嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

我bb早產34週出世,出到嚟腸胃都唔係咁好,醫生話一般BB一出世廿四小時左右都會排便,佢一直都冇排便 ,照超聲波佢肚好脹,醫生更覺得佢腸塞,因為佢一路排唔到便所以佢一直冇得飲奶都係靠插針比營養液佢,去到第六日醫生仲金油條幫佢通便佢有啲胎糞每日都排到出嚟,我哋都以為佢排到邊就代表冇事但係醫生比試佢飲奶5ml一次佢飲完消化唔到係胃喉又抽番出嚟,醫生話因為小腸好長佢話驚佢係局部性嘅問題,又懷疑佢有先天巨結腸症,依家醫生比佢飲奶5-10ml 一次左右,有時有消化唔到,胃喉抽返出黎,依家都係要一直觀察,希望佢係未發育得咁好唔使做手術,有人可分享下巨結腸症嗎

大宅

hamsterfung 發表於 19-1-26 17:16
我bb早產34週出世,出到嚟腸胃都唔係咁好,醫生話一般BB一出世廿四小時左右都會排便,佢一直都冇排便 ,照 ...

我bb都係巨結腸bb呀

別墅

ceci1993124 發表於 19-1-27 21:26
我bb都係巨結腸bb呀

想問下醫生話你BB係咩症狀而判斷係巨結腸左?

大宅

hamsterfung 發表於 19-1-27 21:29

我bb剛岀世又係無排便,肚脹仲嘔綠色汁(其實個啲係膽汁),醫生話因大腸有大便排唔岀,頂住頂到上胃,所以嘔膽汁,情況已經好嚴重!入院時已發燒,估計係腸炎,當時醫生話懷疑係巨結腸。唔知你有無上網查下,巨結腸即有一部分/大部分腸無左神經,導致bb唔識排便。首先,要抽組織(從肛門抽)抽一下腸入面的組織,睇下係咪真係搵到腸度無神經先。當時等呢份報告要等2星期,其間因我bb仲未正常排便,所以只能每天洗腸。我仲係醫院學埋點洗添,後來確診了,就做左手術,個時我b才剛滿月。

大宅

hamsterfung 發表於 19-1-27 21:29

比你參考一下,希望幫到你。我明白呢個病係香港算罕見,做媽媽咩都唔知係好無助,當初我都日夜做資料搜集。有咩唔明問醫生,問到自己明。加油!記住唔好自己嚇自己先,一日未確診都未係,當比自己知多樣野,等醫生講時你都明佢講緊乜!

別墅

ceci1993124 發表於 19-1-27 21:41
我bb剛岀世又係無排便,肚脹仲嘔綠色汁(其實個啲係膽汁),醫生話因大腸有大便排唔岀,頂住頂到上胃,所 ...

但當時醫生有冇幫你BB失金油條之類刺激腸道試吓排唔排到便先?

別墅

ceci1993124 發表於 19-1-27 21:44

比你參考一下,希望幫到你。我明白呢個病係香港算罕見 ...

其實上網search嘅資料全部都差唔多係大同小異,醫生係用甘油條刺激我BB腸道先排到便,但佢飲奶方面就唔係咁好,佢每次用胃喉試飲5-10ml ,有時消化到有時消化唔到,抽胃喉果陣抽返啲奶出黎,但醫生就懷疑佢有呢個巨結腸症,但我上網睇好少少資料有講話消化唔到係有呢一個症狀

別墅

我bb剛岀世又係無排便,肚脹仲嘔綠色汁(其實個啲係膽汁),醫生話因大腸有大便排唔岀,頂住頂到上胃,所 ...

我想問吓你BB做完呢個手術之後有冇啲咩特別後遺症?

大宅

hamsterfung 發表於 19-1-27 21:54
其實上網search嘅資料全部都差唔多係大同小異,醫生係用甘油條刺激我BB腸道先排到便,但佢飲奶方面就唔係 ...

其實一開始都有好多可能性架,特別係bb仲細,仲要係早產兒添。正常會照腸既X光先,睇下腸入面係咪好脹。消化唔到係咪因為醫生認為大腸有好多大便,所以頂住頂住導致bb食得唔咁好?你可以問問醫生

大宅

hamsterfung 發表於 19-1-27 21:51
但當時醫生有冇幫你BB失金油條之類刺激腸道試吓排唔排到便先?

無呀,一直都係洗腸。可能當時我bb情況急啲,要盡快洗哂腸入面既大便,因為當時已經發緊炎。用左一星期多少少先將胃入面既膽汁抽清,又係無得食野。

別墅

ceci1993124 發表於 19-1-27 22:39
無呀,一直都係洗腸。可能當時我bb情況急啲,要盡快洗哂腸入面既大便,因為當時已經發緊炎。用左一星期多 ...

請問你BB當時係邊間醫院

大宅

hamsterfung 發表於 19-1-27 21:55
我想問吓你BB做完呢個手術之後有冇啲咩特別後遺症?

我BB仲細,未睇到咁多住,醫生話一係就便秘,一係就痾太多。暫時佢都無便秘,可能比正常bb痾多少少,又有人話bb會偏瘦,好好彩地我bb一路都重緊。但我諗更大既挑戰係開始加固,因為放入佢口既野都要好小心,不能夠急,要逐樣逐樣試。而且巨結腸病既小朋友術後如有腸胃炎係可以好嚴重,所以要特別小心。外觀方面,我bb做微創手術,所以傷口唔大。

大宅

hamsterfung 發表於 19-1-27 22:40
請問你BB當時係邊間醫院

威爾斯,其實佢都係做左手術3個幾月炸。術後一直keep住返醫院覆診,你呢?

別墅

ceci1993124 發表於 19-1-27 22:45
威爾斯,其實佢都係做左手術3個幾月炸。術後一直keep住返醫院覆診,你呢?
...

我都係威爾斯 bb依家喺nicu, 因為佢34週出世,依家都係36週,醫生話要等佢捉住先至可以做切片拎組織化驗!希望佢每一日都有進步唔使做手術!我都祝你BB身體健康,快高長大!一齊加油!

別墅

ceci1993124 發表於 19-1-27 22:44
我BB仲細,未睇到咁多住,醫生話一係就便秘,一係就痾太多。暫時佢都無便秘,可能比正常bb痾多少少,又有 ...

我想問吓你知唔知威爾斯邊一個醫生幫你BB做手術

別墅

另外我想問吓醫生抽完組織佢點樣判斷小腸邊一段位置係冇神經段?

大宅

hamsterfung 發表於 19-1-27 23:19
我想問吓你知唔知威爾斯邊一個醫生幫你BB做手術

其中一個係女醫生高高的,帶黑色眼鏡,徐醫生。佢好好,好有耐性回答問題

別墅

認識瑞士牛牛第一回

我小朋友都係有巨結腸, 長型果隻, 做唔到微創, 要做腸造口, 不過已關造口
出世時一樣係食唔到奶, 嘔膽汁

別墅

cccsandy 發表於 19-1-30 14:26
我小朋友都係有巨結腸, 長型果隻, 做唔到微創, 要做腸造口, 不過已關造口
出世時一樣係食唔到奶, 嘔膽汁 ...

請問你BB嗰陣幾多週出世?飲唔到奶係咪即係消化唔到? 咁嗰陣啲BB使唔使插胃口抽胃液啊

別墅

認識瑞士牛牛第一回

hamsterfung 發表於 19-1-30 15:39
請問你BB嗰陣幾多週出世?飲唔到奶係咪即係消化唔到? 咁嗰陣啲BB使唔使插胃口抽胃液啊
...

39週出世, 佢係完全冇胃口飲奶, 全日可能飲唔到10ml, 佢唔屙, 個肚滿晒, 係會嘔返出黎, BB要禁食, 插胃喉, 同埋洗腸

首頁

尾頁

跳至