1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019勳章

仔仔16個月大,尋晚開始發高燒39度幾,一直冇退燒,今朝去仁安確診甲型流感,開左抗生素同特敏福,食左一次發高燒去到40度,訓左1日,請問有冇人有經驗咁樣燒係咪正常?好擔心...求分享

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

如果佢keep住高燒嘅話你都要繼續去睇醫生㗎,我建議你問吓醫生有啲咩需要注意㗎啦

子爵府

2019新春慶豚圓

rosa_wing 發表於 19-1-26 19:13
仔仔16個月大,尋晚開始發高燒39度幾,一直冇退燒,今朝去仁安確診甲型流感,開左抗生素同特敏福,食左一次 ...

我仔嗰時食左幾日特敏福先退燒,燒到39點幾

如果咁高燒我會入院

複式洋房

2019勳章

我要做媽媽 發表於 19-1-26 20:35
如果佢keep住高燒嘅話你都要繼續去睇醫生㗎,我建議你問吓醫生有啲咩需要注意㗎啦

...

醫生話情況愈黎愈差就要入院,但係都已經冇床位

複式洋房

2019勳章

musiccisum 發表於 19-1-26 22:22

我仔嗰時食左幾日特敏福先退燒,燒到39點幾

請問你個仔之前幾日都係燒到39點幾? 有冇入院?

子爵府

2019新春慶豚圓

rosa_wing 發表於 19-1-26 22:27
請問你個仔之前幾日都係燒到39點幾? 有冇入院?

第一日我睇仁安夜診,39.8定40度,跟住塞patpat就退左少少,
之後番去食特敏福,都keep住38點幾,跟住每日低少少。

你仲要留意住佢精唔精神,如果覺得少少唔妥都係入院穩陣

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

rosa_wing 發表於 19-1-26 19:13
仔仔16個月大,尋晚開始發高燒39度幾,一直冇退燒,今朝去仁安確診甲型流感,開左抗生素同特敏福,食左一次 ...

我女2.5歲時中過,係會好高燒架,我女最高燒到40.9℃,食左退燒藥都只係退到40℃,醫生開左特敏福後第三日退燒
期間佢好攰咁,又無咩胃口,當時醫生話係正常反應,留意住佢有無神情呆滯
俾多啲水同奶佢飲,佢肯食咩照俾佢食,勤力抹身,如果日頭暖少少,佢又瞓醒精神返啲,開盤水俾佢沖涼玩下兼降溫,佢會舒服啲
你照顧佢時記得戴口罩呀,我老公就係照顧個女期間無戴口罩,第二日就發燒中埋

複式洋房

2019勳章

hontari 發表於 19-1-27 01:02

我女2.5歲時中過,係會好高燒架,我女最高燒到40.9℃,食左 ...

咁我都放心d, 謝謝!唔退燒好驚,唔知要唔要同佢入院

大宅

2018復活節勳章

我囡31M, 除夕中左甲型流感,當晚扭得好唔正常第二朝就高燒即刻睇醫生,食左特敏福同其他傷風感冒藥,第三日先正式退燒,之後過多2日就好返,再抖多兩日我先再比佢返學,但到而家我都覺得佢仲未回復得返去之前嘅體力...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊