自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

一個人淨係自己(護膚,飲食,買衫等等,總之用喺自己到)大概幾錢?
黎緊依弓年好想儲多D 錢,但自己好似好大洗,我一個月用$8000-10000,其實好多野都好無謂

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我諗大約2千

男爵府

tantanmama 發表於 19-1-26 14:41
我諗大約2千

連埋食?

子爵府

opl2 發表於 19-1-26 14:21
一個人淨係自己(護膚,飲食,買衫等等,總之用喺自己到)大概幾錢?
黎緊依弓年好想儲多D 錢,但自己好似好 ...

每個人唔同。 我大約$11000 包1大+2小+工人既水電煤, 衣食行, 娛樂, 興趣班。

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

opl2 發表於 19-1-26 14:42
連埋食?

係,我返工帶飯,晚餐極少出街食。週末出街食多數老公俾。

tsung    發表於 19-1-26 18:10

男爵府

moniko 發表於 19-1-26 14:50
每個人唔同。 我大約$11000 包1大+2小+工人既水電煤, 衣食行, 娛樂, 興趣班。
...

我講緊JM 一個人,唔係一家人呀

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

如果只係護膚,衫,鞋,冇謂野果D...一個月..2-3000囉

因為食,我好少一個人食...
早餐都在家煮..同仔一齊食...
LUNCH我未必會食...偶然同同事食...都係幾十蚊...
一個月都係1,2次...
晚飯99%在家煮...出街食都一定係同埋仔仔...

我用得最多都係護膚品姐...隔個月左右..買2000左右...
有時買埋比仔仔同老公..可能3000左右...
唔記得講..因公司係樓下...唔駛車錢...
基本冇行依方便既開始..

每月自動增值八達通250..係FOR去街..同有時買DD野或同同事食飯DO卡...

珍珠宮

你搵到先洗到,搵唔到用既野都少左平左

男爵府

1日3餐大約$3000,多數用唔哂。
護膚品我每2個月買1次,大約$500(洗臉乳$49,美白乳液$99,保濕水$59,面膜$29,防曬$69,洗/護髮露 1set $129……)
化妝就半年先入貨1次,都係$500左右
(粉底$99,唇膏$89, 眉筆$29……)
行街買衫/鞋都係$500每月,唔會月月買,但比個限額自己買嘢開心吓,
我唔太努力扮靚,鍾意食嘢多,食比較大洗
名牌袋,電話,鑽石首飾就等生日,老公當生日禮物送
平時無咩特別用係自己身 。計埋都係5千左右。
我多數比$500每項自己,限洗限買,真係會無咁大洗,儲到錢。

別墅

同你差唔多,但唔知用左去邊

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我估我$5000-$8000卦

返工lunch唔計
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

男爵府

月希 發表於 19-1-26 15:03
如果只係護膚,衫,鞋,冇謂野果D...一個月..2-3000囉

因為食,我好少一個人食...

我真係會好好檢討下

男爵府

囍 發表於 19-1-26 15:05
1日3餐大約$3000,多數用唔哂。
護膚品我每2個月買1次,大約$500(洗臉乳$49,美白乳液$99,保濕水$5 ...

我會好好檢討下

男爵府

lovinxenia 發表於 19-1-26 15:06
同你差唔多,但唔知用左去邊

好好我今個月好地地,又走左去脫毛$2000,買左個氣炸鍋$1600,係無啦啦,但又真係有諗過

男爵府

good_pig 發表於 19-1-26 15:09
我估我$5000-$8000卦

返工lunch唔計

相信你搵得多過我,平時睇你講工作性質,都係大公司,而我真係搵好少
我要檢討下先得
btw 依兩日諗住pm 你,家用吸黑頭機好似好得咁,唔洗出去做 又心動

子爵府

moniko 發表於 19-1-26 14:50
...

嘩!一人一餐$25,4個人$100,一個月都$9000,$2000要搞掂衣,行,水,電,煤,娛樂,興趣班?

珍珠宮

Under 5k
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

opl2 發表於 19-1-26 15:09
我真係會好好檢討下
咁又冇必要...你搵得多...先洗得起嘛..

不過你可以用APP幫手記錄下洗費...
咪知自己平常開支開係邊度多...

錢係搵黎洗既....
只要用得其所有冇問題啦...

就算真係買得太多無謂野...
轉送比有需要人仕...都係幫到人既...

男爵府

月希 發表於 19-1-26 15:25
咁又冇必要...你搵得多...先洗得起嘛..

不過你可以用APP幫手記錄下洗費...

唔係啦,我搵得唔多嫁,所以先想反省下

我啱啱list 左出黎,原來有兩個壞習慣,只要cut 左日日就慳$120,一年就$43800

伯爵府

2019新春慶豚圓

我食嘢好慳,中午帶飯,夜晚返屋企食,食一個月使唔到1000
但係買衫褲鞋襪同埋化妝護膚品就好捨得,呢啲使5000都得
其實使幾多好視乎你搵幾多

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊