自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

香港大學醫學院發布最新一項研究結果,於2018年9月至今年1月期間,透過收集瑪麗醫院、瑪嘉烈醫院及仁濟醫院逾2,000名有接受流感測試的兒童數據,估算出2018/19年度的流感疫苗有效率高達九成,即已接種流感疫苗的兒童入院的機會,較無打流感針的兒童入院機會減少九成。

研究團隊成員指,今次評估確認疫苗有效對抗本地流行的病毒株,配對良好,又指家長應於每年流感季開始前帶子女接種流感疫苗,並建議外展疫苗接種應涵蓋全港所有兒童。

象牙宮

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

小朋友一定要打

別墅

熱血勳章

阿仔發低燒(最高38度),測試完中甲流,醫生話今年打咗流感針嘅都減輕病情,嚴重嘅多數冇打針!

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我都打左~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

年年都打,工作高危,好容易中招

珍珠宮

kenshiro18 發表於 19-1-26 13:18
香港大學醫學院發布最新一項研究結果,於2018年9月至今年1月期間,透過收集瑪麗醫院、瑪嘉烈醫院及仁濟醫院 ...

水晶宮

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

侯爵府

女皇陛下 發表於 19-1-26 21:18

請問應該幾月開始去打?係咪一般家庭醫生都有得打?

男爵府

每年十月中左右

公爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

除左打針,我搭車會戴口罩,其實呢排搭車多左人戴口罩。

男爵府

20020116 發表於 19-1-26 21:36
請問應該幾月開始去打?係咪一般家庭醫生都有得打?

我多數11月左右打,系家庭醫生到打
你預左打針後有機會發燒

子爵府

2019新春慶豚圓

入院率的比較知道了。
我想知死亡率的比較。

禁止訪問

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

近幾年每到 10-11月都和亞女去打流感針,中間有一年無打就經常出入診所醫院

大宅

大力大力 發表於 19-1-26 21:10
我都打左~

我都打咗,啱啱50歲,有資助所以去打

珍珠宮

女皇陛下 發表於 19-1-26 21:18

我就不是高危,但每年都打(病過知道咁辛苦為乜)

子爵府

而家仲打唔打好呢?

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

moniko 發表於 19-1-26 23:44
而家仲打唔打好呢?

即打唔係即時有效,大概兩星期左右

同埋一定要健康時去打

侯爵府

回覆樓主:

太好

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊