係大陸野佢地又唔同晒講法架啦

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

kenshiro18 發表於 19-1-26 19:48

x 2

大陸什麼也掃QR code........
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

2019新春慶豚圓

分甘同味 發表於 19-1-26 12:02
唔計download coupon,香港地有乜地方已改用QRcode?

我講先,快X美影證件相無CD,職員會叫你掃QRcode睇 ...

仲有SF

公爵府

OM123321 發表於 19-1-26 12:08
元氣, 要用手機掃QR code到指定網頁落單.

呢個真係好方便,一人一手機落單,自己點番點自己嘅食物,上次亞囡就到,我影低個點餐碼Whatsapp 比佢點定餐,行到嚟就即刻有得食

子爵府

2019新春慶豚圓

大力大力 發表於 19-1-26 20:21
x 2

咁⋯有乜唔用QR code 㗎?

男爵府

2019新春慶豚圓

無記錯的話,QR Code 係日本人發明。

大陸人係科技應用比較快而已。曾幾何時香港人都係咁醒,應用NFC,用八達通卡,係科技應用領先。只係依家反應遲鈍,越來越落後。

男爵府

大力大力 發表於 19-1-26 20:21
x 2

大陸乜都掃,呢單最經典

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Amy1974 發表於 19-1-26 21:10
無記錯的話,QR Code 係日本人發明。

大陸人係科技應用比較快而已。曾幾何時香港人都係咁醒,應用NFC,用 ...

係囉十幾年前去旅行已見呢樣野,當時仲唸係咩黎

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我公司annual dinner,係去到會場掃檯頭嗰qr code報到, 掃咗先有得抽獎

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

仲有醫院入面,病人早就轉晒用qr code label同手帶

子爵府

唔知大家知唔知 QR Code係日本發明嘅

男爵府

Gi-leung 發表於 19-1-26 22:31
唔知大家知唔知 QR Code係日本發明嘅

係喎,官網:

1994年,DENSO WAVE INCORPORATED(当时属于现在的DENSO CORPORATION的一个事业部)公开了QR码。QR码这一名称源自“Quick Response”,其中包含了追求高速读取能力的研发概念。这一编码能否作为替代条形码的二维码而得到人们的认同,据说作为研发者的原昌宏在公开之初对此并没有把握。尽管如此,他心里只有一个念头,就是“这么好的产品,希望让更多的人了解并实际使用”,为此他奔波于各个企业和团体,积极进行推介。

男爵府

健朗媽咪 發表於 19-1-26 22:27
我公司annual dinner,係去到會場掃檯頭嗰qr code報到, 掃咗先有得抽獎

同埋去event/聽talk都唔派hard copy了,其實呢樣幾好夠環保,又唔使拎野

男爵府

順豐,勁方便

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊