意見反饋
義工

湊B百科 今日: 0|主題: 3178

疊腳坐

大宅

國民生產總值:2401

2019新春慶豚圓 2019勳章

bb一坐下就會疊住隻腳坐,我分開佢地,阿b又會疊返埋,有無bb甘坐的

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

王國熱話
法國醫院好兒科醫生
有冇睇氣管敏感好既醫生介紹丫?(emoji)(emo...
BB手腳摺位又發濕疹,睇到都心痛!
蚊或蚤咬

珍珠宮

國民生產總值:38384

2019新春慶豚圓

有啊,其實有乜問題,不過都係一時時鐘意咁坐。

珍珠宮

國民生產總值:45020

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

我仔仔嗰時候又真係冇留意佢有冇呢個習慣喎,不過我覺得冇咩問題嘅

大宅

國民生產總值:4282

咁坐無問題, 但之後唔好俾佢W腳坐,唔係好易有內八

回覆 913189396 的帖子

Hi 913189396 , BB正確的坐姿包括: 盤坐(類似印度坐姿)、環坐(雙腳的腳掌是相互碰著的形成環狀)、長/V型坐(雙腳自然伸直/V型打開)、坐在小椅子上:膝蓋成90度雙腳平放在地面。 BB鍾意疊腳坐同盤坐/環坐姿勢好接近,媽媽可以慢慢引導佢環坐/盤坐,順其自然就OK,BB 幾大呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

國民生產總值:2401

2019新春慶豚圓 2019勳章

[email protected] 發表於 19-1-28 16:41
回覆 913189396 的帖子

Hi 913189396 , BB正確的坐姿包括: 盤坐(類似印度坐姿)、環坐(雙腳的腳掌是相互 ...

11個月,佢就係咁坐。擺返好只腳,佢都會無意識疊返只腳

翡翠宮

國民生產總值:90591

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

我兩個囝都系,而且訓覺有時都會咁樣。

913189396 發表於 19-1-28 18:14
11個月,佢就係咁坐。擺返好只腳,佢都會無意識疊返只腳

可能BB覺得疊腳姿勢令佢覺得舒服/有助身體平衡 正如JM分享唔係W腳坐就OK,媽媽唔駛擔心呀!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

珍珠宮

國民生產總值:43379

2019新春慶豚圓

冇乜問題,我地都咁樣,好多BB都係咁樣

男爵府

國民生產總值:8723

2019新春慶豚圓

913189396 發表於 19-1-26 16:18
bb一坐下就會疊住隻腳坐,我分開佢地,阿b又會疊返埋,有無bb甘坐的

無呢個習慣 不過我覺得佢鍾意點就點

民房

國民生產總值:30

2019新春慶豚圓

W腳坐即係點?

大宅

國民生產總值:2949

angelw23 發表於 19-2-14 13:51
W腳坐即係點?

兩隻小腳向後放

子爵府

國民生產總值:13169

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
913189396 發表於 19-1-26 16:18

我bb都會咁坐,我覺得好可愛

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.