自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

牛年勳章

巴士嚴禁飲食喎

大宅

回覆樓主:

其實個亞媽錯哂重點,亞叔根本唔係話緊個細路,係話緊個亞媽。

即係你見到個bb著得少衫,你話: 「嘩,亞b 乜你著咁少衫呀?」好明顯係話緊個亞媽唔俾衫個b 著啦,你估真係同個b 講咩?

男爵府

時間係自己控制既
請保持車廂清潔 車廂內請勿飲食
呢兩句野 香港人應該不陌生阿,想下一代好 請盡量身教..

子爵府

抵鬧

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

近排流感好敏感,仲要嘔

咁都唔算影響其他人.

我之前見個男人呻鼻涕,

前面一家,馬上閃走!

伯爵府

好想知‘bb’係幾多歲先,咪等陣話我知原來3、4歲

侯爵府

maggie196 發表於 19-1-26 20:37
如果塞車個仔肚餓狂喊,我一定會選擇落車,搵間食肆坐低慢慢餵粥,大人又可以食下嘢。
圖中位媽咪講到點為 ...

係囉,點解唔可以落車先呢,比著我我都會選擇落車。又,想知個仔仔幾大,真係餓到忍唔到?大埔上車去海洋公園都唔短程啩,上車之前都唔食小小嘢?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

根本個呀媽自己唔啱在先,可以話呀叔係惡左啲,但呀媽係唔岩喎

侯爵府

maggie196 發表於 19-1-26 20:37
如果塞車個仔肚餓狂喊,我一定會選擇落車,搵間食肆坐低慢慢餵粥,大人又可以食下嘢。
圖中位媽咪講到點為 ...

重複

公爵府

s!uMEIMEI 發表於 19-1-26 20:41
時間係自己控制既
請保持車廂清潔 車廂內請勿飲食
呢兩句野 香港人應該不陌生阿,想下一代好 請盡量身教..

完全同意,家長應以身作則,個個在公眾交通工具開餐,好不衞生喎!
呢位媽媽真是要自己反醒自己的安排有否洽當

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

根本個呀媽自己唔啱在先,可以話呀叔係惡左啲,但呀媽係唔岩喎

男爵府

回覆樓主:

係車食粥又太過嘅,而且車咁搖食到嘔都正常,我覺得個媽媽安排差其實餓一陣唔會有大問題嘅凡且佢都比左少少奶佢飲

子爵府

回覆 mgmismicgmic 的帖子

抵鬧

子爵府

媽媽時間預錯左,玩完食飽先上車,咁bb 就會係車訓著左。

大宅

好明顯個阿媽唔啱,如果知個仔咁難忍肚餓,應該帶定d 麵包餅乾俾佢食,如果真係無就應該落車食完先
仲話要幫其他媽媽發聲,佢咁做簡直拖埋其他守規距既媽媽落水

男爵府

回覆樓主:

即係咁,如果阿B係突發性唔舒服,我覺得阿叔超唔啱~

但如果係因為果阿媽安排上出現問題就另作別論,
我個人同阿B出街,一係餵奶,一係乾糧,更何況要係巴上食,
點講都唔應該餵粥~
第2,阿B幾時肚餓,除非係初生嬰兒,同餵人奶,否則,
做阿媽絕對預計到阿B食野既時間,同食量……
我覺得以上既都係做阿媽既常識囉~

大宅

huiwo太太 發表於 19-1-26 21:19
媽媽時間預錯左,玩完食飽先上車,咁bb 就會係車訓著左。

預錯時間好多媽媽都試過,係好論盡好慘,但臨尾堆hashtag真係一舖清哂啲同情分啊!

禁止訪問

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

低鬧個亞媽, 明知小朋友肚餓,應該先食左野先上車啦

男爵府

2018復活節勳章

食餅仔或飲奶又得唔得?

首頁
12345...8

尾頁

跳至